Pastörizasyon bir gıda işlemidir. Besinlerin içinde yer alan zararlı bakterilerin bozulma özelliğini kaybettirmek amacıyla uygulanır. Katı ve sıvı gıdalara pastörizasyon işlemi yapıldığında, besinlerin daha uzun ömürlü şekilde raflarda korunması sağlanır.
Pastörizasyon işlemi sırasında sütün içerisindeki zararlı bakteriler yok olurken yararlı bakteriler ve besin değerleri de ya yok oluyor ya da değişime uğruyor. Yani kalsiyum deposu diye bilinen sütler, vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılamıyor.
UHT çok yüksek sıcaklıkta, 100 derece üzerinde kısa sürede uygulanan ısıl işlemdir ve sütün içerisindeki tüm mikroorganizmaları yok eder, bu durum yararlı bakterilerin de yok olması anlamına gelir. Pastörize süte ise 100 derece altında ısıl işlem uygulanır ve sadece hastalık yapan mikroorganizmalar öldürülür.
Bebek yoğurdu yapımında mutlaka pastörize süt kullanılması gerekmektedir. Alerji riski taşıması sebebiyle ilk olarak 1 veya 2 çorba kaşığı verilmelidir.
Çiğ Süt Argümanı
“Bağışıklık faktörlerini içeriyor ve ihtiyacımız olan tüm vitamin ve minerallere sahip.” Ayrıca çiğ sütteki kalsiyumun vücudumuz tarafından pastörize sütteki kalsiyumdan daha kolay emildiğini, bunun çocuklar ve daha büyük yetişkinler için daha iyi olduğunu söylüyor.
İlgili 39 soru bulundu
Vitamin ve mineraller açısından keçi sütü de oldukça zengin. 1 su bardağı keçi sütünde 9 gram kadar protein bulunuyor. Bu sütün içindeki yağ ve proteinler inek sütüne göre daha farklı. Bu da keçi sütünün sindirimini kolaylaştırıyor.
Pastörize sütten en sağlıklı koşullarda üretilmektedir. %100 doğal ve katkısızdır. Pınar Labne, tuz oranının uygunluğu, pütürsüz yapısı, mamaya kolay karışması ve nötr tadı sayesinde bebek tarafından kolayca kabul edilmekte ve anneye kolaylık sağlamaktadır.
termofilus ve L. bulgaricus adı verilen bakterilerdir. Bu bakteriler probiyotik bakteri olmalarına rağmen mide asidinde parçalanıp, bağırsaklara geçemediğinden bu bakteriler ile mayalanmış yoğurt probiyotik olarak kabul edilmez.
Sütte bulunan doğal yağ, pastörizasyon işlemi sırasında herhangi bir kayıp yaşamıyor. Bu nedenle güvenli sütler arasında yerini alır. Pastörize sütler denetimli şekilde üretildiği için insan sağlığı ile oynayan faktörler tespit edilemez.
Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Yavuz Dizdar, sağlık için yoğurt yenmesinin şart olduğunu söyledi.
Pastörizasyonun ek amacı
Patojen olmayan, fakat sütün asitliğini geliştiren, protein stabilitesini bozan veya tadını değiştiren ve böylece bozulmasına yol açan mikroorganizmaların sayısında bir azalma sağlayarak kalitenin daha uzun süre korunmasıdır.
Süt, krema, meyve suyu, gül suyu, ketçap, mayonez, şıra, bira, şarap, meyve sosu gibi birçok ürünü bu makinelerle pastörize etmek mümkündür.
Pastörize süt, günlük süt olarak da bilinir. Pastörizasyon genel olarak gıda maddelerinde bulunan zararlı mikroorganizmaları ve bozulmasına yol açacak faktörleri ortadan kaldıran ısıl bir yöntemdir.
Çocukluktan yaşlılığa kadar yaşamın her döneminde süt içilmesi gerekiyor.
Uzun ömürlü sütler, tüketici tarafından sterilize, kutu ve UHT olarak da tanımlanırlar. Tüketicilerin bir kısmı, uzun ömürlü süte (UHT), işlem esnasında dayanıklılığı sağlamak amacı ile antibiyotik, antiseptik maddelerin katıldığına inanmaktadır. Bu kesinlikle doğru olmayıp hiçbir bilimsel geçerliliği de yoktur.
Kullanılan pastörize sütü mayalama sıcaklığına kadar ısıtmak yeterlidir. Mayalama sıcaklığı ortalama 45°C olmalıdır. Kullanılacak olan maya miktarı da 1 litre süt için 2 tatlı kaşığı mayadır. Yoğurt mayalama süresi de 5-6 saat civarındadır.
Çiğ süt; ineklerden, koyunlardan ve keçilerden (veya başka bir hayvandan) gelen, zararlı bakterileri öldürmek için pastörize edilmemiş süttür. Çiğ süt; Brucella, Campylobacter, E. coli, Listeria ve Salmonella gibi tehlikeli mikroorganizmaları barındırarak, sağlık açısından önemli riskler oluşturabilmektedir.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Pastörize süt gerekli işlemlerden geçmiş hazır süt olarak kabul edilmektedir. Pastörize sütü alıp kaynatmadan içmek mümkün olduğu gibi işlemden geçtiği için ısıtmak istendiğinde de kaynatmak gerekmemektedir.
Ne var ki marketlerde satılan yoğurtların çoğunun içinde üretim teknolojisinin doğal neticesi olarak yeteri kadar probiyotik bakteri bulabilmek mümkün değil. Durum böyle olunca da tercihi öncelikle ev yoğurdundan yana kullanmanız daha iyi netice verir.
Activia'ya özgü lezzetimiz, kıvamımız ve sindirim sistemi sağlığına faydalarımız, bileşenlerimiz ve uzmanlığımızın formülasyonudur. Sürdürülebilir şekilde, anlaşmalı çiftliklerimizden alındı. Kalitesini ve enfes kıvamını korumak için pastörize edildi.
Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir. Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır. Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır.
Kısacası, organik bile olsa ömrünün uzaması adına pastörizasyon işlemi daha yüksek ısıda yapıldığı için günlük sütte (uzun ömürlü süte göre) daha fazla vitamin, mineral ve kalsiyum bulunuyormuş. Bu yüzden biz günlük süt tüketmeye devam ediyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri