Üzerine mısır nişastası, un, kabartma tozu ve tuz eklenerek patateslerin malzemeye bulanması sağlanır.
Patatesler soyulup yıkanır. İyice kurulanıp ince dilimler halinde doğranır. Üzerine un, nişasta, tuz ve kabartma tozu eklenir, iyice harmanlanır. Ve direk kızgın yağa atılır.
Bunun amacı patateslerin kesilmiş yüzeylerindeki nişastayı almak ki patatesler birbirine yapışmasın. Yapışmamalarını sağlamak içinse bir süre soğuk suda beklettiğiniz kesilmiş patateslerin suyunu boşaltmanız ve de birkaç kez duru suyla iyice durulamanız gerekiyor ki tüm yüzey nişastası fazlası akıp gitsin.
Kullanım alanı çok yaygın olan patates nişastası özellikle gıda alanında salep üretimi, unlu mamullerde, hazır çorbalarda, ekmek üretiminde, kuruyemişlerde ve daha birçok farklı besin maddesinde kullanılmaktadır. Patates nişastası hamur işi, sos ve tatlılarda kullanılmaz.
Buğday nişastası ya da pirinç nişastası daha çok sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılırken, mısır nişastası da daha çok tuzlu tarifler ya da bağlayıcıya ihtiyaç duyulan sosların içerisinde kullanılır.
İlgili 43 soru bulundu
Buğday nişastasının rengi, mısır nişastasına göre daha sarıdır. Patates Nişastası: Patates yüksek oranda doğal nişasta içerir. Doğal patates nişastası diğer nişasta çeşitlerine kıyasla daha geniş granüllü bir şekle sahiptir.
Tatlı pirinç unu, yapışkan pirinç unu veya tatlı beyaz pirinç unu, özellikle hafif tatlı lezzetinin tarifinize katacağı pişirme işlemlerinde mükemmel bir patates nişastası ikamesidir.
Patateslerin filizlenmemesi için onları serin bir ortamda muhafaza etmelisin. Ortalama 20 derece altındaki sıcaklıklar, patateslerin sağlıklı saklanması için uygun bir ortamdır. Kısacası serin ortamlarda uzun süre saklanabilir. Karanlık bir yerde saklamalısın.
Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, "Kızartmalık patatesler nişasta oranı yüksek, su oranı az olan, kabuk rengi sarı ile kırmızı olan patateslerdir. Yemeklik patatesler ise kabuğu ince, sulu, kızartmalık patatese oranla daha küçük boylardaki patateslerdir" dedi.
Patates haşlama suyunu kullanın!
Patatesin kendine has nişastalı yapısı sebebiyle kaynarken bıraktığı nişastalı su patates püresinin kıvamı açısından oldukça önemli.
Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz. Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Patates dilimlerini nişastalarını bırakması için tuzlu ve soğuk (buzlu) suda bekletin. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yavaş yavaş kızdırın. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patatesleri kısık ateşte, derin yağda 3-4 dakika kadar pişirin. Aralarda karıştırmayın ve kızartmayın.
McDonalds usulü patates yapmak için ince dilimlediğiniz patatesleri 2 dakika tuzlu suda haşlayıp, havlu peçete yardımıyla kuruttuktan sonra buzlukta dondurun. Daha sonra derin tava içerisinde biraz un seperek kızartırsanız McDonalds patatesi yapmış olursunuz.
Yemek İçin En İdeal Patates Cİnsidir (Özellikle Kızartma ve Haşlaması Nefis Olmaktadır). Agria Cinsi Patates, Sadece Türkiye'nin Afyon Şuhut-Karaadilli Köyünde Yetişmektedir. İklimi ve Toprağı Sayesinde Agriza Cinsi Patatesin Daha Lezzetli Olmasına Katkı Sağlamaktadır.
Patates nişastası, patateslerden elde edilen nişastadır. Patates bitkisinin kök yumrularının hücreleri lökoplastlar (nişasta taneleri) içerir. Nişastayı çıkarmak için patatesler ezilir ve nişasta taneleri yok edilen hücrelerden serbest bırakılır. Nişasta daha sonra yıkanır ve kurutulur.
Çok sıcak bir alanda tutmadığınız takdirde haftada 1-2 kez olacak şekilde sulamanız yeterli olacaktır. Patatesler gövdelerinin toprağa temas ettiği bölgelerden çoğalırken filizleri de büyür. Filizler toprağın üzerine çıkmaya başladıkça üzerlerine yeniden gübreli toprak ilavesi yapın.
Patates bitkilerinin su ihtiyaçları, bitki gelişiminin ilk aşamalarında genellikle daha azdır ama olgunlaşma döneminde ve daha sonra yumru gelişimi aşamalarında yavaş yavaş artar. Kış ekimi için, birçok çiftçi haftada iki kez (yağışa bağlı olarak) sulama yapar, kuraklık sırasında ise normalden daha sık sulama yaparlar.
Kaynama hızını yükseltmek için haşlama suyuna mutlaka bir tatlı kaşığı tuz ilave edin. Tuz eklenen patates hem daha lezzetli haşlanır hem de kaynama süresini azaltır.
Genellikle yemeklerde malzeme olarak kullanıldığını bildiğimiz mısır nişastası; aslında temizliğe kadar birçok alanda oldukça yararlı bir malzeme. Sıradaki yazımızda mısır nişastasının birbirinden farklı 8 kullanım alanını sizin için derledik. İşte mısır nişastasının çözüme kavuşturan, etkili yöntemleri…
Unlu mamüllerde, pastanelerde çeşitli hamur işlerinde (kurabiye, pasta) yapımında kullanılır. Yufka açarken buğday nişastası kullanıldığı gibi, sütlü tatlılarda (muhallebi, sütlaç gibi) tatlıların koyulaştırılmasında kullanılır. Ayrıca çeşitli sosların yapımında da kullanılmaktadır.
Ambalajlarının arkasında yer alan kullanım tablosu sayesinde; vanilinli ya da kakaolu sos, dolgu kreması, meyve püresi, tart, turta kaplaması gibi tarifler hazırlayabilir veya makarna sosu, domates püresi ve çorbalarınıza kıvam vermek için kullanabilirsiniz.
Mısır nişastası leziz yemekler, tatlılar yapılan her mutfakta kesinlikle bulunan malzemelerdendir. Muhallebi, kurabiye, baklava, sos, jöle ve daha birçok tarifi hazırlarken bazen bir kaşık bazen de bir bardak kullanılır ama illa ki lazım olur.
Mısır nişastası, mısırdan elde edilen bir nişasta çeşididir. Aynı zamanda bu nişasta çeşidi ülkemizde ismi en sık duyulan ve dolayısıyla pek çok kişi tarafından bilinen bir nişasta çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Buğday nişastası, tariflerin her birinde ayrı görevler üstlenen çok kullanışlı bir aşçılık malzemesidir. Kurabiyelerin kıyır kıyır olması için gerekir. Poğaça ve keklerin pamuk gibi yumuşak olmasını ve kabarmasını sağlar. Sütlü tatlılara, muhallebilere o çok sevilen kıvamını verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri