ÖZET: Patates yumruları Önemli miktarda nişasta, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri ile P, K, Mg, CI ve S içermektedir. Protein içeriği düşük olmakla beraber biyolojik değeri oldukça yüksektir.
Yoğun miktarda vitemin ve mineral içermektedir. C vitamini açısından çok zengin olan patates aynı zamanda B vitamini ve potasyumu bol miktarda içerir. Diğer mineralle açısından da zngin ola patates enerji patlaması sağlayabilir.
Patates, C vitamini, B6 vitamini, folat, tiamin ve A vitamini gibi vitaminler açısından zengindir. Bu vitaminler, vücut fonksiyonlarını destekleyerek sağlığı korumaya yardımcı olurlar. Özellikle C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir ve antioksidan özelliklere sahiptir. Yüksek miktarda potasyum minerali içerir.
Patates bir su ve iyon kaynağıdır. Çünkü potasyum açısından zengindir. Kalsiyum, demir ve fosfor da içerir. 100 gramında 16 mg C vitamini barındırırken A ve B vitaminleri de vardır.
İlgili 26 soru bulundu
1 orta porsiyon (200 gr) haşlanmış patates 43.1 gr karbonhidrat, 3.92 gr protein, 0.2 gr yağ, 3 gr lif, 10 mg sodyum, 782 mg potasyum, 10 mg kalsiyum, 25.6 mg C vitamini, 0.7 oranında demir içerir.
Midedeki gazı ve asitleri gidererek sindirimi kolaylaştırır, mideyi rahatlatır. Patates vitamin ve mineral açısından zengin bir sebze olduğu için, sinir sistemi üzerinde düzenleyici bir etki sunar. İçeriğinde yer alan selenyum ile tiroide, manganez ile cilt sağlığına iyi gelir.
Kabuksuz patatesin besin değeri
Aynı zamanda %91 karbonhidrat içeriği ile beraber %8 protein ve %1 yağ oranı üzerinden besin değerine sahiptir.
Patates: Haşlanmış ezilmiş ve bir miktar yağlı süt eklenmiş ise 100 gram patates günlük D vitamini ihtiyacının %1'ini karşılar.
Patates içerisinde bulunan vitaminler A vitamini, C vitamini, K vitamini ve E vitaminidir. Bunlar yanında folat açısından da zengin bir besindir.
Genel olarak, pişmiş, haşlanmış veya patates püresini haftada dört veya daha fazla yiyen erkek veya kadınların ayda en az bir kere patates yiyenlere kıyasla yüzde 11 risk altında oldukları açıklandı. Haftada dört veya daha fazla cips yiyen kişilerin yüksek tansiyon riski ise yüzde 17 artıyor.
İlk olarak sindirimi oldukça zordur ve hazımsızlığa sebep olabilir. Ayrıca aşırı tüketimi damar sertliği ve bazı iltihaplı hastalıklara sebep olabilir. Dişleri de yıpratarak zarar verir. Yüksek kalorili olması sebebiyle diyet yapanlara sıklıkla tüketmeleri tavsiye edilmez.
Patates, yoğun glisemik yükü ve potasyum içeriğinden dolayı yüksek tansiyon nedeni olduğu üzerine bazı çalışmalar yürütülmüştür. Uzun süreli, haşlanmış ya da fırında, patates tüketmenin muhtemelen yoğun gilsemik yükünden dolayı antioksidan mekanizmayı bozması ve inflamasyona neden olması, yüksek tansiyona sebep olur.
Solanin patatesin kök ve yapraklarında bulunan ve kimyasal yapısı belirlenen tek kolin esteraz inhibitörüdür. Solanin bir glikozit olup patatesin, özellikle yeşilken, kabuk ve sürgünlerinde yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Patatesteki solanin miktarı 3-6 mg/100 g'dır.
Nişasta ve Lif: Beyaz ve tatlı patates hem nişasta hem de diyet lifinin zengin kaynağıdır. 100 gram beyaz patates 29 g karbonhidrat ve 2 gram şeker içerirken, tatlı patates 24 g karbonhidrat ve 7 gram şeker içerir.
Kuru madde içeriği, işlenmiş patateslerin verimini, kızarmış ürünlerdeki yağ emme oranını ve pişmiş patateslerin dokusunu doğrudan etkiler. Kuru madde, daha fazla hasarla ilişkili yüksek seviyeler ile morarma riskinin bir göstergesi olarak da kullanılır.
Bu nedenle “B12 eksikliği ne yemeli?” sorusunun yanıtı süt, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve ettir. “B12 eksikliği olanlar ne yememeli?” sorusu da sıklıkla dile getirilir. Bu eksikliği yaşayan kişilerin vitaminin emilimini engelleyen içeriklerden uzak durması gerekir.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Patates kabuğu kalsiyum, demir ve fosfor içerdiğinden bazı kişiler tarafından tüketilebilir. Vitamin: C vitamini açısında zengin olan patateste bunlara ek olarak A ve B vitamini içerir.
Patateste nişastadan başka belli bir oranda protein de bulunur; nişasta %20, protein %2'dir. Besin değeri 90 kaloridir. Bitkinin toprak üst kısımlarında zehirli alkaloidler bulunmasına karşılık yumruları zehirli değildir.
1931'de tatlı patateslerde benzersiz bir protein keşfedildi. Tatlı patateslerdeki proteinin %80'inin potansiyel antikanser etkileri olan bir tür proteaz inhibitörü olduğu ortaya çıktı. Bu proteinler başlangıçta lösemiye karşı test edildi ve bir petri kabındaki lösemi hücrelerinin büyümesini baskıladığı görüldü.
Haşlanmış patates suyu öncelikle mide rahatsızlıklarına, kabız problemine ve bazı cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca haşlanmış patates suyu zayıflamaya da yardımcı olmaktadır. Patateste oldukça fazla lif bulunmaktadır. Bu yüzden diyabet hastaları için birebirdir.
İnsülin direnci konusunda patatesin içerdiği nişasta varlığı diyabet rahatsızlığında dikkatli tüketilmesini gerektirmektedir. Patates tüketiminde özellikle aşırı yağ içinde kızartma şeklinde tüketilmesi ise kilo problemlerine neden olmaktadır.
Fakat içerisinde yararlı olan vitaminler de vardır ve sağlıklı hale getirilebilirler." Patates, kabuğuyla beraber pişirmek ve tüketmek iyi bir lif kaynağı yemenizi sağlar. Patateslerin lezzetli olması için yağda kızartılmış olması ya da krema ile birleşmesi gerekmez.
Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri