Patates nişastası (ve mısır nişastası gibi diğer nişastalar) sıvı ve ısı ile temas ettiğinde şişer ve parçalanır. Bu, nişasta moleküllerinin sızmasına neden olur, bu da hangi yemeğe eklenirse kalınlaştırır. Örneğin, çorbalar, soslar ve pudingler gibi yemekleri koyulaştırmak için patates nişastası kullanabilirsiniz.
Kullanım alanı çok yaygın olan patates nişastası özellikle gıda alanında salep üretimi, unlu mamullerde, hazır çorbalarda, ekmek üretiminde, kuruyemişlerde ve daha birçok farklı besin maddesinde kullanılmaktadır. Patates nişastası hamur işi, sos ve tatlılarda kullanılmaz.
Bunun amacı patateslerin kesilmiş yüzeylerindeki nişastayı almak ki patatesler birbirine yapışmasın. Yapışmamalarını sağlamak içinse bir süre soğuk suda beklettiğiniz kesilmiş patateslerin suyunu boşaltmanız ve de birkaç kez duru suyla iyice durulamanız gerekiyor ki tüm yüzey nişastası fazlası akıp gitsin.
Kağıt Sektörü: Patates nişastası, kağıt üretiminde kullanılan temel maddelerden biridir. Diğer Sektörler: Yem sektörü, madencilik sektörü, su arıtma, inşaat, tutkal, kozmetik ve petrol sektörleri de patates nişastasının çeşitli uygulama alanlarının olduğu sektörlerdendir.
Patates nişastası sütlü ve diğer tatlılara farklı bir tat verdiğinden dolayı hamur işi, sos ve tatlılarda kullanılmaz.
İlgili 35 soru bulundu
“Baklava hangi nişastayla açılır?” diye sorduğunu duyar gibiyiz şefim. İşin püf noktası iyi tozan buğday veya mısır nişastası ile açılmasıdır. Baklava bezeleri açılırken önce aralarına bol nişasta serpilmeli ancak genişletilip yufka şeklinde açılacağı zaman sadece hamurun ihtiyacı kadar nişasta serpilmelidir.
Araştırmalar, dirençli nişastanın kilo vermeye yardımcı olabileceğini ve kalp sağlığına fayda sağlayabileceğini göstermiştir. Ayrıca kan şekeri yönetimini, insülin duyarlılığını ve sindirim sağlığını iyileştirebilir.
Patatesin kabuklarını soyun ve rendenin ince kısmıyla rendeleyin. Rendelediğiniz patateslerini suyunu iyice sıkarak bir kaba aktarın. Bu suyla kuru olan yüzünüzü yıkayın, posasını da göz altlarınıza ve burun üzerine koyarak bir süre bekletebilirsiniz. Ardından yüzünüzü bol suyla durulayın.
- Akneye neden olan cilt iltihabını azalttığı bilinmektedir. - Patates zengin bir demir, C vitamini ve riboflavin kaynağı olduğu için gözenekleri sıkılaştırabilir ve ayrıca yaşlanma karşıtı faydalar sağlayabilir. - Patates suyu, içerisindeki nişasta sayesinde cilt tonunuzun açılmasını sağlar.
Yaz mevsimi sonrasında oluşan güneş lekesine, doğum sonrası olan cilt kararması ve lekesinde çiğ patates ile maske deneyebilirsiniz. Patatesin cilt beyazlatma özelliğini göz altında oluşan kararmalar için de tercih edebilirsiniz.
Patateste nişastadan başka belli bir oranda protein de bulunur; nişasta %20, protein %2'dir. Besin değeri 90 kaloridir. Bitkinin toprak üst kısımlarında zehirli alkaloidler bulunmasına karşılık yumruları zehirli değildir.
3 adet patates. 2 yemek kaşığı un. 1 yemek kaşığı mısır nişastası
Pişirilmiş ya da ezilerek püre haline getirilmiş besinlerdeki nişasta çiğ ve tane olarak yenilen besinlere göre daha kolay sindirilirler. Örneğin; patates nişastası çiğken sindirilemez durumdayken pişirildiğinde hızla sindirilebilir hale geçer, soğutulduktan sonra yenildiğinde ise sindirimi daha yavaştır.
Ciltteki kırışıklıkların giderilmesinde de yüze nişasta sürmek etkili olabilir. Güçlü antioksidanlar ve flavonoidler erken yaşlanmayı önler. Bu faydalar için yüze nişasta sürmek ile ilk adımı atabilirsiniz.Nişastanın yüze faydaları cilt bakımında büyük ölçüde yardımcı olur.
Buğday nişastası ya da pirinç nişastası daha çok sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılırken, mısır nişastası da daha çok tuzlu tarifler ya da bağlayıcıya ihtiyaç duyulan sosların içerisinde kullanılır.
Porcelain skin toning ya da porselen cilt uygulaması olarak da geçmektedir. Zamanla insanın yaşlanmasına bağlı olarak yüz derisinin üzerinde oluşan lekeler nedeniyle yüz üzerinde gerçekleşen renk değişimlerini tek bir ton üzerinde ayarlamak amacıyla yapılan bir cilt yenileme uygulamasıdır.
Karbonat ya da şeker ile limon suyunu karıştırabilirler. Her iki malzeme de bir macun elde edilene kadar karıştırılır. Bir yemek kaşığı karbonat ya da şeker için bir iki damla limon suyu kullanmak yeterlidir. Kararan bölge bu macun ile güzelce ovulur, on beş dakika sonra soğuk ile durulanır.
İster cilt aydınlatıcı bir kremin, ister bir yüz temizleyicinin içinde olsun, glikolik asit, cildin daha parlak görünmesini sağlar. Rutininize ekleyeceğiniz glikolik asit içeren cilt bakım ürünleri, cildinizi aydınlatacak. Zamanla, cildinizde ölü cilt hücreleri ve kirler birikir.
-Harika bir potasyum kaynağı olan patates suyu, bileşenlerindeki potasyum sayesinde cildin elastikiyetini arttırıyor. -Cildimizdeki erken yaşlanma belirtilerini en aza indirgeyerek, ince kırışıklıklar ve çizgiler ile savaşıyor.
Patates suyu maskesi cilt için birçok rahatsızlığı önlemede kullanılabildiği gibi cilt tonunu eşitlemekte de yararlı olmaktadır. Patates suyu içerisinde doğal olarak bulunan tüm bileşenler cilt üzerinde kaygan ve gergin bir zemin oluşturarak cildi besleyerek ölü hücrelerden de arınmayı sağlamaktadır.
Genellikle yemeklerde malzeme olarak kullanıldığını bildiğimiz mısır nişastası; aslında temizliğe kadar birçok alanda oldukça yararlı bir malzeme.
- Nişasta kişilerde açlığı bastırır. - Kalp ile kol ve bacaklara daha çok kan taşımasını sağlar. - Bağırsakların doğru bir şekilde dizilmesine yardımcı olur.
Nişasta beyaz renkli, kokusuz, lezzetsiz bir maddedir. Mısır, arpa, buğday, patates gibi besinlerde bulunur. Mısır, patates, buğday, kasava (tapioka) gibi bitkilerden izole edilen nişastadan elde edilen ve temel olarak glukoz ve/ veya fruktoz içeren şekerlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri