Parfümlerde üç farklı kalıcılık derecesi bulunmaktadır. Bu dereceler; EDP, EDT ve EDC olarak ortaya çıkmaktadır. Bir parfümün üzerinde Eau De Parfume ya da kısada EDP yazısı varsa o parfümün kalıcılık derecesi çok yüksektir.
Parfüm hammaddesini oluşturan malzeme seçimleri ve yoğunlukları da kalıcılığı etkileyen önemli faktörlerdir. Odunsu ve baharatlı içerikler kalıcılık oranlarının artmasını sağlar. Alkol oranı yüksekliği de kalıcılığı artıran nedenlerdendir. Alkol oranı arttıkça kalıcılık oranı da artmakta ve korunmaktadır.
Parfümün etkisini, kalıcılığını belirleyen parfüm özlerinin yoğunluğu üzerinden kategorizasyon yapılır. Esans oranı %10 ile %20 arasında olan parfümler EDP sınıfına girer. Parfümlerin üstünde EDP veya Eau De Perfume ifadesini gördüğünüzde esans yoğunluğunun yüksek olduğunu anlayabilirsiniz.
EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT'ler 3 – 5 saat aralığında, EDP'ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir. Her parfüm herkeste aynı kokmayacağı gibi, her tende de aynı sürede kalmaz.
EDT parfümlerde esans yoğunluğu EDP'ye oranla çok daha az; yüzde 4 ile 10 arası. Bu oran EDT'leri gündelik kullanım için en uygun parfümler yapıyor. Tüketim oranı en yüksek olan EDT'ler dört mevsim kullanılabiliyor. EDC'ler esans yoğunluğu en az olan parfümlerdir.
İlgili 29 soru bulundu
Buna göre EDC parfümler sıklıkla gençler tarafından tercih edilen ve yaklaşık 2 saat boyunca kalıcı özellik gösteren parfümlerdir. EDT parfümler ise esansiyel yağ yoğunluğu ne az ne fazla olan ve kalıcılığı yaklaşık 3 saat boyunca devam eden parfümlerdir.
Eau de Toilette yani EDT, üretiminde %5 ila %15 oranında uçucu yağ kullanılan parfüm çeşidi olarak tanımlanabilir. EDP parfümlere göre daha hafif ve kalıcılık oranı daha düşük olan bu koku çeşidini günlük hayatta ve yaz mevsiminde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Parfümün en kalıcı olduğu noktalar boyun, dirsek içi, dizlerinizin arkası ve bilekleriniz diyebiliriz. Bu noktalar vücudun en sıcak ve kan akışının fazla olduğu bölgeler olduğu için daha uzun süre kokuyu tutmaktadır.
Parfüm nereye sıkılırsa kalıcı olur sorusuna yanıt olarak kıyafetler verilebilir. Parfümlerin giysilerinizde uzun süre kalmasını istiyorsanız, kumaş pamuk gibi malzemelerden yapılmış olmalıdır. Parfüm kokusu diğer triko ve giysilerde kalıcı olmayabilir.
Eau De Parfum (EDP) ile Eau De Toilette (EDT) parfüm arasındaki en önemli fark kokuların konsantrasyonlardır. EDT parfüm yaklaşık 4-6 saat süren %8-15 oranında koku esansına sahip olur. Buna karşın EDP parfüm ise koku esansı %30'a kadar çıkabiliyor. EDP parfümler 8-10 saat arasında kalıcılık gösteriyorlar.
Birbirinden çeşitli içeriklere ve farklı notalara sahip olan Bargello parfümleri son derece kalıcıdır. Hafif miktarlarda sıkmanız bile günlerce kokunun kalıcı olması için yeterlidir.
Bargello parfüm numaraları EDT ve EDP özelliklerine göre sıralanarak satışa sunulur. Daha az yoğun oldukları için günlük kullanmak için idealdir. EDP kokular daha aromatik iken EDT kokuları daha hafif ve taze esansları kapsar. Sıcak ve nemli mevsimlerde EDT modeller daha sık tercih edilmelidir.
Özellikle sıcak yaz aylarında parfümünüzü taze tutmanın en iyi yolu buzdolabında saklamaktır. Güneş ışığı, radyatörlerden gelen ısı ve sıcaklık değişiklikleri parfümü zamanla yok edebilir, ancak serin, karanlık buzdolabında saklandığında yıllarca dayanabilir. TAZE NOTALARA SAHİP PARFÜMÜ SERİN TUTUN!
Parfümü uygulamadan önce vazelini, ince bir tabaka halinde, özellikle bileklere ve boyun bölgesine, yani nabız bölgelerine sürüyorsun. Daha sonra buraya parfümünü sıkıyorsun. Vazelin makyajdaki baz gibi parfümün kokusunu kilitleyerek kalıcılığını ve etkisini artırıyor. Ayrıca kokuyu taze tutuyor.
Temiz cilde uygulanan parfümün kokusunun kalıcılığını artar. Duş aldıktan sonra vücuda nemlendirici sürmek de aynı şekilde kokuyu hapsedeceğinden kalıcılık artmış olur. Ayrıca parfümü sıktıktan sonra sıktığınız yeri ovup yaymaya çalışmayın. Temas etmeniz kokuyu yaymak yerine kokunun kısa sürede yok olmasına sebep olur.
Eau de toilette ve parfüm arasındaki fark oldukça belirgindir. Aslında her ikisinin içeriğinde de alkol, koku bileşenleri ve su bulunur. Ancak ikisi arasındaki temel fark eau de parfumdeki koku bileşenlerinin konsantrasyonunun daha yüksek yoğunlukta olmasıdır. EDP'lerdeki koku konsantresi oranı %15-20 aralığındadır.
%20 ila %40 esans yoğunluğuna sahip parfümler yani ''perfume'' 6 ila 8 saat kadar kalıcıdır. Eau de toilette %7 ila %15 yoğunluğa sahip, 2-3 saat kadar kalıcı, hassas ciltler için uygun. Eğer cildiniz yağlıysa parfümünüz 6 saate kadar kalıcılığını korurken kuru cilde sahipseniz bu süre daha az olacaktır.
Yaz için parfüm notaları ararken taze, canlandırıcı, havadar ve sizi bunaltmayan taze kokulara şans verin. Hanımeli, paçuli, nane, biberiye ve çiçek kokuları bu sınıfa girebilir. Hafif çiçek kokuları teninizde çiçek açtırırken, yeşil notalar taze ve ferah hissetmenizi sağlar.
Edp olarak ifade edilen parfümlerin daha kalıcı olduklarını belirtmeliyiz. Nitekim esaslarının %20 değerinde olduklarını göreceksiniz. Yoğun içeriği sayesinde kullananların uzun süre parfüm kokusunu üzerinden taşımaları söz konusudur.
#13 En çok kullandığın parfüm nedir? Maison Francis Kurkdjian Paris.
1. Clive Christian imzalı Imperial Majesty (İmparator Görkemi) 215,000 dolar yani 316.000 YTL. Sadece 10 koleksiyoncu için 10 adet üretilen parfüm kadar şişesi de çarpıcı. Baccarat kristalinden imal edilen şişesinin boynunda, 5 karatlık elmasla süslenen 18 ayar altın halka bulunuyor.
eau de toilette ve eau de parfum. adında anlaşılacağı gibi eau de toilette kıyafet üzerine sıkılırken eau de parfum tene sıkılır. boyun,göğüs arası, el bilekleri içleri. en ideali, evden çıkmadan 45 dk ila 1 saat önce elbisenize 4-5 kez sıkmanız.
Odunsu parfüm ne demek? Sıcak notalı kokulardan oluşan parfümler odunsu koku ailesine girer. Bu parfümlerin içeriklerinde tarçın, tütün, sandal ağacı, sedir ağacı veya zencefil notalarına rastlanabilir. Paçuli de odunsu ve baharatlı kokularda sıkça rastlanan bir içeriktir.
EDP türü parfümlerdeki alkol ve su oranı, EDT ve EDC türü parfümlere nazaran daha az; esans oranı ise daha fazladır. Parfümde kullanılan esansın kalitesine göre değişmekle beraber en az 4-5 saat arasında kalıcılık sunması beklenir. EDT türündeki parfümler piyasada en yaygın olarak bulabileceğiniz türdür diyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri