Parmesan peyniri granüllü bir yapıya sahip karmaşık, keskin, cevizimsi bir tadı olan doğal sert bir peynirdir. Parmesan peynirinin yapım tekniği yüzlerce yıldır çok az değişmiştir. Gerçek parmesan peyniri Parmigiano Reggiano adıyla damgalanmaktadır. Yapay tatlandırıcı veya katkı maddesi içeremez.
Parmesan benzeri peynir aradığınızda reyondan İzmir tulum peyniri ya da eski kaşar alabilirsiniz.
Parmesan peyniri, yapımı oldukça zahmetli ve olgunlaşma süresi uzun süren bir peynirdir. Daha önce belirtildiği gibi yaklaşık 2 yıl olgunlaştırılan bu peynirin, enfes aroması ve lezzeti de hammaddesi olan inek sütünden ve olgunlaşma süresinden kaynaklanmaktadır.
Zengin lezzetli parmesan peyniri, Türk mutfağında her geçen gün daha fazla kullanılıyor. Bu nefis İtalyan peynirinin kendine has lezzeti; et yemeklerinde, salatalarda ve özellikle de makarnaların üzerinde tam bir lezzet şöleni yaratıyor.
Parmesan peyniri, yaklaşık olarak 700 yıllık bir geçmişe sahiptir. İsmini ise, İtalya'daki üretim bölgelerinden Parma, Modena, Reggio Emilia, Bologna ve Mantova'dan alan çok ünlü bir İtalyan peyniridir. Parmesan peyniri, granüllü bir yapıya sahip keskin, karmaşık, cevizimsi bir tada sahip olan doğal sert bir peynirdir.
İlgili 38 soru bulundu
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
inanılmaz lezzetli ve yağlı kaşarımsı italyan peyniri. tek başına bile tüketilebilir ve buram buram peynir aroması kokar. yanında bir de keçi sucuğu olursa damağınız bayram eder. her şeyde olduğu gibi yerinde yapılan ve yenilen makbuldür.
Parmesan peynirini rendeleyerek yemeklerinizin üzerine ekleyebilirsiniz. Mevsim yeşillikleri, tavukla hazırlanan salataların üzerine ekleyebilirsiniz. Fırın patates, makarna, tavuk ızgara, köfte, domates çorbası gibi yemeklere ekleyerek de farklı bir aroma kazandırabilirsiniz.
Tuzlu ve sert dokulu bir peynir olan parmesan, cevizli bir tada sahiptir. Çiğ, pastörize edilmemiş inek sütünden üretilen parmesan peyniri, kalsiyum ve fosfor bakımından zengindir.
Kullanılan peynir mayaları hem mikrobiyal hemde hayvansal kaynaklıdır ve hepsi müteber firmalardan helal sertifikalıdır.
6. Rendelenmiş Mozzarella
Mozzarella mı yoksa Parmesan mı olduğu tartışılıyor. daha sevgili İtalyan peynirlerinden. Ne olursa olsun, birçok insan için - mozzarella en az bir veya iki numaradır. Parmesan ile karşılaştırıldığında (ve diğer İtalyan peynirleri) mozzarella peyniri çok daha hafif.
Kahvaltıdan Akşam Yemeğine Her Öğüne Lezzetiyle Seviye Atlatan 10 Parmesanlı Tarif. Dilimiyle, rendelenmişiyle, tozuyla bir şekilde her yemeğe yakışmayı başaran parmesan, ucundan kıyısından girdiği tariflerde bile diğer her malzemeden rol çalıp başrole adını altın harflerle yazdıran türden bir peynir.
İtalyanlar bu peynirin çok sağlıklı olduğuna inandıkları için bebeklerin mamasına katarlar. Parmesan, pastörize sütten yapılmadığı için vitaminler ve elementler açısından da çok zengindir. Özellikle protein, kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri açısından esaslı bir kaynaktır.
italyanların makarnanın üstüne döktükleri, eski kaşar'ın rendelenmişine benzeyen peynir.
Uluslararası piyasa araştırma kuruluşu Euromonitor verilerine göre dünyaca ünlü Mozzarella peynirinin Helal sertifikalı ürünleri, 2 milyarlık tüketici pazarına hitap ediyor. Bu peynirin anavatanı sayılan İtalya'nın Campania bölgesinde, toplam Mozzarella üretiminin yüzde 24'ü, Helal Gıda sertifikasıyla üretiliyor.
Pizza hamurunuzu açın ve sırasıyla önce mascarpone peynirini daha sonra mozzarella, rokfor ve parmesan peynirini ekleyin.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
En faydalı peynir hangisi? Günümüzde peynir çok tüketildiği için en faydalı olanı hangisi diye merak edenlerin sayısı da oldukça fazla. Ricotta, pecorino romano, süzme peynir, parmesan, yıllanmış çedar, feta peyniri, panela peyniri olarak sıralayabiliriz. Kemikleri güçlendirir, kemik erimesi riskini en aza indirir.
Beyaz peynire göre su oranı daha az olan yoğun kıvamlı süzme peynir kalori ve besin değerleri açısından diyet menülerinde tercih edilebilir. Ara öğünlerde de salatalarla ya da yağsız söğüş yanında da tüketilebileceği gibi protein değerleri sayesinde günlük et ihtiyacı süzme peynir tüketimine göre düşürülebilir.
Rengi açık sarı ve yapısı serttir. Parmesan peyniri en az 12 ay bekletilmektedir. Ne kadar çok bekletilirse o kadar çok değerlenmektedir.
Buna karşılık krem peynir, yumuşak peynir ve küflü peynir dondurulduktan sonra genellikle peltemsi olur. Önceden rendelendiyse, parmesan ya da pecorino gibi sert peynirler porsiyonlara ayrılarak dondurulabilir.
Cheddar ve parmesan peynirleri, kuru peynirler. Küfün oluşması için rutubet gerektiğinden bu peynirlerdeki küf tabakası yüzeyin altlarına pek inmiyor. Tabii kimi peynirler özel olarak küflendiriliyor. Stilton ve roquefort gibi kuvvetli küflü peynirlerin üretiminde "penicillium roqueforti" kullanılıyor.
Ayak kokulu peynir
Epoisses ya da Limburger gibi olgunlaşma sürecinde birçok kez tuzlu suyla yıkanan kabuklu peynirler ise Brevibakteri linen adı verilen bakterilere ev sahipliği ediyor. Bunların yaydığı butrik asit ve izovalerik asit gibi moleküller üreterek peynire “ayak kokusu” havası veriyor.
Parmesan Peyniri % 4,81 karbonhidrat, % 53,42 protein, % 37,84 yağdan oluşur.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri