Taşıma (Transport) Katmanı: Taşıma katmanı aslında uçtan uca iletişim ile ilgilenen katmandır. Yani verinin nasıl gönderileceği belirlenir. Ayrıca veri güvenliği ve hata kontrolü gibi işlemler bu katmanda yapılır. TCP ve UDP protokolleri bu katmanda çalışır.
Transport Layer(Taşıma Katmanı): Bu katman verinin ne şekilde gönderildiğini gösterir. TCP (Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) protokolleri bu katmanda çalışır.
UDP (User Datagram Protocol - Kullanıcı veri bloğu iletişim kuralları): TCP/IP modelinin taşıma katmanında bulunan bir diğer protokolüdür. Bu protokol de TCP gibi üst katmandan gelen verileri parçalara ayırır.
UDP, Ulaşım katmanı'nda faaliyet gösteren bir protokoldür. Verilerin doğru ya da yanlış şekilde iletilip iletilmediğini garanti etmez (connectionless).
4.Transport Layer (Taşıma Katmanı)
Alt katmanlar ve üst katmanlar arasında mantıksal bir bağlantının kurulmasını sağlar. Üst katmandan gelen veriyi segmente bölerek bir alt katmana iletilmesini sağlar. Alt katmandan gelen veriyi de birleştirip bir üst katmana iletir. TCP ve UDP protokolleri bu katmanda çalışır.
İlgili 27 soru bulundu
TCP protokolünün çalışma mantığı üç başlıkta incelenebilir. Birinci aşamada hedefe bir bağlantı isteği gönderilir. İkinci aşamada bağlantının gerçekleştiği onaylanır ve veri transferi başlar. Üçüncü aşamada ise veri transferinin tamamlandığı taraflara iletilerek bağlantı sonlandırılır.
TCP, bütünsel ve kayıpsız veri akışlarında tercih edilirken UDP ise ses ve video iletişiminde tercih edilir.
Hem TCP hem de UDP verilerinizi “veri paketi” olarak bilinen küçük parçalara ayırarak iletir. Bu paketlerde gönderici ve alıcı IP adresleri, değişik ayarlar, gönderdiğiniz veri ve paketin sonuna gelindiğini gösteren “trailer” adında başka bir veri bulunur.
ExpressVPN uygulamanızın, OpenVPN kullanırken UDP'yi seçme ihtimali daha yüksektir. Varsayılan olarak, UDP üzerinden daha yüksek hızda bir deneyim yaşarsınız. Ancak sağlıklı olmayan ağlarda TCP'ye geçiş yapmak daha iyi bir deneyim sunar.
IP, ulaşım (transport) katmanında iki protocol kullanır. Bu protokoller UDP (User Datagram Protocol) ve TCP (Transmission Control Protocol)'dir. Bunlardan UDP bağlantısız (connectionless) , TCP ise bağlantı temelli protokoldür. UDP, uygulamaların veri aktarımında kullandığı protokollerden biridir.
TCP bağlantı tabanlı bir protokol olduğu için iki bilgisayar, üçlü el sıkışma (3-way handshaking) yaptıktan sonra veri alışverişi yapmaya başlar. TCP, taşıma katmanında alt katmandan gelen verilere bir başlık bilgisi ekler. Başlık bilgisiyle birlikte bu veriye 'TCP Segmenti' denir.
7 katmandan oluşur. Ağ Katmanı (Network Layer) OSI'nin 3. katmanıdır. Katmanlar birbiriyle ilişkili olarak çalıştığından Ağ katmanı da Taşıma katmanı (Transport Layer) ve Veri Bağlantı katmanı (Data Link Layer) arasındaki iletişimi sağlar.
Uygulama katmanı ağ servisini kullanacak olan programdır. FTP, SMTP, Telnet, HTTP gibi protokoller ve tarayıcılar bu katmanda çalışır. Kullanıcı tarafından çalıştırılan tüm uygulamalar burada tanımlıdır.
Ayrıca switch (anahtar) 2.katmanda çalışan bir cihazdır. Çünkü 2. katmanda tanımlı MAC adreslerini algılayabilirler ve bir porttan gelen veri paketini (yine elektrik sinyalleri halinde) sadece gerekli olan porta (o porttaki makinanın MAC adresini bildiği için) yollayabilirler.
Üst Katman TCP(Transmission Control Protocol) verinin iletimden önce paketlere ayrılmasını ve karşı tarafta bu paketlerin yeniden düzgün bir şekilde birleştirilmesini sağlar. Alt Katman IP (Internet Protocol) ise, iletilen paketlerin istenilen ağ adresine yönlendirilmesini kontrol eder.
EtherNET / IP, kontrol ve otomasyon sistemlerinde kullanım için bir endüstriyel veri yolu sistemidir ve Amerika bölgesinde giderek daha fazla kullanılmaktadır. EtherNET / IP, standart Ethernet donanımını kullanarak çalışır ve TCP / IP ve UDP taşıma protokollerini kullanır.
Akış kontrol iletişim protokolü
SCTP (İngilizce : Stream Control Transmission Protocol) taşıma katmanı (transport layer) protokollerinden biridir. TCP ve UDP gibi popüler olan protokollerle aynı işi yapar.
TCP ve IP protokollerinin birleştirilmesiyle meydana gelen TCP/IP, internet üzerindeki bir iletişim yöntemidir. İnternete bağlanan tüm cihazlar bu yöntem sayesinde birbirleri ile haberleşebilir. Bir ağa bağlanan bilgisayarlar kendi aralarında veri almak ve iletmek için TCP/IP protokolü ile haberleşmektedir.
UDP (User Datagram Protocol) kelimesinin Türkçe karşılığı Kullanıcı Veri Bloğu İletişim Kuralları olarak verilebilir. UDP, TCP/IP Protokolünün iki aktarım protokolünden bir tanesidir. UDP'nin temel işlevi veri gönderimini bağlantısız şekilde gerçekleştirmesidir.
UDP ile veri aktarımının sağlanması anlık olarak gerçekleşir. Ses dosyalarının ve videoların sorunsuz bir şekilde karşı tarafa aktarılmasını sağlar. Bu süreçte ise paylaşılan verilerin kontrolü yapılmaz ve onay gerektirmez. Bundan dolayı da pratik ve hızlı bir aktarım isteyenler tarafından tercih edilmektedir.
DNS udp ve tcp için 53 nolu portu kullanıyor.
Telnet sayesinde TCP/IP protokolü üzerinden, internet ağı kullanarak uzaktaki makinaya bağlanabilir. Eski bir bağlantı protokolü olduğu için bu portta güvenlik açığı oluşabilir.
DHCP TCP varken gidip UDP kullanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri