Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur. Patates, havuç gibi sebzeler kızartma esnasında hemen köpürür ve yağın yoğunluğunu artırır. Bu durumu önlemek için patates ve havuçlar güzelce yıkanır. Mümkünse havlu kağıtla kurulama yapılır ve ardından doğrama işlemi yapılır.
2- Yağın içine bir çimdik tuz atarsanız, sıçramasını önlemiş olursunuz. 3- Biber, domates vb. gibi sebzeleri bütün olarak kızartmak istiyorsanız, üzerlerine önceden kürdan ile minik delikler açın. Böylece patlamayacaktır.
Bir kızartma yağını en fazla 2 kere kullanabilirsiniz. Onu da belirttiğimiz şartlarda kullanmanızı öneririz. Ayrıca yağınızın tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra cam kavanoza aktarıp kapağını kapatarak bir sonraki kızartma işlemi için saklamanızı öneririz.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi kızartma yaparken bitkisel yağlar kullanmak daha sağlıklıdır. Aynı zamanda 3 kullanımdan sonra bu yağı tamamen değiştirmeniz gerekir.
Yağın kızdığını nasıl anlarım? En kolay ve en güvenli yöntem tahta kaşık ucunu yağa yapıştırmadır. Odun etrafında çok sayıda kabarcık oluştuğunu ve yüzmeye başladığını görürseniz, yağınız kızartma için hazırdır. Sert kabarcıklanıyorsa, yağ çok sıcaktır; biraz soğumaya bırakın ve sıcaklığı tekrar kontrol edin.
İlgili 31 soru bulundu
İyi bir kızartma yağı, sadece ilk anda köpürür ve fritözde yapışkan artık bırakmaz.Bozulan yağda kızartılan yiyeceklerin dışı fazla kızarır, içi çiğ kalır. Yiyecekler aşırı yağlı olur. Ömrünü tamamlamış yağ sürekli köpürme ve duman yapar.
Kızartma Yağının Kullanım Hakkının Dolduğu Nasıl Anlaşılır? Kızartma yapıldıktan sonra kalan yağ, zamanla ağırlaşmaya, rengini koyulaştırmaya ve kokusunu değiştirmeye başlamaktadır. Bu sebeple özellikle yağdan kötü kokular gelmeye başladığında mutlaka kullanımı kesilmeli ve yağ tamamıyla çöpe atılmalıdır.
Ayçiçek yağı, mısır özü gibi yağlar ısıya diğer yağlar kadar dayanıklı değillerdir. Kızartma yaparken ısıya en dayanıklı yağlardan biri olan zeytinyağını kullanmanızı öneririz. Zeytinyağı hem daha az yağ çekmesini hem de lezzetinin çok daha hafif olmasını sağlayacaktır.
Kızartmalarda Hangi Yağı Kullanmalısınız? Zeytinyağı zannedilenin aksine kızartma için de en uygun yağdır. Yanma sıcaklığı diğer yağlardan daha yüksektir.Yaklaşık 210 derecedir.
Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz. Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağın sıçramasını önleyebilirsiniz. Çünkü tuz, yağın içindeki sıçramaya sebep olan nemi alacaktır.
Ayçiçek yağı ya da diğer sıvı yağlarda bu oran 180 derece civarında. Yapılan bir diğer araştırmada ise zeytinyağının dayanma süresi 220 dereceye kadar çıktığı söyleniyor. Yani kızartma yaparken zeytinyağı kullanılmaz, yanar cümlesi bu sonuçla yalanlanmış oluyor diyebiliriz.
Kızartma yapılırken tercih edilen ayçiçek ya da kanola yağına göre zeytinyağı çok daha faydalı ve sağlıklıdır. Zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı hale gelmektedir. Sızma zeytinyağı 190 derecede kaynama noktasına ulaşırken riviera yağını tercih edebilir.
Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz.
Doğrama aşamasına geçmeden önce tuzlu soğuk suda bekletin. Dilimledikten sonra tekrar tuzlu soğuk suyun içerisinde bekletin. Ardından fazla suyunu süzün ve pişirirken yağ sıçratmaması için kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Pişirme işlemini 2-3 dakika olacak şekilde ayarlayın.
Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yüksek ateşte kızdırın. Patatesleri nar gibi kızarana kadar kızartın.
Patates dilimlerini nişastalarını bırakması için tuzlu ve soğuk (buzlu) suda bekletin. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yavaş yavaş kızdırın. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patatesleri kısık ateşte, derin yağda 3-4 dakika kadar pişirin. Aralarda karıştırmayın ve kızartmayın.
İtalya'da Bolonya Üniversitesi'nin Gıda Bilimi Bölümü tarafından yapılan araştırmanın sonuçları oldukça dikkat çekici. Araştırma, zeytinyağının özellikle de sızma zeytinyağının soteleme, kızartma gibi işlemlerde kullanabilecek kadar yüksek ısıya dayanıklı bir yapıda olduğunu söylüyor.
Kızartma yaptıktan sonraki en önemli sorunlardan biri ise kalan kızartma yağıdır. Kızartma yaparken tavaya ya da kızartma yapılacak diğer kaplara dökülen yağ miktarı göz önünde bulundurulduğunda, bu yağı tek sefer kullanmak büyük bir israf olacaktır. Bu yağın tekrar kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Yağlı kabı en yakındaki çöp noktasına atabilirsiniz. Ancak yağı doğrudan çöpe dökmeyin. Bu durum hem çevrenin kirlenmesine neden olur, hem de kemirgenleri bölgeye çekebilir. Eğer kapaklı bir kabınız yoksa, yağı eski bir teneke kutuya dökün ve birkaç saat dondurucuda bekletin.
Ayçiçek Yağının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Yağın yapısı her zamankinden farklı görünüyorsa, renginde turuncuya çalan değişiklikler varsa, kapağı açtığınızda keskin bir koku geliyorsa ve tadında ciddi değişiklikler varsa, ayçiçeği yağı bozulmuş demektir. Hiçbir şekilde tüketilmemelidir.
1 köpük evresi'dirve çok yoğun köpürür. Ardından çok kısık ateşte 20 dk daha fokurdamaya bırakılır. Arada benim gibi sabırsızlar kenarlardan sürekli köpükleri alabilirler.
Kızarma işlemi için 170 derecenin üzerindeki yağda 1 dakika bulunması yeterlidir. Toplam kızartma süresi 4-5 dakikayı geçmemelidir. Süre uzadığında patatesler öz suyunu kaybederek kurur, hatta yanar ve içleri boşalarak bir kabuk halini alır.
Yağ eriyip kaynarken tortular dibe çökmeye, üstü de köpük köpük kabarmaya başlayacaktır. Oluşan köpükleri bir süzgeç veya kaşıkla belirli aralıklarla alın. Köpüklenme bitene kadar bu işlemi yapmaya devam edin. Yaklaşık 1 saatin sonunda tortular tamamen dibe çökecek, su buharlaşacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri