Doğru ürün, ekipman ve tekniklerle yapılan pasta cila ekspertizde çıkmaz. Pasta ile çizik giderme işlemi boyada değil ama vernik tabakasında incelmeye sebep olur. Ancak bu aşındırma ile gerçekleşen incelmenin boyutu mikron seviyelerindedir.
Eğer uygulama dolgu malzemesi içeren pastalarla yapılmışsa, pasta cila yıkanınca çıkar mı, evet çıkar. Bu tek yıkamada da gerçekleşebilir, birkaç yıkama sonrasında da gerçekleşebilir.
Eğer doğru malzeme ve doğru tekniklerle uygulama yapılırsa pasta cila aracın değerini düşürmez, aksine çiziksiz ve daha parlak bir görünüm sağlayarak aracın değerini yükseltir. Pasta cila işleminin aracı yıkamak gibi basit bir işlem olmadığını, bazı teknik bilgiler ve özel malzemeler gerektirdiğini belirtmek isteriz.
Eğer işlem doğru kimyasal, uyumlu ekipman ve doğru tekniklerle yapılırsa pasta cila uygulaması aracın boyasına ve araca zarar vermez.
Pasta Cila Ne Kadar Dayanır? Pasta işlemi genellikle 2 yılda bir tekrar yaptırılabilir. Bu işlem 2 seneden daha kısa sürede tekrar ettirildiği zaman boya zarar görebilir. Cila ise genellikle 3 ay sonunda parlaklığını yitirir.
İlgili 16 soru bulundu
Pasta işlemi aracınızın boyasını sökerken cila ise boya kaplayan işlemdir. Yeniden ' Pasta cila araca zarar verir mi? ' sorusuna döndüğümüzde bu uygulama bilirkişi tarafından ve özenle yapıldığında araca zarar vermez hatta daha iyi bir görsel oluşturan yenileyici bir uygulama olarak görülebilir.
Derinliğin boyutuna göre zımpara veya doğrudan cila kullanmanız gerekebilir. Aracınızda oluşan çiziğin derinliği hafif ve düzeydeyse doğrudan pasta cila ile çiziği ortadan kaldırabilirsiniz. Eğer orta derece veya ağır bir çizik söz konusu ise öncelikli olarak zımpara ile çizik yüzeyinin zımparalanması gerekir.
Stac Plastic Çizik Giderici Pasta, Cila, Nano Sünger Seti
Amatör kullanıcıların tercihi diyebileceğimiz bir ürün olması ve kolay kullanımı listemize birinci sırayı almasını sağlamaktadır. Klasik pasta işleminde sarf edilen eforun daha azı bir eforla aynı sonucu alabileceğimiz bir ürün.
Pasta, arabaların yüzeyindeki çizik ve asidik kusurların yok edilebilmesi için yapılan ilk uygulamadır. Bu uygulama ile boya üzerinde aşındırma yapılarak çiziklerin yok edilmesi amaçlanır. Bu aşındırma işleminde, yüzeydeki boya inceltilerek çiziklerle aynı seviyeye getirilir.
Boyayı incelterek oluşmuş hafif çizikleri ve lekeleri kapatabilir. Ancak pasta aynı zamanda aracın boya rengini de matlaştırır. Pasta yapılan yüzeye cila yapılmaz ise o bölgeye pasta yapıldığı çok net anlaşılır. Bu nedenle cila pasta uygulamasının olmazsa olmazıdır.
Özellikle uzun süre güneş ışınının altında kalan araçlarda, sıcak bölgelerde görülen güneş yanıkları çok ciddi ve derin boyutlarda değilse pasta ve cila uygulaması yapılarak yanıklar giderilebilir. Pasta uygulaması ile yüzeyde yer alan hasarlı katmanı aşındırarak altta bulunan sağlam boya katmanı ortaya çıkarılır.
2022 yılında 500 TL – 2500 TL aralığında olan pasta cila fiyatları, 2023 yılı itibariyle ise ortalama 1000 TL ile 5000 TL aralığındadır.
Uygun ortam şartları sağlandığı sürece; yağmurlu veya karlı havalarda, her ay ve mevsimde hava sıcaklığı ne olursa olsun pasta cila her zaman yapılabilir. Sıcak yaz aylarında, soğuk kış aylarında veya ılık bahar aylarında pasta cila yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Pasta cila yapılmazsa araçta zamanla oluşan çizikler nedeniyle kaporta yüzeyinde matlık ve boya renginde solukluk oluşur. Pasta arabadaki çizikleri gidermek, cila ise parlatmak ve koruma sağlamak için yapılır. Bu işlemler neticesinde verniğin matlaşan tabakası alınacağı için boyanın gerçek rengi ortaya çıkacaktır.
Bu izler çok kolay gider mümkün olan en ince aşındırıcı ile ürünü yedire yedire uygularsanız sonuç çok güzel olur.
Mağdur olmamak adına, ister şeffaf folyo kaplama olsun, ister araç renk değişimleri, seramik kaplama olsun bu tür kaplamaların olduğu araçları almadan önce bir daha düşünün. Oto ekspertiz servislerinde özel veya yetkili servislerde bu aracın boyasını görebilecek bir teknoloji yok.
Kasko pasta cilayı karşılamaz.
Bazı sigorta firmalarıyla anlaşmalı yetkili işlem merkezleri, pasta cila işlemini kağıt üzerinde mini onarım kapsamında bir işlemmiş gibi göstererek kapsam dahiline aldığı olabilmektedir. Ancak tavsiyemiz, bu tür kurumsallıktan uzak işlem noktalarından uzak durulması yönündedir.
Doğru malzeme, ekipman seçimi ve doğru tekniklerle işlem yapılırsa pasta cila boyayı yakmaz. Özellikle amatör kullanıcılarımızdan boya yanmasıyla ilgili soruları çok sıkça alıyoruz. Pasta cila kesinlikle boyayı yakmaz diyemeyiz.
Doğru ürün, ekipman ve tekniklerle yapılan pasta cila ekspertizde çıkmaz. Pasta ile çizik giderme işlemi boyada değil ama vernik tabakasında incelmeye sebep olur.
Bu temizlik işleminin işkenceye dönüşmemesi için Netfer gibi silikonsuz ve kaliteli çizik giderici pastaların tercih edilmesi daha iyi olacaktır. Pasta işleminden kalan toz ve izlerin yoğunluğuna göre, cila öncesinde aracın yıkanmasına sakınca yoktur.
Kullanılan malzemeye göre pasta cila ömrü 3 aydan 1 yıla kadar kalıcıdır. Silikonsuz çizik giderici pasta ürünleri kullanılarak yapılan uygulamalar neticesinde çizikler kalıcı olarak yok edilir. Ancak, silikonlu veya dolgu malzemesi içeren pastalarla yapılan işlemlerde çizik kanalları dolgu yapılarak kapatılır.
pasta cila tek başına çizikleri kapatmaz. çizik büyükse ve birazda derinse ama çiziğin içi halen aracın gövde rengindeyse çiziğin içindeki farklı renkteki kiri aldığı için çiziği yok etmiş gibi görünür ama gerçekte yok etmez..
Eğer aracınızdaki çizik orta düzeyde derinse pasta cila yardımıyla çiziği ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak çiziğin derinliği yüksekse öncelikle zımpara yardımıyla çizik yüzeyinin zımparalanması ve çiziğin etrafındaki boyanın derinliğinin çizikle dengelenmesi gerekmektedir.
Kalınlığına ve agresiflik seviyesine göre pasta boyayı değil ama verniği 1 ile 3 mikron arasında inceltir. Pastanın çizik giderme işlevi boya tabakasında değil, boyanın üzerinde bulunan vernik tabakasında gerçekleşir.
Eğer renk tonu değişimi vernik yıpranması veya matlaşmasından kaynaklı ise, pasta cila renk farkını kapatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri