Parfüm esansları elde edilirken içine konulan maddeler her zaman aynı oranda olmaz, dolayısıyla her parfüm şişesinin altında farklı bir ibare bulunur. Parfümün başlıca maddeleri olan yağ, su ve alkol, duruma göre değişik oranlarda eklenir. Bazı parfümlerde yağ oranı fazla iken bazılarında su ya da alkol fazla olabilir.
Parfümü uygulamadan önce vazelini, ince bir tabaka halinde, özellikle bileklere ve boyun bölgesine, yani nabız bölgelerine sürüyorsun. Daha sonra buraya parfümünü sıkıyorsun. Vazelin makyajdaki baz gibi parfümün kokusunu kilitleyerek kalıcılığını ve etkisini artırıyor. Ayrıca kokuyu taze tutuyor.
Parfüm Yapımında Kullanılan Malzemeler
Üretim sürecinde alkol, kömür, katran ve petrokimya gibi diğer kaynaklar da kullanılabilir. Doğada bulunmayan veya uçucu yağ oluşturmayan kokuları taklit etmek için sentetik kimyasallar kullanılır.
Temiz cilde uygulanan parfümün kokusunun kalıcılığını artar. Duş aldıktan sonra vücuda nemlendirici sürmek de aynı şekilde kokuyu hapsedeceğinden kalıcılık artmış olur. Ayrıca parfümü sıktıktan sonra sıktığınız yeri ovup yaymaya çalışmayın. Temas etmeniz kokuyu yaymak yerine kokunun kısa sürede yok olmasına sebep olur.
Ama yine de demek isterseniz aşağıdaki tarifte, alkol yerine aynı orada taşıyıcı yağlardan (carrier oils); üzüm çekirdeği yağı, jojoba yağı, badem yağı gibi yağları kullanabilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Kokunun daha uzun süre kalıcı olmasını sağlamak için doğrudan vücudunuza püskürtmek daha iyidir. Bileklerimizi birbirine sürtmeden önce parfüm sıkmak, kokunun hızla etkisini kaybetmesine yol açar. Eğer bileklerinizdeki kokuyu yaymak istiyorsanız, bileklerinizi birbirine sürtmek yerine ovalayın.
Uçucu yağları, parfüm yapmak için su ve/veya alkol ile karıştırmışlar. Bu uçucu yağlar, sedir ağacı, lavanta ve tarçın gibi bitkiler, otlar ve baharatlardan elde edilmiş. Aslında günümüzde de temel olarak aynı yol izleniyor diyebiliriz. Uçucu yağlar bitkilerden buharlı damıtma veya presleme ile elde ediliyor.
Parfüm içeriğindeki alkol ısıya maruz kaldığında buharlaştığı için parfümü asla sıcak bir ortamda saklamamalısınız. Bu yüzden parfümlerinizi kendi kutularında, kapağı kapalı bir şekilde buzdolabında saklamak, herhangi bir ısıya maruz bırakmadığından dolayı daha uzun süreli kullanım deneyimi sunacaktır.
Erkeklerde Boyun, Kadınlarda Kulak Arkası!
Örneğin erkeklerde boyun bölgesi ve omuzlar öncelikli olmakla beraber bilekler ve göğüs kısmı da önerilir. Kadınlarda ise kulağın arka kısmı, boyun ve göğüs bölgesi kalıcı bir koku için en uygun bölgelerdir.
EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT'ler 3 – 5 saat aralığında, EDP'ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir. Her parfüm herkeste aynı kokmayacağı gibi, her tende de aynı sürede kalmaz.
Hangi parfümler kalıcıdır sorusunun cevabı EDP'dir. Parfüm hammaddesini oluşturan malzeme seçimleri ve yoğunlukları da kalıcılığı etkileyen önemli faktörlerdir. Odunsu ve baharatlı içerikler kalıcılık oranlarının artmasını sağlar. Alkol oranı yüksekliği de kalıcılığı artıran nedenlerdendir.
Ticari kokuların çoğunda bulunan kimyasalların% 95'i petrokimya olarak bilinen petrol ve doğal gazdan elde edilmektedir. Ortalama olarak, parfüm formülasyonlarının % 80'i bu kimyasallardan oluşur ve parfüm hammaddesi nedir sorusunun cevabı bazı durumlarda formülün % 100'ü sentetik olabilir.
Parfüm bitkileri
Tek yıllık bitki türleri: Fesleğen (reyhan), papatya, anason, kişniş, rezene, kimyon, kadife çiçeği, dere otu, çörek otu, tütün, pelin otu, aynısefa. Soğanlı ve yumrulu bitkiler: Safran, iris, sümbül, nergis, orkide, zambak.
İlham Sabuncu, açık havaya çıkarken cilde parfüm sıkmanın, ciltte kalıcı lekelere yol açabileceği uyarısında bulundu. Prof. Dr. Sabuncu, parfümün doğrudan tene sıkılmaması gerektiğini ve içeriğindeki maddelerin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.
- Tabii ki en önemli nokta parfümün saklandığı yer. Normalden daha sıcak, aydınlık, nemli veya güneş gören bir yerde parfümünü bırakırsan kokunun etkisi çok kısa sürede kaybolacak veya şekil değiştirecektir. Bu nedenle parfümünü mutlaka serin, karanlık ve kuru bir yerde saklamalısın.
PARFÜM DENEMENİN EN İYİ YOLU
Parfüm denerken, sadece deneme kağıtlarına sıkmak yeterli değildir. Ayrıca bu kağıtlar parfümün cildinizdeki etkisini göstermez. Parfümün gerçek rayihasını denemenin en iyi yolu direkt cildinize sıkmaktır, tercihan da bileğinize veya parmak uçlarınıza.
İsveç'teki Karolinska Enstitüsü ve Oxford Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen araştırma, insanların kültürleri ne olursa olsun koku alma konusunda benzer tercihleri paylaştığını ortaya koydu. Sonuçlara göre en hoş koku vanilya olurken onu şeftali takip etti.
Parfüm kaç fıs sıkılır? Parfümün kaç fıs sıkılacağı tamamen tercihe göre değişir ama çok boğucu olmayan, eşit ve abartılı olmayan bir koku için ortalama 3-4 fıs sıkılabilir.
Parfüm sıkarken mutlaka cildine sıkmaya dikkat etmelisin. Kıyafete parfüm sıkmak, saça parfüm sıkmak gibi uygulamalar doğru değildir. Kıyafetin veya saçının kendi kokusuyla parfüm karışabilir ve tam istediğin kokuyu elde edemeyebilirsin.
Parfüm ne kadar zamanda bozulur? Parfümlerin raf ömrü 3-5 sene arasında değişiyor. Parfümü satın almadan önce üzerinde yazan son kullanma tarihini kontrol etmelisin.
İyi kalitedeki parfümler esans yağların birbirine tamamen karışması için yaşlandırma adı verilen bir süreçte soğuk ve karanlık bir ortamda bekletilir. Yapay esans yağları kullanılan parfümlerde bu süre çok daha kısa tutulur. Böylece daha kalıcı bir koku elde edilir.
Çoğu parfüm çabuk bozulan bir yapıya ve kısa süreli bir son kullanma tarihine sahip değildir. Bazılarının süresi bir yıldan kısa bir süre içinde dolmaya başlarken ve diğerlerini 10 yıldan fazla süre kullanabilirsiniz. Genel bir yorum yapacak olursak ise, bir kokunun ortalama raf ömrü üç ila beş yıldır.
Parfümeri sanatı ve kimya arasında önemli bir bağ vardır. Parfümörlere koku kimyagerleri denilmesinin en önemli nedeni de bu bağdır. En bilindik tanımıyla parfümör çeşitli ürün kategorileri için kokular üreten kişidir.
Orijinal ve sahte parfümün arasında renk farklı olmaktadır. Parfümün kokusu sıkıldıktan 1-2 saat sonra uçuyorsa ya da tüm kokuları aynı anda veriyorsa o parfüm sahtedir. Orijinal parfümler farklı sürelerde kokularını verir. Orijinal parfümlerin karton kesimleri kusursuz, renkleri parlak ve yazıları, kapağı simetriktir.
Online olarak parfüm alınacaksa parfümün kalıcılığı üzerindeki dereceden anlaşılabilir. En kalıcı parfümler EDP; en az kalıcı parfümler ise EDC derecesine sahiptir. Kalıcı parfümlerin kokusu sıkıldıktan sonra zamanla bozulmaz. Kalıcı parfümler su ile temas ettiğinde kokuları bozulmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri