Çok uzun süre kullanılmayacak parfümlerin buzdolabında saklanması da önerilir. Buzdolabı koşullarında parfüm hem içindeki alkol ve kimyasalların daha uzun dayanması hem de esansların daha kalıcı olması sebebiyle uzun ömürlü olacaktır. Parfümleri kullandıktan sonra mutlaka kapağını kapatmak gerekir.
Parfümün kokusunu daha uzun süre saklamak ve parfümün bayatlamasını önlemek için parfümü kutusunda, karanlık bir dolapta saklayın. Ama parfümü buzdolabı gibi soğuk yerlerde saklamayın. Buzdolabı parfümü bozar ve kokusunu saklamak şöyle dursun daha kötü kokmasına neden olabilir.
Buzdolabının sıcaklık derecesi, parfümün hassas kimyasal dengesini bozabilir. Ancak, daha sağlam kimyasal yapıları nedeniyle kolonyanızı (cologne) ve eau de toilette'inizi (edt) buzdolabında saklamaktan çekinmeniz için hiçbir sebep yok.
Buzdolabında saklanan kokuların daha kalıcı oldukları inancı, yeni oluşturulan ve alkolle henüz buluşan parfüm özlerinin karışması için taze parfümlerin bir süre soğukta bekletilmesi gereğidir.
Parfüm neden bozulur? Parfümlerin en yaygın bozulma sebeplerinden biri oksitlenmesidir. Parfüm sıktıkça içine giren hava parfümün oksitlenmesine yol açar. Bunun dışında güneşe maruz kalması, aşırı sıcak veya soğuk bir ortamda tutulması da parfümün bozulmasına yol açabilir.
İlgili 40 soru bulundu
- Tabii ki en önemli nokta parfümün saklandığı yer. Normalden daha sıcak, aydınlık, nemli veya güneş gören bir yerde parfümünü bırakırsan kokunun etkisi çok kısa sürede kaybolacak veya şekil değiştirecektir. Bu nedenle parfümünü mutlaka serin, karanlık ve kuru bir yerde saklamalısın.
Parfümün kalıcılığı azalmışsa parfümün bozuk olduğu düşünülebilir. İlk kıvamından daha yoğun bir kıvam almışsa parfüm bozuluyor demektir. 3 yılı geçen parfümler bozulma ihtimali yüksek parfümlerdir. Parfümün koduna bakılarak son kullanma tarihi anlaşılabilir.
Çoğu parfüm çabuk bozulan bir yapıya ve kısa süreli bir son kullanma tarihine sahip değildir. Bazılarının süresi bir yıldan kısa bir süre içinde dolmaya başlarken ve diğerlerini 10 yıldan fazla süre kullanabilirsiniz. Genel bir yorum yapacak olursak ise, bir kokunun ortalama raf ömrü üç ila beş yıldır.
Temiz cilde uygulanan parfümün kokusunun kalıcılığını artar. Duş aldıktan sonra vücuda nemlendirici sürmek de aynı şekilde kokuyu hapsedeceğinden kalıcılık artmış olur. Ayrıca parfümü sıktıktan sonra sıktığınız yeri ovup yaymaya çalışmayın. Temas etmeniz kokuyu yaymak yerine kokunun kısa sürede yok olmasına sebep olur.
Parfümler üretildikleri tarihten itibaren doğru saklanmaları koşulunda en az 3 yıl kullanılabilmektedir. Parfümlerin ömrü nasıl saklandığına bağlıdır. Kimyasal içeriklere sahip oldukları için bozulmaları ve oldukça kötü bir kokuya dönüşmeleri mümkün.
İyi kalitedeki parfümler esans yağların birbirine tamamen karışması için yaşlandırma adı verilen bir süreçte soğuk ve karanlık bir ortamda bekletilir. Yapay esans yağları kullanılan parfümlerde bu süre çok daha kısa tutulur. Böylece daha kalıcı bir koku elde edilir.
Parfümün fısfısı bozulduğu yapılacak şey ve en etkili yöntem, şişeye uygun yeni bir parfüm fısfısı almaktır. Bununla birlikte parfümün şişesini değiştirmek de bir seçenektir. Fakat şişeyi değiştirmek parfümün kalitesini bozacağından pek tavsiye edilmez. Yeni bir fısfıs almak için parfüm satan yerlere bakılabilir.
5-6 sıkmayla 30-40 gün civarında gider. 100 ml lik bir "eau de toilette" günde 3-4 sıkışla yaklaşık 1 yıl gider.
Parfüm en etkili nereye sıkılır? Parfüm vücuda, özellikle bileklerin, boynun ve göğsün arkasına, kulak arkasına, omuzlara ve saçların arkasına sıkılabilir. Bilek, parfüm sıkılan en yaygın yerlerden biridir. Parfümün saçta kalıcılığı kadınlar için özel bir avantajdır.
Parfümlerin içerisinde yer alan alkol ve esans sıcak ortamda bozulduğu için parfümün etkisi kaybolur. Bu nedenle parfümlerinizi kendi kutularında ve karanlık ortamlarda muhafaza etmeniz gerekmektedir. Parfümleri oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Parfümün içindeki kokulu yağlar, esansiyel yağlar ve alkol kolayca çözülür, bu da kokunun kaybolmasına veya değişmesine sebep olur. Parfüm şişelerinizi direkt güneş ışığından, sıcaklık ve nemden koruduğunuzdan ve oda sıcaklığında, karanlık bir yerde tuttuğunuzdan emin olun.
Parfüm sıkarken mutlaka cildine sıkmaya dikkat etmelisin. Kıyafete parfüm sıkmak, saça parfüm sıkmak gibi uygulamalar doğru değildir. Kıyafetin veya saçının kendi kokusuyla parfüm karışabilir ve tam istediğin kokuyu elde edemeyebilirsin.
Eau De Parfum (EDP) ile Eau De Toilette (EDT) parfüm arasındaki en önemli fark kokuların konsantrasyonlardır. EDT parfüm yaklaşık 4-6 saat süren %8-15 oranında koku esansına sahip olur. Buna karşın EDP parfüm ise koku esansı %30'a kadar çıkabiliyor. EDP parfümler 8-10 saat arasında kalıcılık gösteriyorlar.
Çok uzun süre kullanılmayacak parfümlerin buzdolabında saklanması da önerilir. Buzdolabı koşullarında parfüm hem içindeki alkol ve kimyasalların daha uzun dayanması hem de esansların daha kalıcı olması sebebiyle uzun ömürlü olacaktır. Parfümleri kullandıktan sonra mutlaka kapağını kapatmak gerekir.
Parfümünüz yüksek alkol konsantrasyonuna sahipse daha kolay buharlaşarak miktarının azalmasını sağlamaktadır. Bu durumda tıpkı renk değişiminde olduğu gibi kalıcı parfüm niteliğinden çıkarak bozulmaya yüz tutmaktadır. Tarihi geçmiş parfümler ciltte çeşitli tahrişlere neden olabilmektedir.
Tek fark üretim kalitesidir. Aslında Sosyoekonomik kültür seviyesi daha düşük ülkeler için üretilmiş ürünlerdir. Fakat Paralel ithalat yolu ile şirketlerce bizim ülkemize giriş yapar. İnternetteki ürünlerin ucuz olmasının sebeplerinden biriside budur Bir diğer sebebide mağazaların giderlerinin çok olmasıdırç.
Kokusunu test edin
Parfümünüzdeki koku kalitesinde bir değişim varsa bu da bozulmaya başladığını gösteren bir işaret. Bununla birlikte parfüm kokusunu tamamen yitirmişse, ekşimsi bir havaya bürünmüşse ya da plastik kokuyorsa bu durumda parfümün yoğun bir bozulma evresinde olduğunu anlayabilirsiniz.
%20 ila %40 esans yoğunluğuna sahip parfümler yani ''perfume'' 6 ila 8 saat kadar kalıcıdır. Eau de toilette %7 ila %15 yoğunluğa sahip, 2-3 saat kadar kalıcı, hassas ciltler için uygun. Eğer cildiniz yağlıysa parfümünüz 6 saate kadar kalıcılığını korurken kuru cilde sahipseniz bu süre daha az olacaktır.
Hangi parfümler kalıcıdır sorusunun cevabı EDP'dir. Parfüm hammaddesini oluşturan malzeme seçimleri ve yoğunlukları da kalıcılığı etkileyen önemli faktörlerdir. Odunsu ve baharatlı içerikler kalıcılık oranlarının artmasını sağlar. Alkol oranı yüksekliği de kalıcılığı artıran nedenlerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri