PASTA: Taze pastayı kapalı bir kutuda derin dondurucuda uzun süre boyunca saklayabilirsiniz. Derin dondurucudan çıkardığınızda pasta ilk günkü tazeliğinde olacaktır.
Pasta ve kek gibi ürünleri dondurarak aylarca derin dondurucu içinde saklayabilirsiniz. Pişirilip soğutulduktan sonra donan bu tür yiyecekler çözüldükten sonra fırından çıkmış gibi taze ve lezzetli olma özelliğini sürdürür.
Metal saklama kabı: Yaş pastanızı saklamak için en ideal olanı kapaklı metal saklama kaplarıdır, pastayı düzgün bir şekilde muhafaza eder, streç film ve alüminyum folyo ise pastanın üzerine baskı uyguladığından biraz şeklinin bozulmasına neden olur. Metal saklama kabı ayrıca pastayı nemden ve buzluk kokusundan korur.
Buzdolabı poşetinde ya da hava almayan bir kap içinde dondurarak 3 ay kadar saklayabilirsiniz.
Donuk pasta üretiminde -40 derecede şoklanarak depolarda -18 derecede saklanan ürünler hem taze kalır hem de besin değerini kaybetmez. Donuk pastalar alındığı günden itibaren çözülme işlemine kadar 1 yıl boyunca derin dondurucuda saklanabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Oda sıcaklığında, petek üzerinde çözdürme işlemi yapılmamalıdır. Bu bakteri ve mikroorganizmaların daha çabuk üremesine neden olur. Bu yüzden şoklanmış donuk pastalar +4 derecede buzdolabında 3-4 saat süre ile çözülmesi beklenmelidir.
Pandispanya iyice soğuduktan sonra pastanızı yapabilirsiniz. Buzluğa da atabilirsiniz. Aralarına yağlı kağıt yerleştirip üst üste koyalım. Buzdolabı poşetine geçirelim hava almayacak şekilde.
Evlerinizde hazırladığınız kuru pasta hamuru, buzdolabında muhafaza ettiğiniz takdirde bir hafta; derin dondurucuda ise üç aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kuru pasta hamurunu derin dondurucuya atmadan önce bir yuvarlayıp sertleşmesini bekleyebilirsiniz. Böylelikle hamur, şeklini koruyarak donmuş olur.
Öncelikle buzlukta saklanacak olan kekin buzlukta hava almayacak şekilde saklanması önerilir. Bunun için ise hava almayan bir kaba ya da buzdolabı poşetine konularak buzlukta saklanması gerekir. Aksi halde kek buz tutabilir ya da kek çözüldüğünde dahi hafiften buz kokusu gelecektir.
Yapımı o kadar kolay ve bir o kadar lezzetli ki ayrıca buzdolabında ya da derin dondurucuda uzun süre saklanabilir.
Mozaik pastayı dondurarak saklayabilirsiniz ama mozaik pastanın dondurucuda saklanması gereken bir tatlı olduğu yanılgısına düşmeyin.
Mozaik pasta nasıl saklanır? Hazırladığınız mozaik pasta harcını bir streç filmin, yağlı kağıdın ya da folyonun ortasına yayın. Ardından sıkı bir biçimde sarın. Mozaik pastanızı buzdolabının aşağısında değil, dondurucu yani buzluk kısmına kaldırın.
Taze olmayan pastalarda kullanılan meyvelerin rengi mattır.Bayat pastada kullanılan çikolata grileşir. Dışarı vuran kakao yağı soğukla karşılaştığında rengi solar. Jöleli pastanın bayat olup olmadığını anlamak daha zordur. Bu pastalarda jöle çatlamış ise taze olmama ihtimâli yüksektir.
Kremayla hazırladığınız pasta da aynı şeker hamuru gibi tercihen 1 gece buzdolabında bekletilir.
Pastanın taze mi bayat mı olduğunu anlamak için karar vermede acele etmeden dış görünüşünü inceleyin. Örneğin, taze çikolatalı pasta pırıl pırıldır. Sosu yeni dökülmüş gibi parlaktır. 2-3 günlük pastanın ise sosu terlemiştir, solmuştur, rengi mattır.
-Buzlukta beklemeye en uygun yemek, pilavdır. Pirinç ya da bulgur pilavı arttığında, bir saklama kabına veya bir buzdolabı poşetine konarak, buzluğa kaldırılabilir. Bu şekilde saklanan pilav, çıkarılarak çözüldüğünde, fazla karıştırmadan ısıtılarak servis edilmelidir. Pilavlar, 30 günden önce tüketilmelidir.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Uzun süre saklamak istediğiniz her yemeğinizi derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz; çorbalar, sebze yemekleri, pilavlar, makarnalar, hamur işleri, etler, etli yemekler, baklagiller… Aklınıza gelebilecek her yemeği derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz.
Ay kurabiyesi gibi tatlı kuru pasta çeşitlerini saklarken kullanacağınız saklama kabının içerisine bir peçete koyarak kabın içerisinde birikebilecek nemi çekmesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca kuru pasta çeşitleri saklarken kullanabileceğiniz saklama kaplarını buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz.
Muhallebi ve muhallebi içeren (kek, pasta gibi) gıdaları da muhallebi dondurulup çözdürüldüğünde kıvamından çok şey kaybettiği için dondurarak saklamamakta fayda var. Poğaça, kek, kurabiye, çörek, börek, katmer, vs. gibi tüm hamur işlerini dondurarak 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
Ekmek, kurabiyeler yerine kuru havayı emecek ve bayatlamalarını önlemeye yardımcı olacaktır. Düzgün yapıldığında, yumuşak kurabiyeler buzdolabında üç gün ve dondurucuda üç aya kadar dayanır.
Pandispanyanın biraz dinlenmesini sağlayın. Pandispanya piştikten sonra fırının kapağını açık bırakın ve fırın ile oda sıcaklığının eşleşmesini bekleyin. Soğuduğuna emin olduktan sonra streç film veya tülbent ile sarın ve buzdolabında bir gün bekletin.
Buzluktan sonra kekin çözülmesi için buzdolabının alt kısmına geçirilmesi ve kendi kendine çözülmeye bırakılması gerekir. Daha sonrasında dolaptan da çıkarılıp oda sıcaklığında biraz daha bekletilip servise hazır hale getirilmesi önerilir.
O çok severek yediğimiz yaş pastanın temeli ise “pandispanya“dır ve “pandispanya” adı İtalyanca “pandispagna” kelimesinden gelir. Anlamı İspanyol ekmeğidir. Günümüzün Türk mutfağında pastalar o kadar çeşitlendi ki, turtalar, tartlar gibi yeni tatlı çeşitlerini kabul etmenin zamanı geldi de geçiyor bile.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri