Online olarak parfüm alınacaksa parfümün kalıcılığı üzerindeki dereceden anlaşılabilir. En kalıcı parfümler EDP; en az kalıcı parfümler ise EDC derecesine sahiptir. Kalıcı parfümlerin kokusu sıkıldıktan sonra zamanla bozulmaz. Kalıcı parfümler su ile temas ettiğinde kokuları bozulmaz.
Parfümün etkisini, kalıcılığını belirleyen parfüm özlerinin yoğunluğu üzerinden kategorizasyon yapılır. Esans oranı %10 ile %20 arasında olan parfümler EDP sınıfına girer. Parfümlerin üstünde EDP veya Eau De Perfume ifadesini gördüğünüzde esans yoğunluğunun yüksek olduğunu anlayabilirsiniz.
Parfümü bileğinize veya kolunuzun iç kısmına sıkın ve ilk üst notaların uçtuğu aşamayı bekleyin. Daha sonra gün boyunca nasıl bir değişim yaşandığını gözlemleyin. Eğer alt notaların da hala belirgin olduğunu hissediyorsanız, parfümün kalıcılığının iyi olduğunu söyleyebilirsiniz.
Parfümlerde üç farklı kalıcılık derecesi bulunmaktadır. Bu dereceler; EDP, EDT ve EDC olarak ortaya çıkmaktadır. Bir parfümün üzerinde Eau De Parfume ya da kısada EDP yazısı varsa o parfümün kalıcılık derecesi çok yüksektir. Bu özellikteki parfümlerin içerlerinde oldukça fazla esans kullanılmaktadır.
*Eau de Parfum yani EDP gerçek parfümden sonra içeriğindeki esans miktarının %20'ye kadar olduğu koku çeşididir. EDT lere göre daha uzun süre kalıcıdır ve kokuları daha baskındır. Fiyatı Edt lere göre daha yüksektir. *Eau de Toilette yani EDT ise esans miktarının %10'a kadar olduğu koku çeşididir.
İlgili 45 soru bulundu
EDT parfümlerde esans yoğunluğu EDP'ye oranla çok daha az; yüzde 4 ile 10 arası. Bu oran EDT'leri gündelik kullanım için en uygun parfümler yapıyor. Tüketim oranı en yüksek olan EDT'ler dört mevsim kullanılabiliyor. EDC'ler esans yoğunluğu en az olan parfümlerdir.
EDT'lere kıyasla daha yoğun kokulara sahip olan EDP parfümleri genellikle kış aylarında ve gece etkinliklerinde tercih edebilirsiniz.
Kalıcı Bir Parfüm Kokusu için Ekstra Öneriler
Bileklerin iç kısmı, boyun ve ense bölgesi ve kulak arkasını içeren bu bölgeler vücut ısısının yüksek olduğu bölgeler olduğu için parfümün kalıcı olmasına yardımcı olur.
EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT'ler 3 – 5 saat aralığında, EDP'ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir. Her parfüm herkeste aynı kokmayacağı gibi, her tende de aynı sürede kalmaz.
Orijinal parfümlerinde kalıcılık süresi 8 - 9 saat aralığında olmaktadır. Bu süre ise endüstri olarak yapın araştırmalar da bir kimsenin duş alıp hazırlanıp evden çıkması ve akşam eve gelmesi süresi hesaplanır. Bu nedenle bu süre içerisinde parfümün kalıcı kalması maksimum süre olarak hedefe alınır.
%20 ila %40 esans yoğunluğuna sahip parfümler yani ''perfume'' 6 ila 8 saat kadar kalıcıdır. Eau de toilette %7 ila %15 yoğunluğa sahip, 2-3 saat kadar kalıcı, hassas ciltler için uygun. Eğer cildiniz yağlıysa parfümünüz 6 saate kadar kalıcılığını korurken kuru cilde sahipseniz bu süre daha az olacaktır.
Çoğu parfüm çabuk bozulan bir yapıya ve kısa süreli bir son kullanma tarihine sahip değildir. Bazılarının süresi bir yıldan kısa bir süre içinde dolmaya başlarken ve diğerlerini 10 yıldan fazla süre kullanabilirsiniz. Genel bir yorum yapacak olursak ise, bir kokunun ortalama raf ömrü üç ila beş yıldır.
EDT parfüm yaklaşık 4-6 saat süren %8-15 oranında koku esansına sahip olur. Buna karşın EDP parfüm ise koku esansı %30'a kadar çıkabiliyor. EDP parfümler 8-10 saat arasında kalıcılık gösteriyorlar.
Sıcak ve nemli mevsimlerde EDT modeller daha sık tercih edilmelidir. Soğuk havalarda ise EDP modelleri kullanmak daha uygun olacaktır.
Yağ oranı yüksek kokular daha uzun süre kalıcılık sağlar.
Ancak bu parfümler genellikle ağır kokar. Yazın kullanılan parfümler ise genellikle daha düşük yağ oranına sahip olur. Kalıcı bir koku istiyorsanız parfüm seçerken bu detaya da dikkat edebilirsiniz.
Temiz cilde uygulanan parfümün kokusunun kalıcılığını artar. Duş aldıktan sonra vücuda nemlendirici sürmek de aynı şekilde kokuyu hapsedeceğinden kalıcılık artmış olur. Ayrıca parfümü sıktıktan sonra sıktığınız yeri ovup yaymaya çalışmayın. Temas etmeniz kokuyu yaymak yerine kokunun kısa sürede yok olmasına sebep olur.
Şu an dünyanın en pahalı parfümü olan “Shumukh” bilinen 6 nota içeriyor, Türk gülü, kehribar, sandal ağacı, misk, saf Hint agar ağacı notalarını içeriyor ancak tam formülü sır gibi korunuyor. Kokusunun insan teninde 12 saatten fazla, kumaşta kullanıldığında ise yaklaşık 30 gün kaldığı tahmin ediliyor.
Bu nedenle parfümünüzü ikinci koku üzerinde tercih etmeniz gerekiyor. Dip nota olarak da bilinen alt nota da kokunun tene yerleşmesinin ve orta notanın etkisini yitirmesinden sonra çıkan kokudur. Bu nota, bir parfümün ne kadar kalıcı ve başarılı olduğunu gösterir.
Parfümün gerçek rayihasını denemenin en iyi yolu direkt cildinize sıkmaktır, tercihan da bileğinize veya parmak uçlarınıza. Bu iki nokta güçlü nabız noktalarıdır, kan akışı yoğun olduğu için de teninizin ısısı yüksektir. Bu da kokunun yayılmasının başlıca sebeplerindendir.
Parfüm içeriğindeki alkol ısıya maruz kaldığında buharlaştığı için parfümü asla sıcak bir ortamda saklamamalısınız. Bu yüzden parfümlerinizi kendi kutularında, kapağı kapalı bir şekilde buzdolabında saklamak, herhangi bir ısıya maruz bırakmadığından dolayı daha uzun süreli kullanım deneyimi sunacaktır.
Peki neden nabız noktalarına parfüm sıkmalı? Çünkü nabız atan damarlar cilt yüzeyine en yakın olan damarlardır. Bu da ekstra vücut ısısı yayılmasını sağlıyor ve parfüm kokusu da tüm vücuda yayılmış oluyor. Parfümün kalıcı olması için kıyafetlerin üzerine sıkmamalısın.
EDP türü parfümlerdeki alkol ve su oranı, EDT ve EDC türü parfümlere nazaran daha az; esans oranı ise daha fazladır. Parfümde kullanılan esansın kalitesine göre değişmekle beraber en az 4-5 saat arasında kalıcılık sunması beklenir. EDT türündeki parfümler piyasada en yaygın olarak bulabileceğiniz türdür diyebiliriz.
“Eau de toilette parfüm ne demek?” sorusuna, kısaca kalıcılığı 4-6 saate kadar olan kokular şeklinde cevap verebiliriz. Eau de parfumlerin kalıcılığı ise daha yüksektir. Kokuların üzerinde yer alan bu ibareleri bildiğinizde kendiniz için uygun olan parfümü çok daha kolay bir şekilde seçebilirsiniz.
Açık parfüm terimi basitçe mevcut markaların en beğenilen kokularının diğer açık parfüm firmaları tarafından gerekli kalite standartları gözetilerek, insan sağlığına uygun olarak, sıkı denetimlerin ardından yeniden üretilmesi ve daha ekonomik olarak müşteriye sunulması olarak tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri