Tarhanadan elde edilen tarhana cipsi ise özellikle çocuklar ve diyabet hastaları için sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketime uygun görülmektedir. Üstelik piyasada kızartılarak üretilen cipslerle kıyasladığımızda oldukça sağlıklı bir ürün olarak karşımıza çıkar ve bu cipslerin alternatifi olarak kullanılabilmektedir.
Tarhana atıştırmalık bir cips olarak veya çorba olarak dört mevsim tüketilmektedir. Kendine has bir tadı ve aroması olan tarhanalar sade olarak veya isteğe bağlı olarak çeşitli dip soslarla tüketilebilir.
Yoğurt(pastörize inek sütü(laktoz içerir), yoğurt kültürü), buğday yarması(gluten içerir), su, tuz, kekik.
kuvvetlendirip, nefes borusundaki pislikleri temizliyor. bronşite iyi gelip, soğuk algınlığından koruyor. Kolestrolü düşürüyor, mide asidini düzenliyor.
Tarhana cipsi, Kahramanmaraş'ta yaklaşık beş asırdır üretilen ve tüketilen bir üründür. Son yıllara kadar evlerde geleneksel yöntemlerle üretilen bu ürünün endüstriyel boyutta üretimine başlanmış ve ürün bu bölgenin dışına çıkarılarak tüm ülkeye tanıtılmıştır.
İlgili 29 soru bulundu
evlerin damlarında çığ denilen, bambudan yapılma storlara benzeyen, bir örtünün üzerine tarhananın dökülüp kurutulmasıyla yapılır.
Yoğurdun pişirilmeden işleme alınmasından dolayı bünyesinde bulunan probiyotik yoğurt kültürleri zarar görmemekte, yarmadan (dövme) gelen prebiyotik doğal katkıları ile birlikte Maraş tarhanası; sağlık, beslenme ve metabolik aktivite bakımından fonksiyonel özellik göstermektedir.
Tarhana, A, B1, B2 gibi vitaminler içerdiği ve kanseri önleyen bileşikler ile zenginleştirildiği için kansere karşı koruyucu bir özelliği vardır. Bebekler gibi özellikle de gelişme çağındaki çocuklar için de çok faydalı bir besin olan tarhana, kemik gelişimine de katkı sağlar ve önemli ölçüde kemikleri güçlendirir.
Tarhana da yoğurt ve birçok bitki kullanıldığı için sindirimi kolaylaştırmasıyla bilinir. Bağışıklığı güçlendirerek soğuk algınlığı, nezle gibi gribal enfeksiyonlara yakalanma riskini düşürür. Kemik gelişimini destekler ve güçlendirir. Kötü kolesterolü azaltır, yüksek tansiyonu düşürür.
Belirli bir kıvamda hazırlanan bulamaç beze yapılarak bu bezelere yuvarlak şekli verilir. Ardından hasırlar üzerine serilerek 2 gün boyunca güneşte kurutulur. Ister tavada yağda, ister fırınlarda (sobada) yağsız kızartılarak tüketilebilir.
Anadolu Lezzetleri Kahramanmaraş Tarhana Cipsinin 100 gramında 346 kcal kalori, ayrıca 1 Porsiyon yani 40 gram Anadolu Lezzetleri Kahramanmaraş Tarhana Cipsinde 138 kalori bulunmaktadır.
Tarhana cipsi, Kahramanmaraş yöresine ait bir atıştırmalıktır. Bildiğimiz cipslerden farklı olarak ekşimsi bir tadı vardır.
Diğer Boyutlar: 1 kase - 656kcal, 1 porsiyon - 82kcal, 100 g - 273kcal, Diğer Boyutlar: 1 oz - 151kcal, 1 paket - 1051kcal, devamı için...
Türkiye'de tarhana çorbası Türkiye'de Trakya bölgesinde ve Uşak, Edirne, Afyon, Çankırı, Malatya , Kahramanmaraş şehirlerinde ve Gediz, Beypazarı, Bandırma ve Gönen ilçelerinde ünlüdür.
Tarhanayı geniş bir kaba al, suyu azar azar ilave ederek bir hamur elde et. Taze soğan ve maydanozu incecik kıy, baharatlarla birlikte hamura karıştır. Hamurdan küçük parçalar alıp 2 yağlı kağıt veya silpat arasında incecik aç. 100 C'lik Grundig fırında 25 dakika kurut.
Kuru tarhana cipsi her an elinizin altında, sağlıklı ve lezzetli ürün çeşitlerindendir. Anne adaylarının bu harika süreçte sağlıklı beslenmesi için hamilelikte tarhana cipsi en gözde alternatif olarak yemek masaları ve öğünlerinizi süslemeye aday ürünlerden biri.
Tarhana hem probiyotik, hem de prebiyotik özellikler taşıdığı için “sinbiyotik” olarak kabul edilir. Bu özelliklerinden dolayı özellikle sindirim enzimlerinin yetersizliğinin sık olarak görüldüğü yaşlı insanlar ve bebekler için uygun bir gıdadır.
Bağırsakların daha sağlıklı çalışmasına ve sindirim sisteminin düzene girmesine yardımcı olur.
Tarhana çorbası, yüksek tansiyonun dengeleyerek kalp hastalıklarını ve kötü kolesterol risklerini azaltmaya yardımcı olur. İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde özellikle gelişim çağındaki çocuklar için oldukça faydalıdır. Kemik gelişimine katkı sağlayarak daha sağlıklı bir iskelet yapısını hediye eder.
Ana malzemesinde bolca yoğurt bulunan, dövme (buğday) ile karbonhidrat ihtiyacını karşılayan Maraş tarhanası, yapımıyla ayrı bir emek istiyor. Saatlerce kaynatılan dövmeler, yoğurtla buluşuyor, kekikle ya da sevilen başka baharatlarla tatlanıyor. Günlerce özel bir aparatın üzerinde kurumaya bırakılıyor.
Tarhananın içerisinde bulunan domates çorbanın biyoyararlılığını artırmaktadır. Diyet yaparken tarhana çorbası zaman zaman tercih edilebilir.
·Yoğurttan sonra çörek otu, kekik gibi çeşitli baharatlar eklenin ve sergi üzerine serilir. ·Birkaç gün geçtikten sonra sergiden çıkarılır ve servis edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri