Eğer renk tonu değişimi vernik yıpranması veya matlaşmasından kaynaklı ise, pasta cila renk farkını kapatır.
Ton farkı yine olacaktır. Pasta cila ile renk tonu acilmaz. Pasta cila ile sadece eski boyanmis orjinal yuzeydeki hava kosullari, cizikler ve benzeri sebeplerden oturu yipranmis yuzey alinir ve ilk gunku rengine kavusturulur.
Yapılan işlemler peş peşe gerçekleştiği için aynı sanılıyor. Pasta ile aracın boyası dökülüyor. Cila ile ise boya kaplanıyor. Yukarıda ki soruya vereceğimiz cevap ise hayır.
Renk farkının boya harici cozumu yok. Cok goze batiyorsa orjinal yerleri degil de boyanan yerleri boyatin... Cihazla boyaya bakip yeniden boya hazirliyorlar...
Çizik giderme ve parlatma işlemi vernik tabakasında gerçekleştiği için, verniğin altında bulunan boyanın renginin bu işleme herhangi bir etkisi bulunmadığı için arabanın rengi siyah, gri, kırmızı, yeşil, sarı, beyaz gibi farklı renklerde de olsa aynı pasta cila ürünleriyle uygulama yapılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Aracınızda oluşan çiziğin derinliği hafif ve düzeydeyse doğrudan pasta cila ile çiziği ortadan kaldırabilirsiniz. Eğer orta derece veya ağır bir çizik söz konusu ise öncelikli olarak zımpara ile çizik yüzeyinin zımparalanması gerekir. Böylelikle etrafındaki boyanın derinliği belli düzeyde eşitlenmiş olur.
Doğru ürün, ekipman ve tekniklerle yapılan pasta cila ekspertizde çıkmaz. Pasta ile çizik giderme işlemi boyada değil ama vernik tabakasında incelmeye sebep olur. Ancak bu aşındırma ile gerçekleşen incelmenin boyutu mikron seviyelerindedir.
Kalınlığına ve agresiflik seviyesine göre pasta boyayı değil ama verniği 1 ile 3 mikron arasında inceltir. Pastanın çizik giderme işlevi boya tabakasında değil, boyanın üzerinde bulunan vernik tabakasında gerçekleşir.
Vernik matlaşması sonucunda arabanın boyası gerçek rengini ve parlaklığını kaybeder. Sürekli yıkanmasına ve temiz olmasına rağmen bir türlü ışıldamayan araçlar bu yüzden donuk ve kirli gibi gözükür. Bu gibi durumlarda yapılması gereken işlem matlaşan verniğin üstünden ince bir tabakayı tıraşlayarak almak olacaktır.
Özellikle uzun süre güneş ışınının altında kalan araçlarda, sıcak bölgelerde görülen güneş yanıkları çok ciddi ve derin boyutlarda değilse pasta ve cila uygulaması yapılarak yanıklar giderilebilir. Pasta uygulaması ile yüzeyde yer alan hasarlı katmanı aşındırarak altta bulunan sağlam boya katmanı ortaya çıkarılır.
Cila uygulamasının ömrü bir ay, pasta uygulamasının ömrü ise 1 yıl civarındadır. Pasta uygulaması boya katmanını kaldırdığından işlemin çok sık tekrarlanması yanlıştır. Boyamızın gereksiz incelmesi araç boyasına geri dönülmez zarar verebilmektedir. Pasta ve cila hizmeti uzman kişilerce uygulanmalıdır.
Pasta Cila Ne Kadar Dayanır? Pasta işlemi genellikle 2 yılda bir tekrar yaptırılabilir. Bu işlem 2 seneden daha kısa sürede tekrar ettirildiği zaman boya zarar görebilir. Cila ise genellikle 3 ay sonunda parlaklığını yitirir.
Pasta uygulaması ile boya üzerinde aşındırma yapılarak çiziklerin yok edilmesi amaçlanıyor. Bu aşındırma işleminde yüzeydeki boya inceltilerek çiziklerle aynı seviyeye getiriliyor. Çiziklerin derinliğine ve aracınızın rengine göre farklı türde pastalar kullanmanız gerekebiliyor.
Pasta Cila ile Boya Koruması Arasında Ne Fark Var? Pasta cila işleminde boya önce aşındırılır, sonra parlatılır. Ancak boya koruma işlemlerinde böyle bir durum söz konusu değildir. Boya koruma işlemi, boya tabakasının üst kısmına uygulanır.
Pasta araç durumuna bakılarak yapılan bir işlem olmakla beraber gereksinim görülmezse pasta yapılmadan direkt olarak cila yapılabilme olanağı bulunabilmektedir. Bilmemiz gerekir ki pasta cila işlemi, boya korumasını sağlayan veya önleyen bir sistem değildir.
Monitörlerin hemen hemen tamamı ise 9.300K renk sıcaklığı ile gelmektedir. İhtiyacınız olan ise gün ışığına yakın bir değer bulmaktır - 6.500K'ye yakın bir değer.
KARABİBER YÖNTEMİ Yapmanız gereken şey ise, bir çay kaşığı karabiberi renkli kıyafetlerinizi yıkarken çamaşır makinesine atın. Çamaşır makinenizi en düşük derecede çalıştırın. Hepsi bu kadar! Karabiber, aşındırıcı görevi gören karabiber giyeceklerinizin rengini korumasına yardım ediyor.
Eğer aracınızdaki çizik orta düzeyde derinse pasta cila yardımıyla çiziği ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak çiziğin derinliği yüksekse öncelikle zımpara yardımıyla çizik yüzeyinin zımparalanması ve çiziğin etrafındaki boyanın derinliğinin çizikle dengelenmesi gerekmektedir.
Pasta cila yapılmazsa araçta zamanla oluşan çizikler nedeniyle kaporta yüzeyinde matlık ve boya renginde solukluk oluşur. Pasta arabadaki çizikleri gidermek, cila ise parlatmak ve koruma sağlamak için yapılır. Bu işlemler neticesinde verniğin matlaşan tabakası alınacağı için boyanın gerçek rengi ortaya çıkacaktır.
Kalın pastalar ise yün keçelerle daha iyi çalışır ancak eğer araba yumuşak vernikli ise bu durumda sert pasta süngeri kullanılarak da uygulama yapılabilir.
Eğer doğru malzeme ve doğru tekniklerle uygulama yapılırsa pasta cila aracın değerini düşürmez, aksine çiziksiz ve daha parlak bir görünüm sağlayarak aracın değerini yükseltir. Pasta cila işleminin aracı yıkamak gibi basit bir işlem olmadığını, bazı teknik bilgiler ve özel malzemeler gerektirdiğini belirtmek isteriz.
Pasta cila ayda bir kere veya yılda iki kez yapılır gibi kesin rakamlarla verilen bilgiler doğru değildir. Cila aşındırıcı olmadığı için 2-3 ayda bir gibi sık periyotlarda yapılmasında sakınca yoktur.
Pasta cila işleminin süresi aracın büyüklüğüne, çiziklerin yoğunluğuna, kullanılan malzeme ve uygulamayı yapan kişinin uzmanlık seviyesi ve tecrübesine göre değişkenlik gösterir. Eğer uygulama komple değil de sadece belirli bölgelere yapılacaksa, bu durumda işlem 10 dakika bile sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri