Cevap: ıspanak mineral grubuna girer.
Ispanak besin değerleri ve detaylar haberimizde. Ispanak, yeşil sebzeler arasında besin değeri en fazla olan sebzedir. Genellikle pişirilerek tüketilen ıspanak, son dönemlerde salatalarda da kullanılmaktadır. Ispanak yemeği, kalori olarak çok yüksek değerlere sahip değildir.
Ispanak, birçok lif ve mineral açısından zengin bir besindir. Ortalama ıspanak, tabak başına 200 gramdır. 200 gram ıspanak yerken toplam 26 kalori tüketilir. Ispanak miktarı arttıkça kalori de artar. 200 gram ıspanak karbonhidrat,% 67 protein ve% 20 yağ içerir. Protein içeriği ıspanağı daha sağlıklı kılar.
İçerisinde bulunan A vitamini, C vitamini, E vitamini ve B grubu vitaminleri barındırmaktadır. Ayrıca magnezyum, fosfor ve iyot minerallerini de içeren ıspanak, demir yönünden de zengin olduğu iddia edilen bir yiyecektir. Ispanakta, bol miktarda da protein bulunmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Zayıflamak isteyenlerin de ilk tercih edeceği sebzelerden biri olmalıdır. Ispanak sindirimi kolaylaştırır ve idrar söktürür. Her iki durumun da kilo vermede etkisi vardır. Çiğ olarak salatalarda tüketilen ıspanak zengin lif kaynağıdır.
Ispanağın içindeki demirin emilimini engelleyen yoğurt veya süt değildir… Ispanağın içinde zaten var olan kalsiyum ve okzalat, demir emilimini azaltır.
Çok yüksek oranda demir içeren ıspanak metabolizmayı hızlandırır. Vücuda taşınan oksijen miktarını arttırması sebebiyle de yağ yakımını hızlandırır. Yani spor yapıyor fakat istediğiniz sonuçlara ulaşamıyorsanız, ıspanağı beslenme planınıza eklemeniz faydalı olacaktır.
d) Sebze-meyve grubu: Her türlü taze sebze ve meyve bu grup altında toplanıyor. Bu gruptaki besinler, özellikle C vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin, mineral ve lif yönünden zengindir. Ayrıca, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi önerilir.
Ispanak bol miktarda C, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. Bu nedenle besin değeri yüksektir. Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır. Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.
Yemek olarak hazırlanan ıspanak sık sık ısıtılarak yenmemelidir. Çünkü içindeki nitrat maddesi, ısındıkça nitrite dönüşebilmekte, bu yüzden tekrar tekrar ısıtılması zehirlenmelere neden olabilmektedir.
Bitkisel besinleri inceleyecek olursak başta lahana, pırasa, enginar, havuç, patlıcan, domates, biber, brokoli, karalahana, ıspanak, bezelye, kabak, kereviz, pancar ve pazı gibi sebzeler gelmektedir. bitkisel besin grubunda yer ala bir diğer ürün çeşitliliği de meyvelerdir.
3.Grup: Sebze ve Meyve Grubu
Üçüncü temel besin grupları arasında sebze ve meyve grubu yer almaktadır. Sebzeler, bitkilerin çiçek, yaprak, gövde ve kökleri gibi yenilebilir bölümleridir. Bu sebzelerin ise su içeriği daha fazladır.
Ispanak, A,C,E,K vitamini,folik asit,kalsiyum,demir,potasyum,magnezyum içeriği yüksek bir sebzedir.
Bu nedenle ıspanakla yapılan yemeklerin yoğurtla birlikte tüketilmesini tavsiye ediyoruz.Demir bakımından zengin olan ıspanağın protein içeriği, yoğurtla birlikte tüketilmesi sonucunda artıyor. Böylece yemeğin besin değeri artıyor ve daha dengeli beslenme sağlanıyor.
Sağlıklı zayıflamak için ana öğünlerde bir kase yoğurtlu ıspanak tüketmek iyi bir seçim olacaktır. Domates, demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri ile A, B ve C vitaminleri açısından oldukça zengin bir besindir. Özellikle içeriğinde bulunan fazlaca lif kabuklarıyla tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırır.
Yoğurtlu Ispanağın 100 gramında 42 kcal kalori, ayrıca 1 Porsiyon yani 327 gram Yoğurtlu Ispanakta 137 kalori bulunmaktadır.
Karolinska Enstitüsü'nde yapılan araştırmalar ıspanağın içeriğinde bulunan yüksek nitrat sayesinde kas yapımında etkili olduğunu gösteriyor. Nitrat kırmızı ve beyaz kas dokularının liflerinin kalınlaşmasını ve bu sayede dokuların daha da güçlenmesini sağlıyor.
Metabolizmayı hızlandıran ıspanak kilo vermeye yardımcı olur; çorbasını, az yağlı yemeklerini veya blenderdan geçirdiğiniz içeceğini tüketebilirsiniz. Koyu yeşil yapraklı ıspanak K vitamini açısından nimettir; böylece özellikle çocukların kemik gelişimini destekler.
-Ispanak ile birlikte kalsiyum içeren yoğurt bir arada tüketilmemelidir. Ispanaktaki demir ile yoğurttaki kalsiyum birbirlerinin emilimini engellemektedir. Bu nedenle beraber tüketildiğinde ıspanaktan beklenen fayda sağlanamamaktadır.
Ispanağın doğranması, içindeki C vitaminini azaltacağından bütün halinde tüketilmesi daha sağlıklıdır. Pişirme sırasında besin değerlerinin kaybolmaması için yağda uzun süreli yakılarak kavrulmamalıdır.
· Ispanakları demet haline getirip saplarını bir bıçak veya makasla kesin. (Vitaminlerinin kaçmaması için ellerinizle koparmanız önerilir.) · Bir tencereye tuzlu su koyup kaynattıktan sonra ıspanağı içine atın. · Kapağı açık bir şekilde 1 dakika kadar pişirin.
Yumurtada bulunan fosfotidin maddesi demir emilimini azaltmaktadır. Yumurtadaki demirin emilim oranı % 15'tir. Hem olmayan demirin emilim oranı hem demire göre daha düşüktür. Ancak hem olmayan demir kaynağı besinler C vitamini ile alındıklarında hem demire dönüşürler ve böylece emilimleri 3 kat artmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri