5) Sebze Grubu: Bütün sebzeler bu gruba dahildir(patates, ekmek değişimine girer).
d) Sebze-meyve grubu: Her türlü taze sebze ve meyve bu grup altında toplanıyor. Bu gruptaki besinler, özellikle C vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin, mineral ve lif yönünden zengindir. Ayrıca, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi önerilir.
Bu yüzden vücudumuz bu enerjiyi ilk olarak karbonhidratlardan karşılar. Yani Karbonhidratlar vücudumuzda enerji verici besin kaynaklarıdır. Bunlar içerisinde unlu gıdalar, tatlılar, pirinç, patates, şeker pancarı ve bal gibi kaynaklar bulunur.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir.
İlgili 29 soru bulundu
5) Sebze Grubu: Bütün sebzeler bu gruba dahildir(patates, ekmek değişimine girer).
Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür.
Bazı kök sebzelerden, patates, tatlı patates, havuç, mısır da bu gruba dahildir. Toz şeker, şekerleme, kek, mısır şurubu, meyve suyu, ekmek, beyaz undan yapılmış makarna ve mısır gevreği basit karbonhidratlı gıdalar sınıfına girmektedir.
100 gramlık 1 küçük porsiyon haşlanmış patates besin değerleri; 21.55 gr karbonhidrat. 1.96 gr protein.
1 porsiyon tahıl grubu : 1 ince dilim ekmek (25 gram), 1 küçük kase çorba, 2 yemek kaşığı pilav/makarna, 2-3 bisküvi, 1 avuç leblebi, 3 kestane, ¼ simit, 1 küçük boy patatestir. Bu besin grubu karbonhidrattan ve B grubu vitaminlerden zengindir. Günlük enerjimizin büyük bir kısmını oluşturur.
Yapısında oksijen, hidrojen ve karbon elementleri bulunur. DNA, RNA, ATP, hücre zarı ve bitkilerdeki hücre çeperinin yapısına katılırlar. İnsan vücudu için yaşamsal öneme sahip olan karbonhidrat, önemli bir besin kaynağıdır.
Bezelye (Pisum sativum), baklagillerden (Fabaceae) taze, yeşil kabuğu ile taneleri ya da yalnız taneleri yenilen bir bitki türü. Ayrı taç yapraklı iki çenekli baklagiller familyasından tırmanıcı bir bitkidir.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur.
Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
Pasta karbonhidratlar grubuna girer.
Diyete uygun şekilde haşlayacağınız patates ile kilo verebilirsiniz. Yağ ve tuz kullanmadan haşlama ile pişireceğiniz patatesleri parçaya ayırmadan önce bir müddet dolapta bekletin. Böylelikle gerekli vitamin ve minerali alacak ve düşük kalori ile öğünü atlatmış olacaksınız.
1 orta porsiyon (200 gr) haşlanmış patates 43.1 gr karbonhidrat, 3.92 gr protein, 0.2 gr yağ, 3 gr lif, 10 mg sodyum, 782 mg potasyum, 10 mg kalsiyum, 25.6 mg C vitamini, 0.7 oranında demir içerir.
Sağlıklı bir yöntemle pişirilerek doğru bir şekilde tüketildiğinde faydalı bir besin olarak kabul edilir. Patates bir su ve iyon kaynağıdır. Çünkü potasyum açısından zengindir. Kalsiyum, demir ve fosfor da içerir. 100 gramında 16 mg C vitamini barındırırken A ve B vitaminleri de vardır.
1 Porsiyon (Orta) Etsiz Patates Yemeği 443,61 kaloridir. Etsiz Patates Yemeği içeriğinde 38,65 Karbonhidrat(g), 6,24 Protein(g), 29,24 yağ(g), 6,44 lif(g), 343,99 Sodyum(mg), 1150,70 potasyum(mg), 59,00 Kalsiyum(mg), 115,02 A Vitamini(ui), 84,16 C Vitamini(mg), 2,63 ve Demir barındırır.
Nişasta içeriği çok yüksek olan patates, bir karbonhidrat kaynağıdır.
Pilav; karbonhidrat, protein, yağ ve lif açısından zengin bir yemektir. Buna göre sade olarak pişirilmiş bir pilavdaki besin değerleri sırasıyla; 28.3 gram karbonhidrat, 0.5 gram lif, 2.5 gram protein ve 2.5 gram yağ şeklindedir.
İçerdiği yüksek karbonhidrat ve nişasta nedeniyle çok da sağlıklı bir besin olarak görülmeyen patates, aslında lif, potasyum, B6 ve C vitamini kaynağıdır. Antioksidanlar açısından zengindir. İçerdiği dirençli nişasta ile kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Sindirim sistemini destekler, glutensizdir ve doyurucudur.
Patates A,C, K , B6 ve E vitaminleri içermektedir, bunun yanında folatlar açısından da zenginidir. Tam bir potasyum deposu olan patates aynı zamanda kalsiyum , demir, magnezyum, demir, bakıri manganez içermektedir.
-Patates Bağırsak Sağlığını Korur
Sindirim sistemi sağlığını korumanın yanında patates bağırsak hareketlerini artırır. Kabızlık ve şişkinlik sorununu giderir. Bu özelliği ayrıca zayıflamaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri