Patates bitkilerinde su ihtiyacı alt yapraklardaki solma ve sararmayla kendini belli eder. Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır.
Patates bitkilerinin su ihtiyaçları, bitki gelişiminin ilk aşamalarında genellikle daha azdır ama olgunlaşma döneminde ve daha sonra yumru gelişimi aşamalarında yavaş yavaş artar. Kış ekimi için, birçok çiftçi haftada iki kez (yağışa bağlı olarak) sulama yapar, kuraklık sırasında ise normalden daha sık sulama yaparlar.
İdeal toprak pH'ı 6,5-7,5 arasıdır. Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır. Dekara 1,5-2 ton, eğer toprak çok fakir ise 2-3 ton yanmış çiftlik gübresi verilmesi verimi önemli ölçüde artırır. Bu miktarlardan fazlası ise yumrudaki nişasta oranının ve lezzeti olumsuz etkiler.
Patates bitkisinin kök sistemi zayıf olduğundan derin profilli, havadar, yumuşak, kabarmış, iyi ısınabilen ve süzek topraklarda bol verimli olur, düzgün ve kaliteli yumrulu ürün verir. Ağır yapılı topraklar kök gelişmesini engeller, yumruları çürütür.
Patates çuvallarınızı güneş görebilen ama çok da sıcak olmayan bir alanda tutmanız, toprağının da hep nemli kalmasını sağlamanız gerekiyor. Yaz sıcaklarında haftada 1-2 kez olacak şekilde sulama işlemini yapmanız doğru olacaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır. Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır. En yaygın sulama yöntemi, karık ile sulamadır.
Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır.Dekara 1,5-2,0 ton çiftlik gübresi verilmelidir. Üreticilerin toprak analizi yaptırarak bunun neticesine göre gübre kullanmaları en iyi yoldur.Toprak analizi yaptırılmamış ise saf madde olarak dekara 14-16 kg azot,8-10 kg fosfor,8-10 kg potasyum verilebilir.
Tuz katmak: Patatesleri haşlarken suyun içerisine bir tatlı kaşığı tuz ekleyin. Bu patateslerin lezzetini arttırır ve haşlama süresini kısaltır.
1 patatesten kaç patates çıkar? Bir patatesten sayıları 5-20 arasında değişen (yumru) patates çıkar.
Patatesler şubat ve mart aylarında ekilen patates nisan ayı ile temmuz ayı arasında toplanır.
İlk başta 10-15 cm derinlikte karıklar açılır. Karık uzunluğu elimizdeki patates tohumlarının miktarına bağlıdır. Karıkların arasındaki mesafe ise en az 70 cm olmalıdır. Patates yumruları veya parçaları karığın içine birbirinden en az 25 cm'lik mesafe bırakılarak yerleştirilir.
Tabloda da görüldüğü üzere azot patates yumrularının iriliğinin arttırılmasında önemli rol oynamaktadır. Bununla birlikte azotlu gübrelerin fazla uygulanması özellikle sanayide kullanılacak yumruların kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Patateste hasat zamanının geldiği yaprak ve sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun kalınlaşıp sertleştiğinden anlaşılır. Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz. Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesin hasadında çok dikkatli olmak gerekir.
Patates ılıman ve serin iklim bitkisidir. Patates yetişme mevsimi boyunca ortalama 15-18 derece bir sıcaklık ister. Dikim için toprakta + 8 derecelik sıcaklık ister, toprak sıcaklığı + 8 derecenin altında ise dikimi geciktirmek yararlı olur.
ÇEŞİT VE TOHUMLUK
Örneğin turfanda patates yetiştiriciliğinde 75-80 günde olgunlaşan erkenci çeşitler, normal yetiştiricilikte ise 120-140 günde olgunlaşan orta geç veya geççi çeşitleri ekilmelidir.
Patateslerin filizlenmemesi için onları serin bir ortamda muhafaza etmelisin. Ortalama 20 derece altındaki sıcaklıklar, patateslerin sağlıklı saklanması için uygun bir ortamdır. Kısacası serin ortamlarda uzun süre saklanabilir. Karanlık bir yerde saklamalısın.
Eğer patateslerinizin dağılmayacağına güveniyorsanız doğrayıp üzerlerine zerdeçal ve tuz atarak da haşlama yapabilirsiniz. Patateslerinizin altın sarısı renginde olduklarını göreceksiniz. Ayrıca zerdeçal patateslere nefis bir aroma da veriyor.
Çiğ patatesleri soyun ve iyice yıkayın. Ardından katı meyve sıkacağında suyunu çıkarın. Katı meyve sıkacağınız yoksa 3 adet patatese bir bardak su ekleyerek blenderdan da geçirebilirsiniz.
Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır. Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır.
Patates bitkileri, gevşek ve kumsal yapılı topraklarda daha kolay yetişebilir.
PATATES ÇİÇEK AÇINCA NE OLUR? Patates ekildikten sonra iyi bir şekilde bakıldıysa zamanı gelince sebzeler vermeye başlayacaktır. Patatesin sebze vereceğini anlamak için bir yol ise patatesin çiçek açmasıdır. Patates çiçek açtığı zaman patatesi hasat zamanı yaklaşmış demektir.
Patates, ilkbaharda toprak ısısı 8-10°C yi bulduğu ve geç donların sona erdiği zaman dikilir. Bölgemizde dikim zamanı Şubat-Mart aylarıdır. Dikim mesafeleri yetiştiricilik sistemine göre değişir. Patates üretiminde dikimde sıra arası 70-75 cm, sıra üzeri 20-40 cm' dir.
Patates ılıman ve serin iklim bitkisidir. •Gelişme devresinde 300-450 mm yağış. için optimum sıcaklığın 18 °C olması 29-30 °C üzeri fotosentez yavaşlar. Bölgemizde dikim zamanı Şubat-Mart aylarıdır.
Patates çeşitli iklim koşullarına kolayca adapte olabilmesi, ucuzluğu, alternatif bitkilerle kıyasladığında birim alandan fazla verim alınması, besin değerinin yüksek oluşu gibi nedenlerden dolayı ülkemizde değişik bölgelerde üretilmektedir. ekiminde dekara 250 – 300 kg tohumluk kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri