Parkinson hastalığı tanısı, nöroloji uzmanı tarafından öykü ve fizik muayene ile konur. Parkinson hastalığını kesinleştirecek zorunlu bir beyin görüntülemesi ya da kan testi yoktur.
Parkinson hastalığı tanısı için önce hareket yavaşlığı yani “bradikinezi” saptanmalıdır. Hastada titreme belirtisi olmasa dahi hareket yavaşlığının olması durumunda Parkinson hastalığı tanısı konulabilir. Hareket yavaşlığı, hastalığın belki de engelilik yaratan en temel belirtisidir.
Hastadaki klinik bulgular ve anlattığı hikâye belirlenen kriterlere uygun ise o hastalara Parkinson hastalığı tanısı koyarız. Parkinson hastalığı tanısı, MR gibi görüntüleme yöntemleri ile konulmaz ama bu hastalığı taklit edebilecek diğer hastalıkları ekarte edebilmek için MR'a çoğu kez başvururuz.
Halen klinik pratikte Parkinson hastalığı için diagnostik bir kan testi bulunmamaktadır. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalarda, kan-beyin bariyerini geçebilen ve kanda bulunabilen nöron kaynaklı ekstraselüler veziküllerin (eksozomların) bu anormal α-sinüklein proteini agregatlarını içerebildiği gösterilmiştir.
Beyinde yeterli dopamin yapılamazsa hareket ve duruş işlevleri etkilenerek Parkinson hastalığı belirtileri ortaya çıkar. Dopamin eksikliğinin temel belirtileri hareketlerde yavaşlama, hareket yeteneğinin azalması ve titremedir. Hastalık yavaş bir şekilde ilerler.
İlgili 20 soru bulundu
Başlangıcı hareket sistemi aksaklığı belirtileri ile karakterizedir. Mimiklerin azalması, konuşmanın monotonlaşması ve bozulması, gövdenin hafif öne eğik pozisyon alması, hareketlerde yavaşlama, titreme, kollarda ağrı ile birlikte hareket kısıtlılığı gibi belirtiler gösterir.
Parkinson hastalarında ortalama yaşam süresinin artması da bu bulguların tanı ve tedavi de ki önemini arttırmaktadır. Motor olmayan devreyi takiben gelişen ilk motor semptom istirahat tremoru (titreme) veya bradikinezi'dir (hareketlerde yavaşlama). Daha sonra rijidite (katılık) ve postural instabilite gelişir.
Hareketin yavaşlaması, dinlenme halindeyken uzuvlarda titreme, kaslarda sertlik, duruş ve dengeyi koruyan reflekslerin bozulması, küçük adımlar ve bazen dengesiz yürüyüş, vücudun öne eğilmesi, eklemlerde ağrı, depresyon, uyku bozukluğu, akıcı ve birbiriyle uyumlu hareket edememe ile unutkanlık, Parkinson belirtileridir ...
Parkinson hastalığı beyinde dopamin üreten bölgedeki hücre kaybı nedeniyle bu maddenin az salınımı sonucu oluşur. Bu hücre kaybına zirai ilaçlar gibi kimi kimyasallar neden olabilmekle beraber, genetik faktörler de sebep olabilmektedir.
Parkinson atakları nasıl olur? Hastalığın ilk evrelerinde yüz ifadesinde ve mimiklerde kayıp, yürürken yavaşlama, reflekslerde azalma, hareket halindeyken aniden donma, sebepsiz düşme gibi belirtiler atakları gösterir.
Bu yapıların etkilenmesine bağlı olarak gelişen hipokinetik hastalıkları grubunda Parkinson hastalığı ve Parkinson plus hastalıkları yer alıyor. Hiperkinetik hastalıklar ise şunlardan oluşuyor: Tremor, distoni, myoklonus, kore, tik bozuklukları, Wilson hastalığı, akatizi, stereotipi ve huzursuz bacak sendromu.
Genellikle bu gibi belirtilerin varlığında hastalar Parkinson'dan şüphelense de hangi bölüme gideceğini bilemez. Parkinson, nörolojik bir hastalık olduğundan nöroloji uzmanları tarafından tanısı koyulan, tedavisi düzenlenen ve takibi yapılan bir rahatsızlıktır.
Kök Hücre tedavisi ile Parkinson hastalığının ilerlemesi yavaşlatılabilir, gerilemesi sağlanabilir ve hatta tamamen durdurulabilir. Tedavinin başarı oranı hastanın yaşı, hastalığın süresi ve hastanın durumu ile orantılıdır. Kaslarda sağlanacak iyileşme ile hastanın yaşam kalitesi ciddi şekilde artar.
Parkinson hastalığı bireyden bireye farklılık gösteren bir seyir izleyebilir evrelerin süresi değişkenlik gösterebilir. Ancak hastalık genel olarak 20 yıl veya daha uzun sürebilir. Hastalığın ilerlemesi semptomların şiddetiyle yaygınlığına bağlıdır.
Kadınlara oranla erkeklerde %50 oranında daha fazla görülen bu nörolojik hastalık, çoğunlukla 60 yaş üzerindeki kişilerde görülse de 20 ila 40 yaşları arasında da ortaya çıkabilir.
El Titremesi Parkinson mudur? Parkinson'un en fazla görülen belirtilerindendir. Ancak, her el titremesi Parkinson hastalığı anlamına gelmez. Parkinson hastalığının belirtileri arasında bulunan titreme durumu, uzman bir hekim tarafından muayene edildikten sonra netleşir.
Op. Dr. Zırh heyecan, üzüntü, sıkıntı, stres gibi durumların Parkinson'a neden olmamakla birlikte hastalık bulgularını ortaya çıkardığına dikkati çekti. Beyinde dopamin salgılayan hücrelerin azalması veya hasara uğramasıyla ortaya çıkan Parkinson'un yaşlılık hastalığı olarak tanımlandığını belirten Op.
Kayseri'de yaşayan parkinson hastası 74 yaşındaki Alaattin Terlikli, hastalığının yarattığı istemsiz hareketlerden beyin pili ameliyatıyla kurtuldu.
Bu hastalık ilerleyici ve tedavisi zor bir hastalıktır. Şeker ve tansiyon hastalığı gibi tam şifası yoktur. İlaçlarla kontrol altına alınabilir. Hasta ilacını ömür boyu kullanmak zorundadır.Tedavi süreci ilerledikçe bazı hastalarda ilaçlara karşı direnç gelişebilir.
Levodopa/Karbidopa İntestinal Jel, diğer adı ile Duodopa olarak bilinen bu tedavi, Parkinson Hastalığı tedavisinde altın standart olarak kabul edilen Levodopa'nın ince barsaktan sürekli infüzyon şeklinde uygulanan jel formudur.
Parkinson Hastalığı Kimlerde Ortaya Çıkar? Parkinson hastalığı toplumda genel olarak da bilindiği gibi daha çok ileri yaşlarda ortaya çıkar. Hastalık yaygın olarak 40 ile 75 yaş arasındaki kişilerde ortaya çıkar. 65 yaşını aşmış kişilerde ise parkinsona yakalanma riski daha da fazla artış göstermektedir.
Parkinson ilerleyici bir hastalıktır ve dolayısıyla zaman ilerledikçe belirtiler kötüleşir ve hastanın yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenir. Ancak doğru tedavi sayesinde, çoğu hasta normal hayatını uzun yıllar boyunca sürdürebilir.
Hareketlerde yavaşlamayla başlayan Parkinson hastalığı, zamanla kişinin günlük hayat rutinini de etkilemeye başlamaktadır. Kişi, hastalık ilerledikçe yemek yeme, ayakkabı bağlama, yazı yazma gibi hareket ve güç gerektiren işleri yapamaz hale gelirken, temel hareketleri de kısıtlanmaya başlar.
Egzersizin, Parkinson belirtileri üzerindeki olumlu etkilerini destekleyen kanıtlar artmaktadır. Araştırmalar, aerobik, mukavemet, denge, direnç, yürüme ve dans gibi farklı egzersiz türlerinin faydalı etkilere sahip olduğunu göstermiştir.
Titreme, kaslarda katılık, istençli devinimlerde azalma gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalık türü olan Parkinson, kademeli olarak ilerliyor ve yol açtığı el, kol, bacak, çene ve yüzün titremesi gibi belirtiler zaman geçtikçe kötüleşiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri