Malzemeler: 1 çay bardağı (100 gr) sönmüş toz kireç 2,5 litre + 1 kg su. 1 kg soyulmuş kabak.
Nasıl Yapılır? Sönmemiş kireci kapaklı ve geniş bir kap içerisine alın, üzerine ortalama 3,5 litre su ekleyip en az 3 saat bekletin.
Şimdi işin püf noktasına geliyoruz ben kireç kullanmaktan çekindiğim için kabaklarımı büyük bir leğen içerisinde 2, 5 yemek kaşığı karbonatla üzerine gelecek kadar suyla birlikte bir gece boyunca buzdolabında beklettim. Ertesi sabah kabakları bol suyla yıkayarak 15 dakika kadar temiz suda beklettim.
Rengi güzel ve parlak olması için; kabaklar yumuşadığında ve rengi koyulaştığında (bende 4, 5 saatte oldu) başlangıçta eklemediğimiz son 1 bardak şekeri de kabakların üzerine döküyoruz ve bu sefer tencerenin kapağı açık bir şekilde yarım saat de bu şekilde pişirmeye devam ediyoruz ve tatlımızın altını kapatıyoruz.
Kireç kabakları sertleştirmek için kullanılır ve dağılmasını engeller. Kayısı, erik, incir ve daha bir çok meyvenin tatlısı kireçte bekletilerek yapılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Sönmemiş kireç, temas edildiği zaman ciltte tahrişe; solunduğu zaman öksürüğe, hapşırmaya ve nefes darlığına sebep olur. Solunduktan sonra vücuda girerse, bulantı kusma ve ağrıya sebep olur.
Kabak dilimlerini ekleyin. Kabakların suyun altında kalması için üzerine bir tabak yerleştirin. Bu şekilde 24 saat bekletin.
Hazırladığınız bal kabaklarını bir tencerenin içerisine dizin ve üzerine şeker gezdirerek 1 gece şekere yatırarak bekletin. Bu sayede kabaklarınız hem daha kolay pişecektir hem de lezzetleri enfes olacaktır.
Şekerini ayarlamak için aldığınız kabak miktarının neredeyse yarısı kadar (1 kiloya 400 gr gibi) şeker kullanın.
2 kilogram kabak için ideal şeker oranı 1.5 su bardağıdır. Ancak çok tatsız kabaklarda 2 bardağa kadar şeker kullanabilirsiniz. Kabak tatlısını pişirirken, tencereye bir adet çubuk tarçın attığınızda hoş bir aroma kazandığını görebilirsiniz. Kabak tatlısı, tabanı geniş ve alçak bir tencerede pişer.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kabak tatlısı için kireç nereden alınır? *Kireçte kabak tatlısının özelliği kabaklarının dışının sert içinin yumuşak olması ve dağılmadan pişmesidir. *Sönmemiş kireci nalbur veya inşaat malzemesi satan yerlerden temin edebilirsiniz.
Antakya mutfağının en meşhur lezzetlerinden biri olan kireçte kabak tatlısı için kabaklarınızı pişirmeden önce şekere değil kireçli suya yatırmanız gerekir. Bu işlem kabakların dışlarının sertleşmesine neden olur. Kabaklar en az yarım gün boyunca kireçli suda tutulur. Süre uzadıkça kabakların sertliği de artar.
Bal kabağının size şeker gibi bir sonuç vermesi için onu geceden şekere basmayı sakın unutmayın. Bu sayede bal kabaklarının kendi suyunu salmasını sağlar, tencereye su ekleme ihtiyacı duymazsınız. Mümkün olduğunca su eklenmeyen ve kendi suyuyla pişen bal kabağı tatlısı da çok daha nefis olur.
Sönmemiş Kireç (Kalsiyum Oksit), aşağıdaki endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadır: Demir & Çelik Sanayii, Baca Gaza Arıtımı, İnşaat Sektörü, Su Arıtımı, Kimyasal İşlemler, Maden Sektörü, Kağıt, Kağıt Hamuru ve PCC, Atık Su ve Arıtma Çamurları Islahı ve Cam Üretimi.
Genel olarak bir kilo boya ve tutkal eriyiğine 5-6 litre su katılarak iyice karıştırılır.
Kirecin elde edilmesi, doğada kireçtaşı yahut kalker (CaCO3) olarak bulunmakta olan kayaçların ufalanıp fırınlarda yakılmasıyla gerçekleşir. Bu elde edilen ise sönmemiş kireçtir.
Pişirirken tencerenin kapağı kapatılmamalı. Bu kapaktaki suyun tencereye akmasına ve sulanmasına neden olur. Kabakları mümkün olduğunca iri parçalar halinde kesmeliyiz. Aksi takdirde ezilirler.
Bekletmeden kabak tatlısı yapmak için, pişirme esnasında tencereye su eklemeniz gerekmektedir. Tam kıvamında şerbeti yakalamak için, kabaklar hafifçe yumuşamaya başladıktan sonra, bir süre kapağını açık bırakarak, pişirmeye devam edin. Bu kabak tatlısının şerbetinin koyulaşmasını sağlayacaktır.
Kabak tatlısı tarifi
-2-3 saat ya da bir gece ağzı kapalı olarak bekletin. Bu bekleme sırasında kabak su salacağı için pişirirken ayrıca su koymaya gerek yok.
Kapağı kapalı şekilde yumuşayana kadar yaklaşık 30-50 dk kontrollü olarak pişirin. Kabaklara küçük bir bıçak batırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Pişen kabakları bir borcama alın. Soğuduktan sonra isteğe göre üzerine ceviz ve tahin ekleyerek servis edin.
*Kabak tatlısı yaparken ilk dikkat edilecek husus kabakların şekere yatırılıp bir gece boyunca bekletilmesidir. *Gece boyunca şekere yatırılan kabaklar kendi suyunu bırakır, bu durumda kabak tatlısını pişirirken su koymanıza da gerek kalmayacaktır. *Kendi suyu ile kabak tatlısı pişecektir.
Bazı kabaklar piştiği halde sularını salabilir. "Kabak tatlısı suyunu çekmedi." durumuna yol açan böyle bir durumda tencerede fazla su kalmışsa tencerenin ağzı açılarak harlı ateşte suyun çekilmesi sağlanır.
2-3 saat ya da bir gece ağzı kapalı olarak bekletin. Bu bekleme sırasında kabak su salacağı için pişirirken ayrıca su koymaya gerek yok. Geceden bekletilen kabak kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin.
Daha sonra dört bardak şekeri döküp, (isterseniz bir gece önce şekere yatırın) ocağa alıyoruz. Kaynadıktan sonra altını kısıp, 45 dakika pişiriyoruz. Sonra 200 derece fırına veriyoruz ki daha böyle üzerleri kızarıyor. Hem görsel olarak hem lezzet olarak iki katına çıkıyor tatlımız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri