Patentin koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren incelemesiz olanlar için 7 yıl incelemeli patentlerde ise 20 yıldır.
Patent Süresi Bitince Ne Olur? 20 yıllık koruma süresi bittiğinde artık patent serbest kalır ve korumanın uzatılma ihtimali kalmaz. Patentle korunan bilgi serbest bilgi olmuştur ve herkes serbestçe kullanır.
Marka koruma süresi 10 yıldır. Süresi sona eren marka yenilenebilir. Yenileme süresi 10 yılın bitimine 6 ay kala yapılırsa ödenecek harç düşük olacaktır. 10 yılı 6 ay geçtikten sonra yapılan müracaatlarda geçerlidir.
Patent veya faydalı model belgesini aldıktan sonra herhangi bir işlem yapmaya gerek var mıdır? Belge aldıktan sonra öncelikle yıllık yenileme harçlarının mutlaka ödenmesi gerekir. Ayrıca 3 yıl içinde söz konusu ürünün kullanıldığına dair kullanım belgesinin Türk Patent Enstitüsüne verilmesi gerekir.
İncelemeli bir patent başvurusu, seçilen inceleme ve araştırma otoritesine bağlı olarak 1.850-3.500 USD arasında değişmektedir, incelemeli bir patent başvurusunun belgeye bağlanma süresi ortalama 30 ila 40 aydır.
İlgili 43 soru bulundu
Buluşunuzun patentini almazsanız, teknolojiyi lisanslama, satma veya transfer etme olanakları ciddi şekilde engellenecektir; gerçekten, fikri mülkiyet (patent) hakları olmadan, teknoloji transferleri imkânsız değilse de zor olurdu.
Türkiye'de Patent/Faydalı Model başvurusu ne kadar sürede sonuçlanır? Patent tescil başvuruları yaklaşık 3-5 yıl içinde sonuçlanır. Ancak Patent Tescil Başvurunuzun inceleme raporu olumsuz olması ve 2. inceleme talep edilmesi halinde Patent Tescil Başvurunuzun tescil süresi uzayabilir.
Patenti olan ya da olmayan bir buluş için üretim yapılabilir.
Patent başvurusu yapıldığında diğer ülkelerde kimse patent alamayacaktır. Fakat patent başvurusu yapılmayan ülkelerde üretim ve satışlara müdahale edilememektedir. Bu nedenle hangi ülkelerde koruma isteniyorsa o ülkelerde patent başvurusu yapılmalıdır.
Patent nasıl alınır? Patent almak için iki yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler; bireysel başvuru ve aracı kurum vasıtası ile başvuru yapılmasıdır. Aracı kurumlar ile yapılan başvurular, süreci daha kısa sürede eksiksiz olarak sonuçlandırmak açısından önemlidir.
Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 14,75 lira, marka tescil ücreti 436,78 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 6,27 lira oldu. Tasarım tescil başvuru ücreti ise 71,95 lira olarak tespit edildi. Tebliğ 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girecek.
Keşifler, bilimsel teoriler, matematik yöntemleri, zihni faaliyet ile ilgili ticari, mali ve ekonomik konular, şans oyunları, edebiyat ve sanat eserleri, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı buluşlar gibi konular patent koruması dışında kalmaktadır.
Buluş yaratma iddiasında bulunan birden fazla kişi olduğunda, bu bir patent avukatının çözmesini gerektirebilecek karmaşık bir meseledir. Ancak başvuruyu yapan kişi, başka bir kişiyle iş birliği yapmış olsa dahi patenti alabilir.
2 çeşit patent vardır. Bunlar; İncelemeli Patent Tescili. İncelemesiz Patent Tescili.
Patentini almış olduğunuz ürünün her türlü hakları size ait olacaktır. İstediğiniz şekilde tasarlayabilir ve dilediğiniz şekilde patentini başkalarına devredebilirsiniz. Ayrıca patent alınarak, başka kişilerin ürün üzerinde hak iddia etmesini engellersiniz.
Ticari faaliyeti olmayan bir gerçek ya da tüzel kişinin marka tescili yaptırması kural olarak mümkün değildir. Patent ise çok genel anlamda buluş korumasıdır.
Fikrinizi güvence altına almak ve rakiplerinizin haksız kazanç elde etmesini önlemek için patent başvurusu yapmanız gerekir. Ancak her fikir ya da buluş için patent alamayabilirsiniz.
TÜRKPATENT'in, "2023 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 26,78 lira, marka tescil ücreti 707,71 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 9,83 lira oldu.
Bir ürünün patentli olup olmadığı, ürün üzerinde patent numarasının belirtilmiş olmasıyla anlaşılır. Böyle bir ibare yoksa patent veritabanları kullanılarak ürünün patentli olup olmadığı tespit edilebilir. Bir ürün üzerinde patent numarasının belirtilmesi, istemeden oluşabilecek patent ihlali durumlarını önleyecektir.
Teknik olarak fikirlerin patentleri alınamaz. Fikir olarak oluşan bir proje prototip safhasına gelirse ve başarılı bir şekilde fikirleri yansıtırsa o zaman patenti alınabilir. Fikir patenti esasında bir ürünün, ürün oluncaya kadar geçen sürede insan zihninde her aşamasıyla düşünülerek planlanarak fikir aşamasına denir.
Logo tescil başvurusu, Türk Marka ve Patent Kurumu'na istenilen belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesiyle yapılır. İstenilen belgelerde bir eksik yoksa başvuru işleme alınır ve logo tescili yapılacak logonun değerlendirilmesi adımına geçilir. Bu adımın olumlu olmasından sonra logo tescili yapılmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri