Vazelin, karbonat, sirke, vb: Çizikleri giderme işlevi yoktur. Sadece yüzeyi geçici olarak parlatarak anlık olarak daha güzel bir görünüm sağlar ama bu durum çok kısa süre sonra geçer.
Önce pasta, sonra cila yapılır.
İşlem sırası olarak önce pasta sonra cila uygulanmalıdır. Pastanın işlevi çizikleri gidermek, cilanın işlevi ise parlaklık ve boya koruma sağlamaktır.
Evet işe yarar. Ama kullanılan malzemenin kalitesi ve uygulamanın doğru tekniklerle yapılması şartıyla. Doğru ürünlerle ve doğru tekniklerle yapılırsa, el ile yapılan pasta cila uygulamalarından iyi sonuç almak mümkündür.
Pasta cila yapılmazsa araçta zamanla oluşan çizikler nedeniyle kaporta yüzeyinde matlık ve boya renginde solukluk oluşur. Pasta arabadaki çizikleri gidermek, cila ise parlatmak ve koruma sağlamak için yapılır. Bu işlemler neticesinde verniğin matlaşan tabakası alınacağı için boyanın gerçek rengi ortaya çıkacaktır.
Pasta çizikleri gidermek için yapılır. Eğer çizik yoksa pasta işlemi yapılmadan araca sadece cila yapılır. Pasta uygulaması vernik yüzeyinde bulunan çizikleri gidermek için yapılır.
İlgili 38 soru bulundu
El ile uygulama: Uygulama pedi veya yumuşak sünger kullanılarak az miktarda cila, dairesel hareketlerle temiz yüzeye yedirilerek yayılmalıdır. 5 dk. sonra nemli mikrofiber bez ile wax fazlalıkları alınmalı ve temiz bir mikrofiber bez ile kurulanmalıdır.
Aracınızda oluşan çiziğin derinliği hafif ve düzeydeyse doğrudan pasta cila ile çiziği ortadan kaldırabilirsiniz. Eğer orta derece veya ağır bir çizik söz konusu ise öncelikli olarak zımpara ile çizik yüzeyinin zımparalanması gerekir. Böylelikle etrafındaki boyanın derinliği belli düzeyde eşitlenmiş olur.
Pasta işlemi genellikle 2 yılda bir tekrar yaptırılabilir. Bu işlem 2 seneden daha kısa sürede tekrar ettirildiği zaman boya zarar görebilir. Cila ise genellikle 3 ay sonunda parlaklığını yitirir. Bu nedenle mevsimden mevsime cila işlemi tekrarlanabilir.
Pasta ile aracın boyası dökülüyor. Cila ile ise boya kaplanıyor. Yukarıda ki soruya vereceğimiz cevap ise hayır. Yani eğer bu işlemler uzman kişiler tarafından yapılıyorsa, arabanın boyası zarar görmez.
2022 yılında 500 TL – 2500 TL aralığında olan pasta cila fiyatları, 2023 yılı itibariyle ise ortalama 1000 TL ile 5000 TL aralığındadır.
Polisaj makinesi ile uygulama yapma imkanı bulunmuyorsa, matkap ile de uygulama yapılabilir ancak yukarıda açıkladığımız nedenlerden dolayı çok daha dikkatli hareket etmek gerekir.
Evet, pasta attıktan sonra araba yıkanır.
Pasta işleminden açığa çıkan bu tozlar araç yüzeyine yayılır. Hele bir de silikon içerikli bir pasta ise, bu pasta artıkları özellikle plastik ve kauçuk aksama yapışır ve temizlenmesi oldukça zordur.
Elle pasta çizik giderme işlemi yapılacaksa muhakkak üstüpü veya pasta süngeri kullanılmalıdır. Normal sünger kullanılarak uygulamadan performans beklemek ürüne haksızlık olacaktır. Neticede çizik giderme işleminin mantığı çiziklerin doldurulması değil boyanın mikron seviyesinde zımparalanmasıdır.
Özellikle uzun süre güneş ışınının altında kalan araçlarda, sıcak bölgelerde görülen güneş yanıkları çok ciddi ve derin boyutlarda değilse pasta ve cila uygulaması yapılarak yanıklar giderilebilir.
Derin çizikler için kalın pasta, orta seviyeli çizikler için orta pasta, yüzeysel kılcal çizikler için ince pasta kullanılmalıdır. Aynı yüzeyde farklı derinlikte çizikler var ve çok katlı pasta işlemi yapılacaksa, kalın pastadan ince pastaya doğru sırayla uygulama yapılmalıdır.
Yıpranmış Lastik Ve Plastik Aksamları Da Parlatır Ve Korur. Aynı Zamanda Vernik Kaplı Eşyalara Parlaklık Verir, Bakımını Yapar Ve Koruma Altına Alır. Ahşap, Seramik Yüzeylerdeki Çizikleri Giderir Ve Parlatır.
Araba camına pasta değil ama cila yapılabilir.
Cam, kaporta üzerindeki vernik ile kıyaslandığında, çok sert bir materyal olduğu için cam çiziklerini oto pastaları ile giderebilmek mümkün değildir.
Uygun ortam şartları sağlandığı sürece; yağmurlu veya karlı havalarda, her ay ve mevsimde hava sıcaklığı ne olursa olsun pasta cila her zaman yapılabilir. Sıcak yaz aylarında, soğuk kış aylarında veya ılık bahar aylarında pasta cila yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Eğer doğru malzeme ve doğru tekniklerle uygulama yapılırsa pasta cila aracın değerini düşürmez, aksine çiziksiz ve daha parlak bir görünüm sağlayarak aracın değerini yükseltir.
Profesyonel uygulamacılar 1 litre pasta ile 8 – 10 araca işlem yapabilirken, amatör kullanıcılar malzemeyi daha bol kullanırlar ve çok daha fazla pasta cila tüketirler. 30 – 40 cm alan için 3 – 4 damla Netfer pasta kullanarak çok iyi sonuçlar alabilirsiniz.
Kalınlığına ve agresiflik seviyesine göre pasta boyayı değil ama verniği 1 ile 3 mikron arasında inceltir. Pastanın çizik giderme işlevi boya tabakasında değil, boyanın üzerinde bulunan vernik tabakasında gerçekleşir.
Doğru ürün, ekipman ve tekniklerle yapılan pasta cila ekspertizde çıkmaz. Pasta ile çizik giderme işlemi boyada değil ama vernik tabakasında incelmeye sebep olur.
Yapmanız gereken, çizik olan bölgeye biraz WD-40 püskürtmek ve yaklaşık birkaç saniye beklemektir. Daha sonra aracınızın yüzeyini temizlemek için bir parça bez kullanabilirsiniz ancak temizleme yaparken mikrofiber bir bez kullanmanızı öneririz. Bu işlemi istediğiniz sonucu elde edene kadar tekrarlayabilirsiniz.
Kasko pasta cilayı karşılamaz.
Eğer pasta cila işlemi kaportada yapılan tadilat işleminin sonrasında gereklilikten dolayı yapılıyorsa bu durumda uygulama kasko kapsamında yapılacaktır.
Pasta cila yöntemi ile güneş yanıkları tamamen giderilemese de görünümde kısmen iyileşme sağlanabilir. Araç kaportasındaki en ağır hasarlardan biri sayılan boya çatlağını tek başına pasta cila ile kapatmak kesinlikle mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri