Pasaportun herhangi bir sayfasının yırtılması veya sayfalardaki bilgilerin okunması zorlaştıracak şekilde yıpranma olması durumunda, sadece defter bedeli ödenerek pasaportun yenilenmesi gerekiyor. Çıkarılacak pasaportun geçerlilik süresi ise eski pasaport ile aynı oluyor.
Kayıp veya çalıntı pasaport nedeniyle yeniden pasaport başvurusu yaptığında eski pasaportunun kalan süresi yeni pasaportuna ilave edilir. Bu ek süre için defter bedeli ödemen gerekir. Kayıp olan pasaport gri veya yeşil pasaport ise direkt olarak defter bedeli ödeyerek pasaportunu yenileyebilirsin.
Pasaport defterinde boş sayfa kalmadıysa ve pasaportunuzun süresi devam ediyorsa yalnızca defter bedeli ödeyerek pasaport yenileme yapacaksınız demektir. Bu durumda mevcut pasaportunuzun süresi yeni defterinize aktarılır.
Pasaportum çamaşır makinesinde yıkandı/üzerine su döküldü ne yapmam gerekir? Pasaport defterlerinde tahrifat ve kazıntı yapılması kabul edilemeyeceğinden defter bedeli yatırılarak yeni pasaport başvurusunda bulunulması gerekir.
Eski pasaportunuzun üzerinde vize veya oturum varsa, süresi bitinceye kadar hem eski, hem de yeni pasaportunuzu birlikte ibraz edersiniz. hiç sorun çıkmaz. Görevlinin inisiyatifine bağlı tamamen ama yırtık sayfa arkalarda ise sorun yaratmaz.
İlgili 15 soru bulundu
Pasaportun yıpranmamış olması gerekir. Yıpranmış pasaporta vize alsanız dahi sınırdan geri çevrilmeniz mümkündür. Pasaportunuzu yenilemenizde yarar vardır. (Pasaport başvurusuna ilişkin ayrıntılı bilgi için: www.egm.gov.tr adresindeki internet sitesine bakınız.)
Pasaportun Yırtılması veya Yıpranması Durumunda
Pasaportun herhangi bir sayfasının yırtılması veya sayfalardaki bilgilerin okunması zorlaştıracak şekilde yıpranma olması durumunda, sadece defter bedeli ödenerek pasaportun yenilenmesi gerekiyor. Çıkarılacak pasaportun geçerlilik süresi ise eski pasaport ile aynı oluyor.
Başvuru öncesinde pasaport defter ve harç bedelinin ödenmesi (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.) Eski pasaport (Daha önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekmektedir.)
Pasavan komşu ülkelerdeki sınır bölgesinde oturan yurttaşlar için ülkeye serbestçe giriş çıkış sağlayan bir avantaj olmaktadır.
Bunun için belli evrakları ibraz ettikten sonra ödemeniz gereken bir harç oluşuyor. Aslında tam olarak pasaport kaybetme veya çaldırmanın cezası yok.
Pasaport başvurusu yapıldıktan sonraki 2 iş günü içerisinde hazırlanan pasaportlar en geç; il merkezlerine 3 iş günü, ilçe merkezlerine 4 iş günü ve köylere 7 iş günü içerisinde teslim edilir.
Pasaport yenileme işlemi, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden Alo 199 çağrı merkezi veya https://randevu.nvi.gov.tr kullanılarak kişilerin randevu almaları gerekmektedir. Pasaport başvurusu, pasaport süresi ve geçerlilik süresi için en yakın Nüfus müdürlüğüne giderek işlem yapabilirsiniz.
Yeni sisteme geçilmeden önce pasaportunun süresi bitenler başvurularını gerçekleştirip aynı pasaport defteri üzerine uzatma yaptırabiliyordu. Pasaport sisteminin değişmesiyle birlikte geçerlilik süresi sona eren pasaportlar içerisinde yer olsa bile yenilenmiyor, yeni bir defter almak gerekiyor.
Pasaportunuz için belirlediğiniz geçerlilik süresi bittiğinde ise mevcut pasaportunuz için pasaport yenileme işlemi yapmanız gerekmektedir. Pasaportunuzu yine istediğiniz bir süre zarfı için güncelleyebilir ve yurt dışı seyahatlerinize devam edebilirsiniz.
E-pasaportların yürürlüğe girmesiyle birlikte eski tip pasaportlarla seyahat imkanı 24 Kasım 2015 tarihinde sona erecektir. Eski tip pasaportu geçerli olan vatandaşlarımız geçerlilik süresi içinde ve her durumda 24 Kasım 2015 tarihine kadar bu pasaportlarını kullanabilecektir.
10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir.
Pasaport ücreti için 50 oranında zam geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 10 yıllık olan pasaport harç ücreti 3 bin 295 lira iken 4 bin 943 lira oldu.
Buna göre; hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılması nedeniyle, süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan pasaportların bugünden itibaren geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlanırken, süre uzatma işlemi ücretsiz yapılıyor.
Pasaportlar basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim ediliyor. Ancak pasaport başvusunda bulunan yüzlerce yurttaşın durumu "Basım öncesi kontrol aşamasında" gözüküyor.
Hizmet ve hususi damgalı pasaportlar için harç bedeli alınmıyor. Ayrıca öğrenci olarak harçsız bordo pasaport başvurusu yapılabiliyor. Yazıda kullanılan kaynaklar: Kaç çeşit pasaport vardır? - TC İçişleri Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü
3- BOŞ SAYFA ŞART
Pasaportunuzun geçerlilik tarihi devam ediyor olsa bile yeterince boş sayfaya sahip olmayan bir pasaportun kabul edilmeyebileceğini unutmayın. Ülkemizde sadece pasaport defter bedelini ödeyerek yeni bir pasaport çıkarabilir, eski pasaportunuzdaki geçerli vizeleri de kullanmaya devam edebilirsiniz.
Pasaport sürenizin geçerliliği yolculuk yapacağınız ülkelere göre değişiklik gösterir ve çoğu ülke seyahat edebilmeniz için en az 6 ay geçerli pasaport şartı arar. Detaylı bilgiye; Resmi pasaportlar için http://www.mfa.gov.tr/resmi.tr.mfa.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri