Patates. Pişirildikten sonra 4-5 gün muhafaza edilebilen patatesi de ısıtmadan soğuk bir şekilde yemek gerekiyor. Tekrar ısıtıldığında tadı da oldukça değişiyor.
Patates piştikten sonra tekrar ısıtıldığında yada oda sıcaklığında uzun süre bırakıldığında, toksit etki yaratıp besin zehirlenmesine neden olabiliyor.
Pişirilmiş olan yemeklerin 2 saatten uzun süre oda sıcaklığında kalmaması gerekiyor. Çünkü bakterilerin oluşması için 2 saat yeterli bir süre. Pişirilen yemek oda sıcaklığına geldiği zaman saklanılacağı kaba alınarak buzdolabına koyulmalı. Çiğ bir etin kesildiği bıçak kesinlikle pişmiş ete değdirilmemeli.
YEMEKLER KAÇ KEZ ISITILABİLİR? Yemeklere bir pişirme ve en fazla iki ısıtma yapılması gerekiyor. Örneğin pazar günü dondurucudan çıkardığınız bezelyeyi etsiz pişirdiniz (1 pişirme).
İlgili 36 soru bulundu
Taze sebzeler, yani işlenmemiş ve paketlenmemiş sebzeler buzdolabında saklandığında besin değerlerini hızla kaybederler, bu nedenle ideal olanı onları 2 veya 3 günden fazla buzdolabında saklamamaktır. Püreler, yemekler veya çorbalar genel olarak 3 ila 4 gün saklanabilir.
Ispanağın içerisinde bulunan nitrat; nitrojenin katılaşmasıyla doğal olarak oluşan ve suda eriyen bir bileşendir. Bu bileşen, ıspanak yemeği iki kereden fazla ısıtıldığında nitrite dönüşür. Nitrit ise besin zehirlenmesine neden olabilecek bir bileşendir.
Yiyecekleri yeniden ısıtırken, her tarafının iyice sıcak olmasına dikkat edin ve bir defadan fazla tekrar ısıtmayın. Sofrada yediğiniz yemeğin kalan bölümünü buzdolabında saklamalısınız. Ertesi veya takip eden günlerde soğumuş yemeğin sadece yenilebilecek kadar olan bölümü ısıtmak gerekir.
Pazı çabuk bozulan bir sebze olduğu için buzdolabında en fazla iki gün muhafaza edilebilmektedir.
Pişirilmiş gıdaların oda sıcaklığında 1,5 saatten fazla bekletilmesinin, yemeklerin yeterince pişirilmemesinin, gıda zehirlenmelerine yol açabildiği belirtildi.
Ayrıca gece rahat bir uyku uyuyabilmemiz için de sindirim sistemimizin dinlenmeye geçmesi gerekir, bu nedenle gece mümkün olduğunca çiğ ve hazmı zor olan salata ve meyve yememeliyiz.
Pişmiş yemekleri saklarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Uygun kaplar kullanmak temel kurallardandır. Tüm yemekler buzdolabında veya dondurucuda ağzı kapalı saklama kutuları ve buzluk poşetleri ile hava teması kesilerek saklanmalıdır. Buzluğa kaldırılacak gıdaların cam olmayan kaplarda saklanması gerekir.
Patatesleri zeytinyağı ve baharatla çeşnilendirin. Sonrasında patatesleri yağlı kağıt üzerine yan yana gelecek şekilde dizin. Fırını 230 dereceye getirin ve tepsiyi yerleştirin. Yaklaşık 5 dakika ısıtmanız yeterli olacaktır.
Kabukları soyulmuş bütün patates için ortalama 30 dakika pişirme yeterli olacaktır. Küp küp doğranan ve daha ufak boyuta sahip olan patatesleri haşlamak için ise 15 dakika idealdir. Püre için kabukları soyulan ve serbest doğranan patatesleri ise; orta ateşte yaklaşık 20 dakika pişirmeniz gayet uygundur.
Uzmanlar pişmiş yemeklerin oda sıcaklığında en fazla 2 saat, hatta yaz mevsiminde en fazla 1 saat bekletilebileceğini belirtiyorlar. Bu süre aşıldığında gıda zehirlenmesine yol açabilecek bakterilerin sayısı hızla çoğalıyor.
Bu hem aniden gelen soğuk hava ile sıcak yemeklerin lezzetini ve yapısını bozabilir, hem de sıcak yemek miktarına da bağlı olarak buzdolabının iç ısısını düşürerek diğer yiyeceklerin bozulmasına ve buzdolabının yıpranmasına neden olabilir. Dolaba koymak için yemeğin ılınmasını bu sebeple beklemek gerekiyor.
Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır. Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Yüksek tansiyonu düşürmede faydalıdır. Zengin lif miktarı ile kabızlığı önler.
Ispanak, pazı, pancar yaprağı gibi sebzelerden yapılan yemekler yoğurtla birlikte tüketilir. Bunun sağlık açısından herhangi bir sakıncası yoktur. Ispanağın yoğurtla birlikte yenilmesiyle birlikte yoğurttaki kalsiyumun yararlılığını azalttığı düşünülmektedir.
Ispanak ile birlikte kalsiyum içeren yoğurt bir arada tüketilmemelidir. Ispanaktaki demir ile yoğurttaki kalsiyum birbirlerinin emilimini engellemektedir. Bu nedenle beraber tüketildiğinde ıspanaktan beklenen faydayı sağlanamaz.
Doğru şekilde saklanmış yiyeceklerin ne kadar süreyle yenebilecekleri, her kaynakta farklı yazıyor. Uluslararası bildirilerde kullanılan sağlık tavsiyeleri, “En fazla 4 gün yenebilir” diyorlar. Bazı kaynaklar ise bu sürenin, her hangi bozulma belirtisi görülmüyorsa, bir haftaya kadar uzatılabileceğini söylüyor.
Sulu yemekler, ağzı kapalı kaplarda buzdolabında 4 güne kadar muhafaza edilebilir.
* Pişmiş yemekleri en fazla 2 saat sonra bu dolabına koyun. Ancak yemeği sıcak olarak dolaba koymak buzdolabının ısısını düşürerek, buzdolabında bulunan diğer besinlerin bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle yemeği oda sıcaklığına geldikten sonra dolaba kaldırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri