Mevsimine göre sade ve uzun elbiseler, bu adetin ritüellerinin en çok tercih edilen kıyafetleridir. Takım elbise ciddiyeti taşıyan damat adayıyla uyumlu olmak için bir nebze şık kumaşlardan dikilmiş elbiseler tercih edilmelidir.
Sözde Giyilecek Elbiseler
Dantel detaylı bir elbise veya saten bir elbise bu tarzda bir seçim olabilir. Daha rahat bir tören için, çiçek desenli bir elbise veya rahat bir şifon elbise seçebilirsiniz. Ayrıca, elbisenizin altına rahat bir ayakkabı seçmek de önemlidir.
Dış Mekanda Yapılacak Kız İsteme Merasiminde Elbise Seçimi
Dış mekânda yapılacak söz merasimi için altı tamamen tül olan mini elbiseler, sırt dekoltesi detaylı elbiseler, fırfırlı elbiseler, bel dekolteli elbiseler, İspanyol kol elbiseler, tüy detaylı elbiseler seçilebilir.
Yeşilin açık tonları, pembe, sarı, lila gibi renklerde söz abiye modellerinden giyebilirsin. Sonbaharda ise mevsimin tonlarına uygun hardal sarısı ya da bordo renklerde abiye söz elbiseleri seçebilir, kışın ise metalik, kırmızı, lacivert ve siyah gibi mevsimin ağırlığını taşıyan renklerden bir model tercih edebilirsin.
Söz günü kız istemeye giden aile çiçek, çikolata ve yüzüklerini alıp giderler. Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir. Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler.
İlgili 15 soru bulundu
"Kız isteme konuşması nasıl yapılır?" sorusu, en çok merak edilen konulardan biri. Müstakbel gelin adayı kahveleri dağıttıktan sonra damadın babası ya da başka bir aile büyüğü söze girer ve “Allah'ın emri peygamberin kavliyle kızınızı oğlumuza istiyoruz” der. Yani kızı isteme babanın konuşması ile gerçekleşir.
Sözde geline takı setleri veya altın bileklikler takılırken erkeğe, beğenisine göre şık veya spor bir saat takılabilir.
Kız babası, ilk istemede ''he'' derse, söz olarak yüzük verilir. Kız evine gitmeden önce elçilerden biri, çoraplarının birini ters giyer.
Söz merasimleri kız tarafının evinde yapılır ve çok yakın aile üyeleri hariç pek kimse çağrılmaz. Merasim sırasında aileler birbiriyle tanışmış olur ve evlilik onların da onayına sunulmuş olur. Merasim için kız tarafının uygun olduğu gün belirlenir ve kız istemeye gidilir. Kız tarafı evde misafirlere ikramlar hazırlar.
Kız isteme nasıl olur sorusu ise şu şekilde yanıtlanabilir; çiftlerin evlenmeye karar vermelerinin ardından damat ve ailesi, isteme çiçeği ve çikolatası ile birlikte gelinin ailesinin evine giderler. Aile büyükleri bir araya geldiklerinde, eğer daha önceden tanışıklıkları yok ise tanışırlar.
Söz merasiminde erkek tarafı masrafların tamamını karşılamakla yükümlüdür. Gelinin söz elbisesi ve söz yüzüklerinden istemeye giderken yaptırılan çiçek ve çikolataya dek yapılan tüm harcamalar erkek tarafının sorumluluğundadır. Bunun yanı sıra söz merasiminde geline takı takılması da beklenir.
Kız İstenirken Ne Denir? Muhabbet edildikten sonra, kahve ikramıyla kız isteme merasimi başlar. Kahve içerken damat adayının babası şu konuşmayı yapar: "Allah'ın emri, Peygamberin kavliyle kızınızı oğlumuza istiyoruz." Bu cümlenin ardından kızın babası tarafından gelin adayının fikri sorulur.
Evde düzenlenecek kız isteme merasimleri için, öncelikle midi boyutlu elbise modellerini tercih edebilirsiniz. Şıklığınızı zarif detaylarla tamamlamak isterseniz, işlemeli veya dantel detaylara sahip elbise modelleri iyi bir tercih olabilir.
Türk kahvesi içildikten sonra kız isteme ve söz merasimi gerçekleşir. Bu merasimlerden sonra misafirlere çay ikram edilir. Söz merasimlerinde yemekten ziyade çayın yanında servis edilebilecek börek, kek, sarma ve kanepe tarzı ikramlar tercih edilir. Bunun yanında pasta da çok fazla tercih edilir.
normal giyin işte. Kumaş pantolon üstüne düz renkte gömlek veya kazak / gömlek üzerine süveter yapabilirsiniz.
Geleneksel olarak Türk kültüründe, beyaz veya pastel renkler bu törenler için tercih edilir. Beyaz renk, saflığı, masumiyeti ve sadeliği temsil ettiği için çoğunlukla o giyilir. Pastel renkler de zarif ve hoş bir görünüm sağladığı için sade söz elbisesi için uygun renkler arasında yer alır.
Söz kesimini ve nişan törenini ayrı günlerde yapmak isteyen çiftlerdenseniz; söz için yapılacak masrafların erkek tarafına ait olduğunu söyleyebiliriz.
Söz merasiminde, kız istendikten sonra söz yüzükleri takılır ve kurdelesi kesilir. Bu andan sonra sözlü olarak hitap edilen çifte aileler tarafından birtakım hediyeler verilir. Erkek tarafı söz yüzüğü haricinde geline bir hediye olarak genellikle değerli bir kolye ya da bileklik takar.
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Gelin tarafından kahveler sunulur ve istemeden önce bu eylem gerçekleşir. Kahve dağıtımında, önce yaşça büyüklerden başlamak da geleneklerimizden birisidir. Kahve ikramı ardından ise isteme merasimi başlar.
Söz, aileler arasında yapılan sıradan bir kız isteme merasimi olarak bilinirken nişan ise yüzüklerin takıldığı, aile büyüklerinin ve akrabaların yer aldığı daha büyük bir törendir. Söz yapılırken erkek tarafı kız tarafının evine giderek tanışır ve kızlarını ister. Nişan merasiminde ise isteme işlemi tamamlanmıştır.
Hatta Türk Kahvesi içilmezse, kız isteme de olmaz. Gelin adayı tarafından özenle hazırlanan Türk Kahvesi, aile büyüklerine ikram edilir ve kahve içerken seremoni başlar. Genellikle damat adayının babası ya da aile büyüğü tarafından başlanan söz, Allah'ın izniyle cümlesiyle başlar.
Genellikle kız isteme yüzüklerinin erkek tarafının, nişan alyanslarını ise kız tarafının alması daha uygun olarak bilinir. Fakat aileler kendi aralarında konuşup hangi yüzüğün kim tarafından alınacağına ya da ortak bir şekilde yüzüklerin alınması gerektiğine karar verebilirler.
Söz ve nişan merasimleri bittikten sonra bu tepsileri, ileride çocuklarınıza hediye etmek için saklayabilirsiniz. Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir. Kız evine bu tepsiyle gelinir. Genellikle bu konuda eskiden beridir işlemeli gümüş tepsiler tercih edilmektedir.
Bismillahi ve ala sünnet-i resulillah.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri