Adıyaman ilinde zeytin yetiştiriciliği Adıyaman Merkez, Besni, Kahta ve Samsat'ta yapılmaktadır. Merkez ve Samsat ilçesinde ağırlıklı olarak sof- ralık çeşitler yetiştirilirken, Besni ve Kahta'da ise yağlık çeşitler bulun- maktadır.
Antalya, Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye vilayetlerinde zeytin yetiştirilir. Bu bölgeler dışında, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman'da da zeytin ağaçları bulunur.
Gemlik zeytinini diğer zeytinlerden ayrıcalıklı kılan bir yanı daha vardır. Dünya zeytin sektöründe işaret simgesine sahiptir ve bu Gemlik zeytinin kendine özgü lezzet aroma ve renk kalitesinin olduğunu tescillemektedir. Dünyanın en iyi zeytini olma özelliğini de taşımaktadır.
Rekolte çalışmasında Manisa İli sofralık zeytin üretiminde 150.088 ton zeytin üretimi ile birinci sırada olup, İlimiz sofralık zeytin üretiminde Türkiye üretiminin %29,61'ini karşılamaktadır. İlimizde yetişen zeytinlerin %55,73'ü sofralık olarak değerlendirilmektedir.
Yukarıda görmüş olduğumuz yağlık zeytin türleri, zeytin çeşitleri ve özellikleri en verimli zeytin cinsi bakımından incelendiğinde; yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin Ayvalık-Edremit, verim olarak ise Gemlik çeşididir.
İlgili 16 soru bulundu
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Arbequina çeşidi, küçük boyutu, yüksek verimliliği ve kaliteli yağ üretimiyle tanınır. Bu nedenle, sofralık zeytinlerin yanı sıra zeytinyağı üretimi için de tercih edilen bir çeşittir.
Ege bölgesinde yetişen zeytinler genel olarak kalitelidir ve ayrıca bu zeytinler zeytinyağı üretiminde de kullanılabilmektedir. Zeytin çeşitlerinden Gemlik zeytin için ayrıca Güney Marmara Bölgesi, Gaziantep ili ve Kahramanmaraş ili çok elverişlidir.
Yetiştiği Bölgeler: Çanakkale, Ege Bölgesi Körfez yöresi, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin'e kadar uzanmaktadır.
Ege Bölgesi: Ege Bölgesi, Türkiye nin zeytin bahçelerinin kalbidir. Aydın, İzmir, Muğla ve Balıkesir gibi iller, ülkenin en kaliteli zeytinlerini üreten bölgelerdir. Özellikle Edremit ve Ayvalık zeytinleri, bu bölgede yetişen sofralık zeytinler arasında önemli bir yer tutar.
A) KARE DİKİM ŞEKLİ: Düzgün dikdörtgen veya kare arazi tipine uygun, genellikle tavsiye edilen dikim şeklidir. Tarlanın iki kenarından dikim arasının yarısı kadar mesafe bırakılır. Sıra üstü ve sıra arası mesafe eşittir. Örneğin Gemlik için bu mesafe 5x5 m, Ayvalık için 6x6 m, Domat da ise 7x7 m veya 8x8m'dir.
Zeytin ağacı ışığı çok sever. Bu nedenle çok soğuk olan bölgelerde güney yamaçlar tercih edilmelidir. TOPRAK İSTEKLERİ; Zeytin ağacı her ne kadar "fakir toprakların zengin ağacı" ise de zeytinlik tesis edilecek arazinin toprak yapısının tınlı, killi-tınlı bünyeye sahip, hafif kireçli ve çakıllı olması en iyisidir.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Yörede halkın geçimini sağlamak amacıyla ürettiği ürünler arasında Antep Fıstığı, Pamuk, Pirinç, Buğday, Arpa, Nohut, Fasulye, Mercimek, Tütün, Soğan, Sarımsak, Biber, Salatalık, Domates, Patlıcan, Karpuz ve diğer sebze türleri ilk sırayı alır.
Ülkemiz zeytin üretiminin %8'i Hatay ilinden karşılanmaktadır. 15 milyon civarında zeytin ağacının bulunduğu kent 135.900 tonluk zeytin üretimi ile Türkiye Sıralamasında 7. Sırada yer almaktadır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yoğun olarak zeytin üretimi yapan illere bakıldığında en fazla üretimin Gaziantep'te (479.700 adet ağaç ve 2.616 ton üretim) olduğu, bunu sırasıyla Kilis, Şanlıurfa, Mardin ve Adıyaman'ın izlediği görülmektedir (Anonim, 2015).
KİLİS EKONOMİSİ
İlimizin tarımında önemli bir yer tutan zeytin, üzüm ve buğday ürünleri aynı zamanda imalat sanayinde; pekmez, alkol, zeytinyağı ve bulgur üretim tesislerinde girdi olarak kullanılmaktadır.
Peki en iyi zeytinyağı hangi bölgemizde üretilir? Zeytinyağı dendiğinde akla ilk gelen şehir, Ayvalık'tır. Edremit Körfezi ve Ayvalık bölgesi, zeytinyağı üretiminde önde gelen bölgelerden biridir.
Kalamata zeytini, özellikle Güney Yunanistan ın Peloponez bölgesinde, Kalamata şehrine özgü iklim ve toprak koşullarında yetişir. Akdeniz iklimi, bu zeytinin kalitesini arttıran bir faktördür.
Gemlik, Domat, ve Memecik çeşitleri soğuğa dayanıklıdır. Tecrübelerimiz ışığında, ilimiz sınırları içinde, dağlık arazilerde yağlık olarak Memecik, sofralık olarak Ödemiş Eşeği çeşidi önerilebilir.
Zeytin Ağacı
Çok uzun ömürlü olup ortalama ömrü 300–400 yıldır. 1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
Kasım ayında don toleransı yüksek olan çeşitler; Memeli ve Otur, Ocakta; Memeli, Otur, Eşek zeytini ve Gemlik; Mart ayında ise; Gemlik, Otur, Ayvalık ve Memeli şeklinde belirlenmiştir. Memeli çeşidi Kasım ayında -11 ºC'de %30.86, -14 ºC'de ise %48.88 oranı ile en az zararlanma gösteren çeşit olarak saptanmıştır.
Bir zeytin ağacından 5 kg zeytin alan da var, verimli zeytin veren ağaç ise 50 kilo alan da var. Gemlik'te sofralık zeytinde ortalama verim 15 kg dolayında iken, Ege'de yağlık zeytin olarak bir ağaçtan 50 kilo (kg) zeytin elde edilebiliyor.
Dünyaca ünlü Gemlik türü siyah zeytin, sofralık olarak en kaliteli zeytin türüdür. Gemlik Zeytini'nin özelliği ince kabuklu, küçük çekirdekli ve etli oluşudur.
100 kilogram zeytinin yağ verimi, zeytinyağı üretimiyle ilgili birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Genelde, 100 kilogram zeytinden ortalama olarak 20 ila 30 kilogram arasında zeytinyağı elde edilebilir. Bu oran zeytinin cinsine, hasat zamanına, sıkma yöntemine ve diğer üretim faktörlerine göre değişiklik gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri