İpucu: Tavuk göğsünü daha çabuk haşlamak için kemiksiz ve derisi alınmış tavuk göğsünü 5 cm'lik parçalara ayırdıktan sonra suya koy. Bu parçalar yaklaşık 10 dakikada haşlanır. Tavuk butlarını 30 ila 40 dakika kaynat. Tencerenin kapağını kapat ve kaynamaya başlayana kadar ocağı yüksek ayarda tut.
Her iki tencerede de net bir süre vermek doğru olmayacaktır. Köy tavukları marketlerde satılan tavuklardan daha uzun sürede pişer. Yaklaşık 40 dakika orta ateşte olacak şekilde tavuğu haşlayabilirsiniz. Eğer köy tavuğu seçtiyseniz bu süreyi 60 dakikaya kadar uzatabilirsiniz.
3. Tavuğu haşlayarak tüketecekseniz haşlama suyuna atacağınız 1 diş sarımsak, birkaç tane karabiber, birkaç defne yaprağı ve biraz limon suyu tavuğun hem kolay pişmesine hem de lezzetli olmasına yardımcı olur.
Suyun tencereden taşmayacağından emin olmalısınız. (Suyun tavuğun üzerini 2-3 parmak geçmesi yeterli olacaktır.) Ayrıca tavuk haşlarken soğuk su kullanmalısınız. Sıcak suya koyarsanız beyaz rengini kaybeder.
İlgili 20 soru bulundu
Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız. Pişirme işlemi boyunca tencerenin kapağını kapalı tutmalı ancak taşma ihtimaline karşı aralarda kontrol etmelisiniz.
Havuç ve patatesi soyup yıkayın ve iri iri doğrayın. Soğanı soyup bütün halde bırakın. Tavuk parçalarını soğanı birlikte tencereye alın, üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ilave edin. Tere yağını ilave ederek kaynayana kadar harlı ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika daha haşlayın.
Tavuk haşlarken; sıcak su kullanırsanız beyaz rengini kaybeder. Bu nedenle soğuk su kullanmalısınız. Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Sıcak suda bekletin
60 derece sıcaklıktaki bir su banyosu yaptıracağınız tavukta bakteri oluşumu olmayacaktır. Su çok sıcak olduğu için bakteri olmayacağı gibi çözülmesi de kolay olacaktır. Bu işlemi tavuk ambalajındayken yapabilirsiniz.
Tencerenize zeytinyağı ekleyin ve doğradığınız sebzeleri içerisine alın. Birkaç tur karıştırın. Ardından tavuklarınızı tencerenize geri alıp üzerine su, tuz ve karabiber ilave edip kapağını kapatın. Su kaynayana kadar yüksek, kaynadıktan sonra kısık ateşte 1 saat pişirin.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
Tavuklarınızı pişirmeden önce tuzlu suda bekletirseniz hem daha nemli hem de daha lezzetli olacaktır. Bu işlemi özellikle fırında pişireceğiniz tavuklarınıza uygulayın. Tuzlu sudan çıkardıktan sonra yağ ve baharatlarla her zamanki gibi marine edebilirsiniz.
Ayrıca haşlama suyuna tane karabiber, sarımsak, defne yaprağı, limon suyu, limon kabuğu, 1 adet bütün soğan, kereviz sapı, maydanoz, kekik, nane ya da havuç gibi malzemeler katarsanız tavuğun daha lezziz olmasını sağlarsınız. Hem bu şekilde haşladığınızda daha çok piştiğini ve kokmadığını göreceksiniz.
Klasik düdüklü tencere kullanılmak suretiyle tavuk ocakta orta derecede haşlanır. Bu noktada tavuğun haşlanma süresi yeni tavuğun ağırlığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak genel itibariyle ortalama 15 ile 30 dakika içerisinde haşlandığını söylemek mümkün.
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır ve köy tavuğunun rengi sadece biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
Termometre tavuğun eti yoğun ve dolgun yerine sokularak iç sıcaklık ölçülebilir. İç sıcaklığın 75-80°C olması gerekmektedir. - Mutfak termometresi yoksa tavuğa çatal batırılarak pişip pişmediği anlaşılabilir. Çatal batırıldığında çıkan su berraksa tavuk pişmiş demektir.
1- TAVUK. Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
1Soğuk Suda Bekletin:
Tavuğu su geçirmez bir şekilde streç film ile örtün. Geniş bir kasenin içerisine soğuk su ekleyin. Tavukları bu suyun içerisinde 2-3 saat bekleterek çözdürebilirsiniz. Bakteri üremesini önlemek için kasenin içindeki suyu yarım saatte bir değiştirin.
Soğuk tavuklar tencere içerisine hemen girerse, kızartma yağının ısısını düşürür. Bu yüzden de tavuklarınız eşit bir şekilde pişmez.
Kokusuz Lokum Kıvamında Tavuk Haşlama (Püf Noktalı) Tarifi Nasıl Yapılır? Limon👉🏻 hem tavuğun daha beyaz pişmesini hem lokum kıvamında olmasını sağlıyor.
Kemiksiz tavuk göğsü haşlanırken su üzerinde beyaz köpükler oluşmaktadır. Bu köpükleri almanız faydalı olacaktır. Ayrıca haşlama suyu kirlenirse değiştirmeniz gerekir.
Pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile ovalayıp, sonra tavuğun üzerine ve içine limon rendesi koyabilirsiniz. Tavuğun içine birkaç adet adaçayı yaprağı ve yarım limon dilimi yerleştirebilirsiniz. Tavuk etinin daha beyaz ve yumuşak olabilmesi için süt içinde birkaç saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
Terbiyesi için bir kaseye 1 kaşık un, yarım limon suyu, yarım çay bardağı su alınıp iyice çırpılır ve kaynayan çorbanın üzerine dökülür. Karıştırıp birkaç taşım kaynattıktan sonra altı kapatılıp servis edilir.
Kemiksiz parça etleri haşlarken taze kekik ya da defne yaprağı ekleyebilir, etin yoğun kokusunu hafifletebilirsiniz. Haşlama esnasında yağ eklemeyiniz; çünkü etin kendi yağı, ete lezzetini verecektir.
Ardından yağın üzerine 1 çay kaşığı sarımsak tozu, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı köri ve yarım çay kaşığı karabiber ekleyin. Baharatları yağ ile beraber kısa bir süre kavurun. Kavrulan baharatların üzerine tavuk etlerini ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri