Verimi optimize etmek için, topraktaki mevcut olan su % 30 ila % 50 oranından daha fazla tüketilmemelidir. Bununla birlikte, aşırı sulama erozyona, hastalıklara karşı duyarlılık, su kaybına, ekstra enerji maliyetlerine, azot süzülmesine ve mahsul veriminde azalmaya yol açabileceğini unutmayın.
Patates bitkilerinde su ihtiyacı alt yapraklardaki solma ve sararmayla kendini belli eder. Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Patates bitkisi kaç günde bir sulanır? Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır. Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır.
İdeal toprak pH'ı 6,5-7,5 arasıdır. Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır. Dekara 1,5-2 ton, eğer toprak çok fakir ise 2-3 ton yanmış çiftlik gübresi verilmesi verimi önemli ölçüde artırır. Bu miktarlardan fazlası ise yumrudaki nişasta oranının ve lezzeti olumsuz etkiler.
Patates çuvallarınızı güneş görebilen ama çok da sıcak olmayan bir alanda tutmanız, toprağının da hep nemli kalmasını sağlamanız gerekiyor. Yaz sıcaklarında haftada 1-2 kez olacak şekilde sulama işlemini yapmanız doğru olacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Patatesler bol su isteyen bir bitki çeşididir. Yapraklarının rengi koyulaştıkça su ister. Fazla su ise yaprakları sarartır.
BESİN İSTEĞİ VE GÜBRELEME:
Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır.Dekara 1,5-2,0 ton çiftlik gübresi verilmelidir.
1 patatesten kaç patates çıkar? Bir patatesten sayıları 5-20 arasında değişen (yumru) patates çıkar.
Patatesler şubat ve mart aylarında ekilen patates nisan ayı ile temmuz ayı arasında toplanır.
Suyla doygun topraklarda ise yumrular oksijen yetersizliği nedeniyle çürürler. Bu nedenle patates yumruları nemli bir toprağa dikilmeli ve dikimden hemen sonra da ağır sulama yapılmamalıdır.
Yağış ve Nem: Patates bitkisi kuraklığa pek çok bitkiden daha az dayanıklıdır. Yetişme mevsimine dağılmış 300-450 mm' lik yağış veya buna eşdeğer sulama gereklidir.
Çeşit, üretim amacına göre seçilmelidir. Örneğin turfanda patates yetiştiriciliğinde 75-80 günde olgunlaşan erkenci çeşitler, normal yetiştiricilikte ise 120-140 günde olgunlaşan orta geç veya geççi çeşitleri ekilmelidir.
Patateste hasat zamanının geldiği yaprak ve sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun kalınlaşıp sertleştiğinden anlaşılır. Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz. Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesin hasadında çok dikkatli olmak gerekir.
Fakir topraklarda 2 veya 3 yıl sürekli olarak ard arda ekildikleri zaman yada kendileriyle oldukça yüksek uyuşabilirlikleri olan bitkiler,örneğin;patates veya çavdar düşük verim getirmektedir.
Derinliği 1 cm olabilir. Bardak veya cam kavanozun içerisine temiz su doldurun. Kürdanladığınız patatesleri kavanozun üzerine oturtun ve güneş alan bir yerde bekletin. İki üç gün içerisinde patatesler filizlenmeye başlayacaktır.
Ekimden 2,5 ila 4 ay sonra patates hasadı yapılır. Patatesler traktörler aracılığı ile modern patates hasat makineleri ile toplanır.
Genel olarak büyük patates yumrularını kesebiliriz (çap> 45mm), küçük yumrular ise kesilmeden ekilirler.
Kış mevsimin de şubat ayında, ilkbahar mevsiminde nisan ayında, yaz mevsiminde temmuz ve ağustos ayları ekim için seçilir. Ekimden 3 ya da 4 ay sonra da hasat yapılır.
Tabloda da görüldüğü üzere azot patates yumrularının iriliğinin arttırılmasında önemli rol oynamaktadır. Bununla birlikte azotlu gübrelerin fazla uygulanması özellikle sanayide kullanılacak yumruların kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Patates şeker gübresi patates bitkisinde en çok kullanılan azotlu gübredir.
Çünkü bu sayede yabancı otlanma azalır ve verim yükselir. Ayrıca ayçiçeği ve kolza için patates iyi bir ön bitkidir. almaya yettiği yerlerde patates turfanda olarak yetiştirilirken arkasında ikinci ürün olarak çeltik, soya, susam yerfıstığı, mısır ve ayçiçeği ekilir.
Fusarium solgunluğunda; alt yapraklar sararır, üst yapraklarda sarı benekler oluşur, gövde içi kabarır ve bitki solarak kurur.
Patatesler lifli yapıları sayesinde tuzlu suyu hemen içlerine çekecektir.
Patates yüksek tokluk indeksine sahiptir.
Patates, ekmeğe göre daha düşük kalorilidir ama tokluk indeksi, ekmekle karşılaştırıldığında, daha fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri