Paslanmaz çelikte düzenli bakım, pasın önlenmesinde ve mevcut pasın yayılmasını sınırlandırmada kritik öneme sahiptir. Oluşan kiri su ve sabunla temizlemek esastır. Yumuşak bir bez veya hava üfleyici ile kurutulabilir. Piyasadan temin edilebilecek paslanmaz çelik için özel temizleyici malzemeler de kullanılabilir.
Sirke paslanmaz çelik ürünleri temizlemek için yaygın olarak kullanılır. Ürünü sirke içine batırıp 10-15 dakika bekletin, ardından her zamanki gibi deterjanla yıkayın. Sirke alternatif olarak, limon suyu da kullanılabilir. Bir bardak su için bir çorba kaşığı limon suyu gerekir.
Hemen hemen her alanda kullanım avantajı bulunan 304 paslanmaz çelikler, %18 krom, %8 nikelden oluşmaktadır. Yüksek oranda talep gören bu ürünler, suya dayanıklı formuyla da son derece kusursuz bir işlevsellik sunmaktadır. Özellikle yüksek akma ve kopma dayanımının ihtiyaç duyulduğu alanlarda kullanılmaktadır.
Hafif çizilmez aşındırıcı tozlar kullanıldığında ılık su, paslanmaz çelik fırça ve kıllı fırçalar ve kuru bir bez kullanarak paslanmaz çelik temizliği elde etmeniz tavsiye edilir. Bu işlem sırasında çelik yün ve sıradan karbon fırçalar kullanmaktan kaçınmalıdır.
Karbonat. Karbonat belki de hem bulunması hem de herhangi bir yüzeyden pas çıkarmada kullanılması en kolay malzemedir. Tek yapmanız gereken paslı alana bol miktarda karbonat serpmek ve sonrasında birkaç saat beklemek. Birkaç saat geçtikten sonra sodayı ovalayarak çıkarın.
İlgili 17 soru bulundu
Su, tuz ve kireç karışımı gibi çeşitli doğal çözeltiler de kullanabilirsiniz. Beyaz sirke, hidrojen peroksit ve kabartma tozu macunu da uygun seçeneklerdir. Galvanizli çelik borular pas oluşumuna karşı koruma sağlamak için çinko kaplıdır.
Paslanmaz çelikler, yanlış sürelerde ve yanlış sıcaklıklarda, yanlış koşullarda ısıl işlem yapılması halinde, ısıl işlem sonrası paslanmaz çeliğin tepkimeye girmesine yol açabilir. Bu tepkime paslanmaz çeliğin hem kararmasına, hemde paslanmasına yol açabilir.
Eğer doğal bir temizlik hedefliyorsanız bir bez içerisinde limon suyu veya sirke dökerek çeliği silmelisiniz. Bebek yağı ya da zeytinyağı da çeliğin parlatılmasını sağlayacaktır. Uygulama aşamasında bebek yağını az bir miktar kuru beze döküp çeliği silin ve birkaç dakika bekledikten sonra kağıt havlu ile silin.
Çelik tencere temizliği ve parlamasında en etkili yöntem sirke ve tuz olmaktadır. Yarım bardak sirke ve yarım bardak tuz, tencere içini tamamen dolacak şekilde su ile kapladıktan sonra içine malzemeler içine dökülür. Ardından bu karışım ateşte 1 dakika kadar kaynatılır. Ardından bol su ile yıkanması yeterli olacaktır.
Paslanmaz çelik kararmaya ve su izlerine eğilimlidir. Bu nedenle parlaklığını geri kazanmak için çelik eşyalarınızı düzenli olarak cilalayın. Paslanmaz çeliğin yüzeyini su, sirke veya zeytinyağı gibi toksik olmayan temizleyiciler veya özel bir çelik temizleyici kullanarak parlatabilirsiniz.
Paslanmaz çelik, içerisinde en az %10,5 oranında krom içeren demir-karbon alaşımlarına verilen isimdir. Çeliği paslanmaya karşı krom korumaktadır. Krom sayesinde korozyona uğrama, lekelenme gibi durumlar yaşanmamaktadır. Böylelikle paslanma durumu görülmemekte ve ismini de buradan almaktadır.
Paslanmaz çeliğin kalitesini anlamak için TÜBİTAK'ın laboratuvar merkezlerine gerekli numuneler verilerek kalite ölçümleri yapılabilir. Çeliklerin kalitesi yüzey kısımlarından anlaşılmaz. Çelik oluşumunda farklı bileşenler yer alacağı için yüzey görüntülerinde de çeşitlilik olabilir.
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir.
Paslanmaz çelikte düzenli bakım, pasın önlenmesinde ve mevcut pasın yayılmasını sınırlandırmada kritik öneme sahiptir. Oluşan kiri su ve sabunla temizlemek esastır. Yumuşak bir bez veya hava üfleyici ile kurutulabilir.
Paslanmaz çelik yüzeyleri silerken sert kimyasal kullanmayın. Yüzeye zarar verici etkiye sahip bu kimyasalların kullanımına gerek yoktur. Zorlu olmayan kirden arındırmak için sıcak suyla nemlendirilmiş uygun bir bezle silmek yeterli olacaktır.
348 kalite paslanmaz çelik sünek ve dayanıklıdır ve kolayca kesilebilir, damgalanabilir, çizilebilir ve döndürülebilir. 348 paslanmaz çelik kalite 1010-1093 ° C (1850-2000 ° F) sıcaklıkta tavlanır, ardından su ile söndürülür.
Bu sebeple demir döküm, granit, teflon ya da çelik tencere ve tavaların bulaşık makinesinde yıkanması önerilmez. Bunun yerine yapışmaz yüzeyli tencerelerinizi, elde, ılık su ve deterjanla nazikçe ovalayarak temizleyebilirsiniz.
Etkilenen pişirme kabına birkaç damla bulaşık deterjanı koyun ve ardından yanmış bölgeyi tamamen suya batırın. Karışımı yaklaşık bir saat bekletin. Ardından tahta bir kaşık veya spatula kullanarak kalıntıları kazıyın. Bir veya iki yemek kaşığı tuz, bulaşık deterjanı olmadığında yanık tavaları eşit derecede temizler.
- Oksitlenmiş olan aletlerinizi temiz sabunlu bir bezle siliniz. Makine yağı, vazelin veya sıvı yağını geniş bir kabın içerisine koyduktan sonra içerisinde aletleri bir süre bekletiniz. - Bir süre beklettikten sonra temiz bezle silme işlemini uygulayınız.
Paslanmaz çelik hakkında suya, özellikle deniz suyuna maruz kaldığında paslanma veya paslanma olmadığına dair bir yanlışlık vardır. Paslanmaz çelik, zaman içinde sürekli olarak ortaya çıkarsa pas ve korozyon yapabilir.
Bu ihtimal dahilinde tercih denize girerken takılarınızı çıkartabilirsiniz. Altın ve çelik takılar herhangi bir şekilde kararma yapmazlar. Fakat gümüş, alüminyum ve türevleri olan takılarınız havuz ya da denizde kararma sorunu yaratabilir.
Paslanmaz üretimlerinde kaynaklama aşamasından sonra yüzeydeki kaynakların lekelerini Paslanmaz kaynak temizleme sıvı Kaynaxol ile temizlenmesi için üretilmiştir. Bu işlem normal de zımpara veya keçe ile yapılmaı çok uzun süre almaktadır. ya da çok büyük asit banyoları kurarak bu temizliklerin yapılması gerekmektedir.
Örneğin, 304 paslanmaz çelik, kuru ve temiz bir atmosferde mükemmel korozyon önleyici özelliklere sahiptir, ancak bir kıyı bölgesine taşınırsa, tuz bakımından zengin deniz sisinde hızla paslanır. Bu nedenle, tüm paslanmaz çelik türleri her zaman korozyona ve paslanmaya karşı koyamaz.
Paslanmaz çelik paslanmaya, lekelenmeye ve yıpranmaya karşı hayli dirençli bir çelik türüdür. Malzemeye bu özelliklerini en az %10,5 oranında olması gereken krom kazandırır. Krom yeterli miktarda olduğunda yüzeyde oksitlenme sonucu krom oksit tabakası oluşur.
Görsel İnceleme: Çelik, genellikle parlak ve sert bir yüzeye sahiptir ve genellikle gümüş grisi bir renge sahiptir. Ancak, yüzey kaplamaları veya paslanma nedeniyle bu görünüm değişebilir. Sertlik Testi: Çelik genellikle diğer metallerden daha serttir. Bu özelliği test etmek için bir sertlik testi uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri