Yapılan araştırmalarda yeşil domatesin insan sağlığına oldukça faydası olduğu gözlemlenmiştir. - Diyetetik lif bakımından zengin olan yeşil domates sindirim siteminin daha iyi çalışmasını destekler. Aynı zamanda vücudun yağ yakımıza yardımcı olur. Fazla yağı enerjiye çevirir.
Akdeniz ülkelerinin vazgeçilmez sebzesi olan yeşil domates özellikle sos olarak kullanılır. Hem pişirilmiş hem de çiğ olarak tüketilebilir.
Domates, güçlü bir mineral ve besin maddesi olarak vücudumuzun yüksek tansiyon ve yüksek kolesterolden korunmasına da yardımcı olur. Kalsiyum açısından zengin olan domatesin, vücutta kemik gücünü ve kemik oluşumunu iyileştirmede ve dişlerin daha sağlıklı bir halde tutulmasında yararları bulunur.
Büyüklerimizin sık sık tekrarladığı gibi, "Her şeyin fazlası zararlıdır", domates fazla tüketildiğinde sağlığınız üzerinde tehlikeli etkiler bırakabilir. Sindirim sorunlarından ishale, böbrek sorunlarına ve hatta vücut ağrılarına kadar, aşırı domates tüketimi vücudunuza ciddi zararlar verebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Domatesin genel olarak birçok şeyle bir araya getirilmesi zararlı. Örneğin domatesle peynir ya da ekmek ya da simit gibi hamur işleri de yememek gerekiyor. Çünkü domatesin içinde bulunan asitler nişastanın enzimlerini zayıflatırken peynirin içindeki sütün de kesilmesine neden oluyor.
Domates, asidik bir yiyecektir. Bu sebeple gastrit ve gastroözofageal reflü hastalığı gibi mide problemleri olan kişilerde mide yanmasına neden olabilir. Sağlıklı bir mideye sahip olsanız bile aşırı tüketim sonucu yanma hissiyle karşılaşabilirsiniz.
Domatesin Zararları
Bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olan domates, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Aynı zamanda domates hariç, bitkinin diğer kalan tüm bölümleri çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabiliyor. Domates yaprağı zehirlenmesi meydana gelebilir.
Reflü, gastrit gibi sindirim sorunlarına sahip bireylerin domates tüketimine dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Dyt. Dilara Demirel, "Kabuksuz veya pişirilmiş domates tüketmek mide rahatsızlığı olan hastalar açısından daha önemlidir. Ayrıca zirai ilaçlar nedeniyle domatesler iyice temizlenmeden yenilmemelidir.
Domates, LDL (kötü) kolesterolü düşürür, kolesterolün oksitlenmesini engeller, kanı sulandırır (3,4).
Domates, kısa sürede tüketilmesi gereken bir besindir. Buzdolabında maksimum 1-3 gün arasında saklanabilir. Saklamak için güzelce yıkanmalı ve kurulanmalıdır.
Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz. Domateste bulunan likopen ve selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında biz de hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz.
-Domates, uyku düzeninizi sağlayacak bir başka besindir. Domatesin içinde vişneden daha fazla melatonin hormonu bulunur. Uyku sorunu yaşıyorsanız, özellikle kahvaltılarınızda domates tüketmeye özen göstermelisiniz.
turşuluk domates adıyla pazarlarda satılan ama benim çiğ yemeye doyamadığım domates çeşidi. gök domates olarak da bilinir.
Yüksek C vitamini, beta keroten ve E vitamini içerir. Domatesin Sağlığa Faydaları Nelerdir? Domateste bulunan likopen güçlü bir antioksidan etkisiyle kalp ve damar hastalığından korunmaya yardımcıdır. Ayrıca C ve E vitaminleri açısından serbest radikallere karşı kalp sağlığını korur.
İlk hali kiraz domates boyutlarındaydı. Domates yeşilken tüketilirdi. Dolması, çorbası, zeytinyağlısı yapılırdı.
- Diyetetik lif bakımından zengin olan yeşil domates sindirim siteminin daha iyi çalışmasını destekler. Aynı zamanda vücudun yağ yakımıza yardımcı olur. Fazla yağı enerjiye çevirir. - Yapılan araştırmalarda da içinde bulunan ATF4 adlı protein maddesi kas ve kemik sistemini güçlendirerek hastalıklardan uzak tutuyor.
Domates ayrıca insan sağlığı açısından da sağlıklı bir besindir. Özellikle bağırsakların düzelmesini sağlayan ve kabızlığı gideren domates çiğ olarak sabah veya akşam tüketilebilir.
Domates; düşük kalorili bir besindir, vücut için temel vitamin ve mineralleri içerir, ayrıca iyi bir lif kaynağıdır. Kilo verme ve yağ yakma üzerinde doğrudan bir etkisi olmasa da, yüksek lif içeriği ile daha uzun süre tokluk hissetmenize yardımcı olabilir.
Sıcaklık -2°C'ye düşerse, bitki tamamen zarar görür. 10˚C'nin altında ve 30˚C'nin üzerinde tozlanma ve döllenmede problemler ortaya çıkmakta, meyve bağlayamamaktadır. % 70'lik hava nemi idealdir. En az 6 saat doğrudan güneş alan yerlerde yetiştiricilik yapılmalıdır.
8. Domates
Barındırdığı A vitamini, C vitamini ve folik asit ile insanlar için olmazsa olmazlardan. Adı geçen birçok sebze ve meyvede olduğu gibi domates de erken yaşlanmayı önler.
Aşırı meyve ve sebze tüketme isteği ise C vitamini eksikliğine işarettir. Çok fazla yağlı ve kızartmalı ürünleri normalden fazla tüketmek ise vücudumuzda omega yağ asitlerinin eksiliğinin bir göstergesi olabilir.
Uzmanlar domatesten en iyi faydayı almamız için bu sağlıklı besini pişmiş olarak tüketmemiz gerektiğiniz vurguluyor. Pişen domatesten aldığımız likopen oranı çiğ domatesten çok daha fazladır.
Yaz kış tüketsek de her sebze meyve gibi domates de mevsiminde tüketilmeli. Uzmanlar, A, B, C vitaminleri ile birçok minerali barındıran, ayrıca cildi güzelleştiren likopen maddesini bulunduran domatesin uzmanlar şu anda her gün tüketilmesini öneriyor.
Domatesler Sindirim Sağlığını Geliştirir
Domateslerdeki lif de burada yardımcı olur - 100 gram domates size 2 gram lif (hem çözünür hem de çözünmez lif) verir ve bağırsak sağlığını daha da artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri