Belirtileri: Hastalık, kökler hariç tüm toprak altı kısımlarda ortaya çıkmaktadır. Gövdenin toprakla birleĢtiği yerler, yumrunun bitkite bağlantı noktaları (stolonlar) ve yumrular enfeksiyon yerleridir. Bu yerlerdeki hastalıklı alanların anormal büyümesi sonucu urlar oluĢur.
Urlar, toplu iğne başı büyüklüğünden yumruk büyüklüğüne kadar olan boyutlarda olabilir. Tipik bir ur başlangıçta beyazdır, kabaca elips şeklinde, düzensiz ancak yapı olarak genellikle katı olmayıp, yumuşak, etli ve pürüzlü yapıdadır. Yumrudan kolaylıkla kopabilmektedir.
Hastalık Patatesi toprak altı yumrularında fındık büyüklüğünde ve bazen de daha büyük olan pürüzlü siğiller,urlar oluşturur. Nadir olarak yapraklarda enfekte olabilse de hastalanmış bitkinin yeşil aksamı hiçbir değişiklik göstermez.
Bulaşık yumru, toprak, aletekipman, insanlar ve hayvanların ayaklarına bulaşan toprak parçacıkları, bulaşık patateslerle beslenmiş olan hayvanların dışkısı, kuru bulaşık toprak üzerinden esen rüzgarın taşıdığı hastalıkla bulaşık toprak zerreleri bulaşmaya sebep materyallerdir.
insana bulaşması ve zarar yapması söz konusu değildir. ile taşınabilmekte ve toprakta kalan siğil sporları 38 yıla kadar canlılıklarını koruyabilmektedirler. Kimyasal yolla kontrol edilemeyen bu hastalığın, bilinen 10 farklı ırkı bulunmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Siğiller tedavi edilmezse ne olur? Siğiller tedavi edilmezse zaman geçtikçe bir yerde oluşan siğil vücudun diğer yerlerinde de olabilir. Kişi kendinde olan siğilin başkasına bulaşma riskini arttırabilir. Tedavi edilmediğinde kişinin estetik görünümü yok olmakta ve yaşamı olumsuz etkilenmektedir.
Patates siğili ya da kanseri olarak bilinen hastalığın etmeni Synchytrium endobioticum, kültür bitkisi olarak tek konukçusu patates olan, toprak kökenli obligat-parazit bir fungustur. Hastalık ciddi enfeksiyonlarda yumru oluşumunu engellemek suretiyle patates üretimini tamamen önlemektedir.
HPV tip 6 ve 11 genital siğillerin %90 ından sorumludur ve rahim ağzı (cervical) kanserine yol açmadıkları için düşük riskli HPV tipleri olarak kabul edilirler. Rahim ağzı kanserlerin %70 inden HPV tip 16- 18 (yüksek riskli TİP) ; %20 sinden ise HPV tip 31, 33, 45, 52 ve 58 (yüksek riskli TİP).
Çeşit, üretim amacına göre seçilmelidir. Örneğin turfanda patates yetiştiriciliğinde 75-80 günde olgunlaşan erkenci çeşitler, normal yetiştiricilikte ise 120-140 günde olgunlaşan orta geç veya geççi çeşitleri ekilmelidir.
Siğilin ilaçsız iyileşmesi için deniz tuzunu ılık suyla çözdürün ve bu suyun içinde parmak ya da ayaklarınızı 15 dakika kadar dinlendirin. Deniz tuzundaki mineraller sayesinde siğillerin büyümesini ve yayılmasını önleyebilirsiniz.
Solaninin artması, klorofil sentezini uyararak patatesin sarıdan yeşil renge dönmesine sebep olur. Solanin miktarı arttıkça yeşillenmeyle birlikte zehirlenme etkisi de oluşur. Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
bayat patateslerin üzerindeki yeşil lekelere verilen isim. işığın etkisiyle oluşan evdeki patatesin çiçek açması sonucu, bu solanin denen madde oluşur, 25 miligramdan itibaren, insan için zehirli olmaya başlar. onun için üzerinde büyücek yeşil lekeler bulunan patatesleri atmak en iyisidir.
Hastalık, kökler hariç tüm toprak altı kısımlarda ortaya çıkmaktadır. Gövdenin toprakla birleĢtiği yerler, yumrunun bitkite bağlantı noktaları (stolonlar) ve yumrular enfeksiyon yerleridir. Bu yerlerdeki hastalıklı alanların anormal büyümesi sonucu urlar oluĢur. boyutlarda olabilir.
Patates Mildiyösü (Geç yanıklık) hastalığı. Geç yanıklığı oomycete patojeni Phytophthora infestans'tan kaynaklanır. Hava koşulları sayesinde tarladan tarlaya hızla yayılma kabiliyetine sahip olan bu hastalık aynı zamanda “topluluk hastalığı” olarak da adlandırılmıştır.
Örneğin: bir patates parçasını toprağın altına koyduğunuzda bu önce kendiliğinden patates bitkisi olur sonra patatesler toprağın altında çoğalırlar. Bitkinin toprak altında kalan yumruları “patates” olarak bilinir. Bu yumrular nişasta bakımından zengin olduğundan önemli bir besin maddesidir.
İngiliz hükümetine bağlı Gıda Standartları Kurumu (FSA), ekmek ve patates gibi nişasta içeren yiyeceklerin yüksek sıcaklıkta pişirildiklerinde akrilamid adında kimyasal bir maddenin açığa çıktığını ve bu maddenin de kansere yol açabileceği uyarısında bulundu.
Patateste hasat zamanının geldiği yaprak ve sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun kalınlaşıp sertleştiğinden anlaşılır. Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz. Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesin hasadında çok dikkatli olmak gerekir.
Günümüzde çağdaş botanistler patatesin anavatanının Güney Amerika olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Öyle ki patates And dağları'nda yabani türler olarak belirmiş ve buradan Kolombiya ve Venezuela'ya oradan da Şili ve kuzey Arjantin'e gelmiştir. En sonunda tüm türler Peru'da ekilmeye başlamıştır.
Genellikle ellerde bacak ve tırnak çevrelerinde bulunurlar. Ayaklarda derinin içine gömülü halde bulunurlar ve ağrıya sebep olurlar. Nasırla karıştırılma ihtimalleri yüksektir, ayırt etmek için siğilin içindeki siyah ya da kırmızı noktaların varlığı kontrol edilmelidir.
Siğil kaybolana kadar cinsel ilişkiye girilmemeli
Genital bölgede siğilleri olanların siğiller tamamen kaybolana kadar cinsel ilişkide bulunmamaları yerinde bir davranıştır. Eğer ilişkide bulanacaklarsa ilişki sırasında prezervatif kullanılması önerilir.
Siğillere sebep olan virüs; Human Papilloma Virüs olarak bilinmektedir. Bu virüsün deri ve cilt ile teması sonucunda siğiller meydana gelmektedir. Siğil neden oluşur? Kesik üst deri ya da hassaslaşan dokular, HPV virüsüne karşı çok dayanıksız olmaktadır.
Hem kadınlarda hem erkeklerde görülen genital siğiller, cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonun genital bölgedeki belirtisidir. “Kondiloma aküminata” olarak da adlandırılır. HPV virüsünün (Human papilloma virus - İnsan papilloma virüsü) 200'den fazla çeşidi bulunur ve bunlardan 40'ı genital siğillere neden olur.
Tedavide sıklıkla salisilik asit çözeltisi içeren ilaçlar, kriyoterapi adi verilen dondurma yöntemi ya da cerrahi prosedürler uygulanır. Tedavi sonrası bazı kişilerde HPV virüsü pasif duruma geçer ve siğil tekrarlamaz. Bazı bireylerde ise bağışıklık sistemi zayıflığı nedeniyle tekrarlama olasılığı vardır.
Siğiller genel olarak iyi huylu olduğu için tehlikeli sınıfında yer almaz. Ancak bazı durumlarda belirli bölgelerde çıkanlara dikkat etmekte fayda vardır. Bunun için mutlaka cilt hastalıkları doktoruna görünmek ve gerekli tetkikleri yapmakta fayda var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri