İklim ve toprak yapısından dolayı dünyada en lezzetli hurmalar Medine, Bağdat ve Kudüs'te yetişmektedir. Hurma nerede yetişir sorusunun cevabından sonra ise hurma ağaçları ile ilgili kısmı açıklayalım.
En Güzel Hurma Nerenin Hurması? Türkiye'de en sık tercih edilen hurma çeşitleri arasında Medine (Mebrum Hurma) dikkat çeker.
Türkiye'de de hurma üretimi yapılmaktadır ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Adana, Mersin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Hakkari gibi illerde hurma bahçeleri bulunmaktadır.
İRAN HURMA İran'da yetişen bu hurma çok yumuşak ve tatlıdır. Siyaha yakın renkte ve ince kabukludur. MEBRUM HURMA Mebrum hurma dendiğinde akla gelen, kahverenge sahip, ince kabuklu, lezzetli ve besleyici bir çeşit olmasıdır. Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere tercih edilir.
Mecdül (Medjoul) hurması
Medine ve çevresinde yetiştirilen mecdül hurma, Kudüs hurması olarak da bilinir. Besleyici değeri oldukça yüksek olan bu hurma çeşidi; folik asit, kalsiyum, magnezyum, demir, sodyum, fosfor bakımından zengindir. Hurma çeşitleri arasında en sevilenler arasında yer alır.
İlgili 36 soru bulundu
Medine Hurması (Mebrum Hurma)
Medine hurması ya da diğer adıyla Mebrum hurma, Türkiye'de en çok tercih edilen hurmalardandır. Açık renkli, etli, yumuşak ve ince kabukludur. Hac ziyaretlerinde sık sık ikram edilen lezzetli hurmalardan biridir.
Meyve suyu ve şeker oranı diğer hurma çeşitlerine göre daha yüksek olan Medine hurması, vitamin ve mineral açısından da oldukça zengindir. Aynı zamanda lif açısından da oldukça zengin olan bu hurma çeşidi, sindirim sistemi sağlığına da katkı sağlar.
Renk: İyi bir hurma, canlı ve zengin bir renge sahiptir. Renksiz, soluk veya mat bir görünüme sahip hurmalar genellikle taze değildir. Lezzet: İyi bir hurma, tatlı, kremsi ve lezzetli olmalıdır. Çok tatlı veya bozulmuş bir tadı olan hurmalar taze değildir.
En iyi, en kaliteli hurmalar Medine hurmalarıdır. İran, Irak hurmaları genelde en düşük fiyatlı hurmalardır. Medine hurmaları biraz daha fiyat olarak yüksek hurmalardır. Besin değeri bakımından en zengin hurma Medine hurmasıdır.
Kansızlığı önler. Trabzon hurması olarak da adlandırılan cennet hurması, içerdiği demir sayesinde vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin yeteri kadar üretilmemesi sonucu meydana gelen kansızlığı önlemeye yardımcı olur.
Özellikle de sıcak ve nemli iklimlerde kolayca yetiştiği görülmektedir. Adana, Mersin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Hakkari gibi illerde hurma bahçeleri içinde kontrollü şekilde hurma ağaçları yetişmektedir. Akdeniz illerinde, caddeleri ve sokakları süsleyen hurma ağaçları da görülmektedir.
ABD ve Meksika'da 600.000 ton hurma, ardından Av- rupa (İspanya), 320.000 ve Avustralya da 30.000 ton hurma üretir.
Hurma: Tamr (Hurma Arapça'da kadın anlamına geldiği için Hurma alımı sırasında Tamr denmesi yararlı olacaktır). 1.
Anavatanı Uzakdoğu olan, birçok yabancı menşeli meyve türleri gibi Türkiye'de de başarıyla yetiştirilen bu meyvenin; “Trabzon hurması” olarak bilinmesinin sebebi, ilk önce tarihi İpek Yolu ile Anadolu'ya Trabzon üzerinden yayılmasıdır.
Ilıman iklimde yetişen bir meyve olsa da cennet hurması genel olarak soğuğa dayanıklı yapılarıyla bilinmektedirler. Bu meyve Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir. İlk meyve vermesi ise Eylül-Ekim ayını bulmaktadır.
Acve Hurması, Peygamber hurması olarak bilinen küçük taneli fakat çok lezzetli ve kaliteli hurma çeşididir. Peygamber Hurması da denen Acve Hurma diğer hurmalara göre daha değerlidir.
Türkiye'de Akdeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kolay bir şekilde hurma yetiştirmek mümkündür. Özellikle Adana, Antalya gibi mevsimlerin ılıman geçtiği şehirlerde daha çok hurma yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Bir de Peygamber Efendimiz'in (s.a.s.) diktiği hurma ağacı olarak bilinen Acve var. Bunun fiyatı da mebruma göre oldukça yüksek. Vatandaşlarımız hurma alırken Mekke'den daha ucuz olan Medine'yi tercih etsinler. Çünkü burası hurmanın vatanı.
Mükemmel besin olarak kabul edebileceğimiz, sağlığınızın en lezzetli koruyucularından olan hurmayı haftanın her günü tüketebilirsiniz. Üstelik uzmanlara göre, günde sadece 3 adet hurma tüketmeniz tüm bu faydaları görmenizi sağlayacak bir miktar olarak kabul edilebilir.
0 °C'de 1 yıl, -18 °C'de bir yıldan uzun, 5 °C'de 8 ay, 15 °C'de 3 ay, 27 °C'de 1 ay süre ile depolanabilir. Yumuşak, invert şeker içeren hurmalar -18 °C'de veya daha düşük sıcaklıklarda depolanmalıdır.
Uygun koşullar da saklanmadığı takdirde hurma bozulabilir ve kurtlanabilir. Bunun önüne geçmek için hem kuru hurmayı hem de yaş hurmayı uygun koşullarda muhafaza etmek gerekir.
Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmanın yaşına da, kurusuna da bereketli olması için duâ etmiştir. Hurmanın yaşını kurusuyla yemek de sünnettir. BAL: Peygamber Efendimiz buyuruyor: “– Üç şeyde şifa vardır: Bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve dağlama yaptırmakta, fakat ben dağlamayı sevmem.
Bilinmeyen Yönleriyle Acve Hurmasının Hikayesi
Peygamberin eliyle aşıladığı yanık bir dalı dikmesi sonucunda yetiştiği rivayet edilir. Kendi eliyle diktiği için Peygamber hurması veya yanık hurma şekillerinde isimlendirilir. Dolgun bir meyve olmamasına rağmen kendine has özellikleri ve aroması bulunur.
Hz. Peygamberimiz günde 5 tane hurma yiyerek oruç tutardı | Prof. Dr. Raşit Küçük anlattı - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri