İlkbaharda dikilip, sonbaharda çıkarılmalıdır. Fazla güneşi severler. Ne kadar fazla güneş alırsa, bitki o kadar güçlenir.
Patates ne zaman ekilir? Tohum patatesi kış aylarında (ya da ilkbaharda şubat-nisan aylarında) veya yazın (çoğu bölgelerde temmuz-ağustos aylarında) tepe veya eğimli tarların güneşli bir bölümünü seçerek ekeriz. Ekimden 3-4 ay sonra yer altında oluşan yumruların hasadını yapabiliriz.
Yıldız çiçeğinin yumruları birbirine ince bağlantılar ile bağlıdır. Bu çiçeğin yumrularından çimlenme yani filizlenme gözleri belirgin olanları dikkatlice kesilerek ayrılır ve başka bir saksıya ekilir. Bu işleme kök çeliği yöntemi denilmektedir. Yıldız çiçeği çoğaltma için sık kullanılan bir yöntemdir.
Güneşi çok sevdiği için bolca güneşi bünyesinde toplar ve sonbaharda çiçeklerini açar. Ne kadar bol güneş alırsa o kadar çok çiçek verir.
Saksılarda ve bahçelerde gönül rahatlığıyla yetiştirebilirsiniz. -Dış mekan için ekim ayları; Şubat,Mart,Nisan,Mayıs,Haziran,Eylül,Ekim. -Ev içerisinde ve diğer iç mekanlarda dört mevsim ekimini yapabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Destek çubuğu çukur açıldığında, yumruları yerleştirmeden önce toprağa sağlamca çakılır. Daha sonra yumrular yerleştirilir. Sonbaharda çiçekleri solunca, kökler yerinden sökülüp, bir hafta kadar tersinden asılarak kurutulur. İçinde naylon kılıf bulunan sandıklara, kuru torf, kum ve perlit konularak saklanır.
Soğanlı bitkilerinizin en uygun dikim zamanı ekim ayı olacaktır. Saksı veya bahçedeki soğanlı bitkiler ilkbahar aylarında çiçek açacaklardır.
Çoğaltma yöntemleri şu şekilde; Kökten ayırarak çoğaltma; bu çoğaltma yöntemi en çok tercih edilen yöntemdir. Fazla köklenmiş çiçeğinizin verdiği yavru kökleri ayırarak daha küçük bir saksıya almalısınız. Yavru kök, uygun ısı ve ışık alarak hızlı gelişecektir.
Uyku çiçeğinin soğanları çok küçüktür. Kendiliğinden çoğalırken müdahale ederek, tohum için kullanmak istiyorsanız, bu minik soğanları saplarından ayırmanız gerekmektedir. Bir diğer ekme yöntemi ise, süs yoncasının saplarını köklerinden ayırarak, ayrı bir yere dikmektir.
Güneş ışığını sever ve ne kadar güneş görürse o kadar sağlıklı büyür. Özellikle bahar ve yaz aylarında gün içerisinde en az 5 saat kadar güneş görmelidir. Havadar ve sıcak ortamları sever. Soğuktan nefret eder ve oldukça dayanıksızdır.
Patatesin yetişme mevsiminin sonuna doğru (ekimden 3-4 ay sonra) kırmızı, beyaz, pembe, mor veya mavi renkte çiçekleri oluşur.
Çiçek tohumlarını ekmenin belli bir zamanı bulunmaktadır. Çiçek tohumları ekmek için en uygun mevsim bahar ayları olmaktadır. Ev ortamında çiçek tohumu ekilecekse bunun için özel bir zaman beklenmesine gerek olmamaktadır.
Döktüğünüz toprağı çiçeğin etrafına eşit miktarda yayarak köklere zarar vermeyecek şekilde toprağa bastırın. Bu kolay adımlarla çiçeğinizi ekebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken noktalar saksı tahliye delikleri ve toprağın kaliteli olması.
Evde en çok kullanılan sebzelerden bir tanesi olan patates, uygun şartlar sağlandığı takdirde ekildikten 2,5 – 4 ay sonra hasat edilir. Bu zaman ay olarak Nisan ortası ile Temmuz ayı arasını kapsamaktadır.
➢ Generatif çoğaltım ise patates saplarının ucunda oluşan ve küçük yeşil domateslere benzeyen meyveleri içerisinde bulunan tohumlar kullanılarak yapılmaktadır. ➢ Bu tohumlar, patates çiçeklerindeki yumurtalığın döllenmesi sonucu oluşan, botanik anlamda bitkinin gerçek tohumlarıdır.
Derinliği 1 cm olabilir. Bardak veya cam kavanozun içerisine temiz su doldurun. Kürdanladığınız patatesleri kavanozun üzerine oturtun ve güneş alan bir yerde bekletin. İki üç gün içerisinde patatesler filizlenmeye başlayacaktır.
Haşlanmış sebze suyunu çiçeklere dökmeden önce mutlaka oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Bu değerli su içerdiği vitamin, mineral ve bileşenler ile çiçeklerinizin daha hızlı büyümesine yardımcı olur.
Sabah güneşinden yeterli düzeyde faydalandıktan sonra uyku çiçeğini gölgeye almanız gerekir. Genel olarak uyku çiçeği güneşli ortamı sever. Ancak bitkini pek karanlıkta bırakmayıp fazla da güneşte tutmamanız gerekir.
Uyku yoncası ya da sahte yonca isimleriyle de bilinen süs yoncası ilkbahar – yaz aylarında iki üç haftalığına çiçek açar.
Dalı 45 derecelik açıyla kesmeniz gerekmektedir. Böylece suyla temas edecek alanı büyütür ve daha kolay köklenmesini sağlarsınız. Son olarak kestiğiniz dalı tercihen içme suyu ile doldurduğunuz cam bir kaba koyup aydınlık, ancak direk güneş ışığı almayan bir yere yerleştirin. Daha sonra da köklenmesini bekleyin.
Suda köklendirme işlemi, çiçeğin yapraklarının suyun içinde bekletilmesi olarak bilinmektedir. Çiçeğin dalları ve bazen yapraklarının belirli bir süre suda bekletilmesi ile çiçeğin kök saldığı görülmektedir.
Çiçeksiz bitkilerin en bilinen türleri algler, likenler, yosunlar ve eğrelti otudur. Ayrıca fotosentetik özelliğe sahip olmayan mantar, cıvık mantar ve bakteriler de çiçeksiz bitkiler kategorisine girer.
Bu mevsimde zorlu kış koşulları görüldüğü için bitkilerin korunması ve sulama periyotlarının azaltılması gerekir. Ocak ayında ekilmesi gereken başlıca çiçekler; ametist, pelesenk, hercai menekşe, sabır ağacı, camgüzeli, begonya ve lobelyadır. Bu ay, ekseriyetle gölgede büyüyen çiçekler ekilir.
Soğan tohumları, Ocak-Mart ayları arasında ekilir. Hasat dönemi ise Temmuz-Eylül arasıdır. Ancak kısa gün çeşitleri Eylül-Ekim ayında ekilerek daha kısa sürede hasat edilebilir.
Kısa gün soğan çeşitleri için en uygun tohum ekim zamanı; 10 Eylül-10 Ekim tarihleridir. Orta gün ve uzun gün soğan çeşitlerinde tohum ekim zamanı ise Ocak-Mart aylarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri