Patates, nişastalı bir sebze olarak kabul edilmektedir. Patates, diğer sebzelere göre daha fazla nişasta bulundurur. Bir karbonhidrat türü olan nişasta, enerji olarak kullanılan glikozu parçalayarak vücuda yaymaktadır.
Bitkinin toprak altında kalan yumruları “patates” olarak bilinir. Bu yumrular nişasta bakımından zengin olduğundan önemli bir besin maddesidir. Patateste nişastadan başka belli bir oranda protein de bulunur; nişasta %20, protein %2'dir. Besin değeri 90 kaloridir.
100 gramlık 1 küçük porsiyon haşlanmış patates besin değerleri; 21.55 gr karbonhidrat. 1.96 gr protein.
ÖZET: Patates yumruları Önemli miktarda nişasta, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri ile P, K, Mg, CI ve S içermektedir. Protein içeriği düşük olmakla beraber biyolojik değeri oldukça yüksektir.
Patates yemek sağlıklı mı? İçerdiği yüksek karbonhidrat ve nişasta nedeniyle çok da sağlıklı bir besin olarak görülmeyen patates, aslında lif, potasyum, B6 ve C vitamini kaynağıdır. Antioksidanlar açısından zengindir. İçerdiği dirençli nişasta ile kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
İlgili 32 soru bulundu
Patates, nişastalı bir sebze olarak kabul edilmektedir. Patates, diğer sebzelere göre daha fazla nişasta bulundurur. Bir karbonhidrat türü olan nişasta, enerji olarak kullanılan glikozu parçalayarak vücuda yaymaktadır.
Nişasta içeriği çok yüksek olan patates, bir karbonhidrat kaynağıdır.
c) Tahıl grubu: Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, erişte, bulgur vb. besinler bu gruba giriyor. Et ve süt grubuna göre proteini daha az içeren bu grup, karbonhidratın ana kaynağı olarak biliniyor.
Sağlıklı bir yöntemle pişirilerek doğru bir şekilde tüketildiğinde faydalı bir besin olarak kabul edilir. Patates bir su ve iyon kaynağıdır. Çünkü potasyum açısından zengindir. Kalsiyum, demir ve fosfor da içerir. 100 gramında 16 mg C vitamini barındırırken A ve B vitaminleri de vardır.
Yani Karbonhidratlar vücudumuzda enerji verici besin kaynaklarıdır. Bunlar içerisinde unlu gıdalar, tatlılar, pirinç, patates, şeker pancarı ve bal gibi kaynaklar bulunur.
Bazı kök sebzelerden, patates, tatlı patates, havuç, mısır da bu gruba dahildir. Toz şeker, şekerleme, kek, mısır şurubu, meyve suyu, ekmek, beyaz undan yapılmış makarna ve mısır gevreği basit karbonhidratlı gıdalar sınıfına girmektedir.
❉Vücudumuzun enerjisi buradan karşılarız. ✮Patates karbonhidrattır. ✮Çünkü patates yediğimizde bize enerji verir. Yani bu da bir karbonhidrattır.
Karbonhidratlar beslenmenin merkezinde yer alır ve çok çeşitli doğal ve işlenmiş gıdalarda bulunur. Nişasta bir polisakkarittir. Tahıllarda (buğday, mısır, pirinç), patateslerde ve ekmek, pizza veya makarna gibi tahıl unu bazlı işlenmiş gıdalarda bol miktarda bulunur.
Tahıllar: Esmer pirinç, yulaf ezmesi, kahvaltılık gevrekler, arpa bulgur, darı, çavdar patlamış mısır, tam buğday unu. Bakliyat: Mercimek, siyah fasulye, kuru fasulye barbunya, fasulye, lima fasulyesi.
Tahıl grubu yiyecekler, en önemli karbonhidrat kaynaklarından biridir. Buğday, çavdar, yulaf, mısır ve pirinç bu gruptaki temel yiyeceklerdir. Bu besinlerden elde edilen unlar, ekmek ve makarna gibi ürünler de önemli karbonhidrat kaynaklarını oluşturur.
1 orta porsiyon (200 gr) haşlanmış patates 43.1 gr karbonhidrat, 3.92 gr protein, 0.2 gr yağ, 3 gr lif, 10 mg sodyum, 782 mg potasyum, 10 mg kalsiyum, 25.6 mg C vitamini, 0.7 oranında demir içerir.
İçeriği B6 vitamini sayesinde stres ve kronik yorgunluğa karşı tedavi görevi üstlenir. Anne sütünü artıran folat, patateste bolca bulunur. Emziren anneler patates tüketebilir. Sağlıklı ve yeni hücrelerin oluşmasını sağlayan B9 vitamini ile patates, kanser riskini önler.
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz.
Kepek ekmeği, tam tahıllı ekmek, kepekli makarna, patates, bulgur, yeşil sebzeler ve kepekli gevrekler yüksek kaliteli karbonhidratlara örnektir.
Şekerler: Gıdalarda bulunan tatlı, kısa zincirli karbonhidratlardır. Glukoz, fruktoz, galaktoz ve sukroz gibi örnekleri var. Nişastalar: Glukoz moleküllerinin uzun zincirleridirler ve sindirim sisteminde zamanla glukoza dönüştürülürler.
Temel olarak basit ve kompleks olarak ikiye ayrılırlar. Basit karbonhidratlar; beyaz şeker ve bal gibi yiyeceklerden bulunur. Kompleks yani zor sindirilen karbonhidratlar ise ekmek, pirinç, bulgur, makarna, erişte gibi yiyeceklerdir.
Örneğin 180 gramlık haşlanmış orta boy patates içerisinde yaklaşık 3 gram protein yer alır. Bu yetişkin bir bireyin günlük protein ihtiyacından %10 daha azdır. Fakat patatesler lisin ve triptofan aminoasitleri için iyi bir kaynaktır. Bu yüzden bir bitki için kaliteli bir proteine sahip diyebiliriz.
100 gramlık bir mısır içerisinde %75 oranında karbonhidrat, oranında protein ve oranında yağ bulunur.
“Pirinç içerdiği vitaminler bakımından oldukça değerlidir. Yüzde 80 karbonhidrat, yüzde 7 protein, yüzde 2 yağ, 10 mg kalsiyum, 0,9 mg demir, 0,08 mg B1 vitamini (Tiamin), 1,6 mg Niasin, 94 mg fosfor, 92 mg potasyum, 0.3 gr posa içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri