Parke boya lekesi kurumuş ise bir miktar tiner dökerek temizleyebilirsin. Plastik bazlı parke boya lekesini silmek için boya henüz taze iken kolayca silebilirsin. Boya kuruduğunda amonyak ve ardından, pudra dökmeli; en sonunda ıslak bir bez ile silmelisin.
Nemli beze, birkaç damla bulaşık deterjanı dökebilir veya kâğıt havlu kullanarak lekenin her yerini ıslatabilirsiniz. Birkaç dakika ileri geri ovalayın, kuru ve emici bir bez kullanarak lekeyi silin. Bu yöntem ile yumuşayacak olan boya lekeleri, artık bulunduğu yerden kolayca kaldırılabilir olacaktır.
Kurumuş yağlı boyaları çıkarmak için çoğunlukla terebentin, gazyağı, aseton ve çeşitli tinerleri içeren kimyasalların kullanılması gerekir. Bu kimyasallar yağlı boyayı çıkarmak için çok etkili olurken, aynı zamanda orijinal renginin diğer yüzeyini, özellikle parke zemini ve halı lekelerini de çıkarabilir.
Bunun için pense veya macun bıçağı kullanın, yüzeyi çizmemeye dikkat edin. Bölgeyi su ve bulaşık sabunu karışımıyla ıslatın, birkaç dakika sonra fırçalayarak boyanın üzerine yapışan tabakayı çıkarmaya başlayın. Yüzeyde hala boya varsa fazlalığı gidermek için mineral ispirto veya alkol kullanın.
Laminat parkelerin üzerine dökülen yağlı boya lekesi için pudra kullanmak pratik çözümler sunar. Pudra boya lekesi olan bölgeye dökülür. Sonra leke olan bölge üzerinde yaydırılır. Pudra döküldükten sonra kolonya ya da etil alkol bir beze dökülür ve bez yardımı ile lekeler silinir.
İlgili 20 soru bulundu
Duvar, cam ve araba yüzeyi gibi metal yüzeylerden sprey boya lekesini aseton yardımı ile çıkarabilirsiniz.
Bir kova sıcak suya bir miktar deterjan veya sabun ekleyin. Köpük oluşana kadar suyu karıştırın. Yumuşak bezi sabunlu suya batırarak nemlendirin ve boyalı alanları silin. Boyanın hafifçe kurumuş kısımlarının çıkması için biraz ovmak gerekebilir.
Herhangi bir bölgeye ya da eşyaya boya lekesi bulaştığı zaman, ılık su ve bulaşık deterjanı karıştırdıktan sonra uygulamak lekeyi ortadan kaldırabilir.
Bir bardakta eşit ölçüde su ve bulaşık deterjanını karıştırıp, karışımla boyayı arkadan, yani, lekenin damladığı kumaşı tersinden ıslatırsak leke bu şekilde daha kolay çıkacaktır. Son olarak bir fırça ile lekeyi yavaşça ovarak temizleyebiliriz.
Boya lekesini çıkarmak için yapmanız gereken sadece lekeli tarafı temiz bir bez üzerine yatırınız. Daha sonra lekeli olan kısmın ters tarafına ılık bir su ve az miktarda sıvı deterjan uygulayınız. Daha sonra Boya lekesi ıslak ise, lekeyi fazla bastırmadan hafifçe ovalayınız.
Duvardaki boya lekesini çıkarmak için sirke de oldukça etkilidir. Sirkeyi sprey şişesine doldurun. Lekenin üzerine doğrudan püskürtün. Birkaç dakika bekledikten sonra lekeyi bezle silin.
Parkede bulunan boya henüz kurumamış vaziyette ise, pudra en iyi çıkarıcı malzemelerden biridir. Boyanın üzerine dökülen pudra boyanın etrafa yayılmadan temizlenmesini sağlayacaktır.
Az miktarda sirke ve iki katı kadar suyu az ısıtın. Pamuklu temiz bezi sirkeye batırıp ahşap yüzeye bastırın. 15 dakika bekledikten sonra boyayı kazımaya çalışın. İşe yaramıyorsa, sirkeyi ahşaba tekrar sürün ve 10 dakika kadar daha bekleyin.
Öncelikle yüzeyi güzelce süpürün. Ardından bir kovaya ılık su, beyaz sirke, su ve alkol ekle. Her biri aynı ölçüde olacak. Yumuşak bir bez ya da kağıt havluyu karışıma batır ve lekenin üzerine uygula.
Parke nasıl temizlenir sorusunun birden çok cevabı vardır. Bu açıdan doğal temizlik istiyorsanız, sabunlu su ile katmanlar halinde fırçalamalısınız. Zeminin ne kadar kirli olduğuna bağlı olarak temizleme kovasına sıvı sabun veya yüzey temizleyici ekleyebilirsiniz. Sonrasında ise paspası iyice sıkın ve zemini ovalayın.
Limon kolonyasını beyaz lekenin üzerine dökünüz. Kolonyanın üzerine çakmak çakınız. Bir kaç saniye içerisinde lekenin kaybolduğunu göreceksiniz. O sırada temiz bir bezle alevi söndürünüz ve bez ile bölgeyi temizlemeniz yeterli olacaktır.
Selüloz bazlı tiner, plastik, araç boyası, kumaş, lastik, pvc gibi yüzeylerde erime, büzüşme, solma ya da boya kalkması ortaya çıkarır.
Boya lekelerini çıkarmak için birkaç etkili yöntem bulunur. Taze lekeler için genellikle su ve sabun etkili olur. Kurumuş lekeler için ise boyanın türüne göre beyaz sirke, alkol veya tiner gibi çözücülerden yardım alabilirsiniz.
Deriye bulaşan bir saç boya lekesini sıvı çamaşır deterjanıyla çıkarmak mümkün bir durumdur. Her evde bulunan sıvı çamaşır deterjanından yardım alınarak, deriye bulaşan tüm boya lekeleri kolayca çıkarılabilir.
Kurumuş Boya Atıklarının Fırçadan Temizlenmesi
Ilık suyun içine sirke ilave ederek işlemin daha hızlı olmasını sağlayabilirsiniz. Yağlı boya kalıntıları için boya fırçasını, selülozik boya inceltici bir maddenin içerisinde temizlemeniz gerekir. Ancak uygulama için daha fazla zaman harcamanız gerekecektir.
Özellikle plastik boya, kuruduktan sonra çıkartılması neredeyse imkansız olan bir boya çeşididir. Kurumuş bir plastik boya lekesi için temizlik firmalarından yardım alınabilir. Boya lekesi kurumadıysa üzerine pudra dökülüp, alkole veya tinere batırılmış bir bez ile temizlenebilir.
Kurumuş akrilik boya lekesini çıkarmak için alkol veya ince tiner kullanabilirsiniz. Pamuklu bir bez veya pamuklu tülbent üzerine az miktarda alkol veya tiner damlatın. Lekenin üzerini nazikçe silin, yüzeyi çizmemeye dikkat edin.
Su bazlı boyanın neden olduğu parke boya lekesini silmek için ilk olarak, sıcak su ile ıslatılmış bir bez kullanmalısın. Parke boya lekesi kurumuş ise bir miktar tiner dökerek temizleyebilirsin. Plastik bazlı parke boya lekesini silmek için boya henüz taze iken kolayca silebilirsin.
Aynı biçimde, üzerlerindeki boyalar kurumadan fırçalarınız ve rulolarınızı temizleyin. Su bazlı boya kullandıysanız, fırçalar ve ruloları soğuk, akan su ile yıkayın, ardından biraz deterjanla ılık su ile ve tekrar soğuk, akan su ile yıkayın.
Cam bir yüzeye bulaşan sprey boya lekesini temizleyebilmek için bir miktar saf alkolü ya da ojeleri çıkarmak için kullanılan saf asetonu, cam silme bezinin üzerine ya da mikro fiber bir bezin üzerine abartı olmayacak şekilde dökün. Bu bezle cam üzerinde ki lekeli kısmı iyice ovalayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri