Patlıcan içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde kemik oluşumunu destekleyerek, anemi semptomlarını azaltabilmektedir. Ayrıca patlıcan, diyabeti yönetmede, sindirim sistemini düzenlemede de etkilidir. Dünyada birçok patlıcan çeşidi bulunur ve farklı şekillerde yemeği tüketilir.
Patlıcanın sapları kaynatılıp içildiğinde hemoroid sorununu giderebilir. Patlıcanın çiğ ve aşırı miktarda tüketimi, zehirlenmeye yol açabilir. Ayrıca, içeriğindeki oksalat nedeniyle böbrek sorunu olan kişilerin kısıtlı miktarda patlıcan yemesi önerilir.
Vücutta yağ yakımı ve toksinleri atmak için görev gören karaciğerin fonksiyonu azaldığında bölgesel yağlanma ve cilt yüzeyinde sivilce, akne gibi rahatsızlıklar oluşur. Ancak patlıcan suyu karaciğere destek vererek yağ hücrelerinin vücuttan atılmasını sağlar. Bunun aynı sıra akciğeri özellikle bronşları temizler.
8. Peki Patlıcan Nasıl Tüketilmeli? Birçok faydası olduğu gibi yanlış metotlar ile birlikte bu faydalarının hiçbirini görememeniz de söz konusu olabilir. Bu yüzden en doğru kullanımını yani közleme ya da ocakta pişirme şeklinde tercih etmelisiniz. Kızartma ve benzeri yöntemler bu faydaları ortadan kaldırmaktadır.
İltihap önleyici özellikleri vardır. Bağışıklık Sistemini güçlendirir. Patlıcan kanserle mücadele eden antioksidanlar içerir. Kemik sağlığını olumlu yönde etkiler ve Osteoporoz'u önler.
İlgili 43 soru bulundu
Közlenmiş patlıcan ayrıca antioksidanlar, potasyum, potasyum, temel mineraller açısından da zengindir. Patlıcandaki elektrolit içeriği ayrıca felçlerin, yüksek tansiyonun ve kemiklerdeki mineral yoğunluğunun artmasının önlenmesine yardımcı olur. Şeker hastaları közlenmiş şekilde patlıcanı rahatlıkla tüketebilirler.
Diğer araştırmalar, patlıcan gibi gıdalarda bulunan polifenollerin, kan şekerinin düşmesine yardımcı olabilecek şekerin emilimini ve insülin sekresyonunu azaltabileceğini göstermektedir. Patlıcandaki polifenollerin, anti-kanser etkilerine sahip olduğu gösterilmiştir.
Vücutta doku sıvılarında biriken ödemi atmada ve aynı zamanda idrarı söktürme de önemli bir besin kaynağıdır. Bol miktarda demir içerdiği için kansızlık çekenler için kan üretimini arttırmaya yardım eder.
Kalp hastalıklarına çare patlıcanla birlikte geldi. Uzmanlar, A, B1, B2, C vitaminlerince zengin olan, ayrıca, kalsiyum, potasyum fosfor gibi mineralleri içinde barındıran patlıcanın, kalbin ritmik bozukluklarını önlediğini söyledi.
A, B ve C vitaminleri açısından son derece zengin bir sebze olan patlıcan, damar tıkanıklığına geçit vermiyor. Kolesterol seviyesini düşüren patlıcan ayrıca, kansızlık problemine de çare oluyor.
Bunlardan birisi de patlıcandır. Çiğ sebzelerin süt artıcı özelliği olduğu gibi aynı zamanda da gaz yapıcı özelliği de bulunur. Bu nedenle de özellikle ilk aylarda sebzeleri yemeklerin içinde ve pişmiş olarak tercih etmek gerekir.
Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün kansere karşı koruyucu etkilerini araştırdığı sebzelerden bir tanesi de patlıcandır. Patlıcanın içinde bulunan 'terpen' yapısındaki etken maddeler tümör oluşumunu tetikleyen hormonları etkisiz hale getirir ve kanseröz büyümeyi engeller.
Elma sirkesi, karaciğer ve çevresinde biriken yağlardan kurtulmayı sağlayan ve karaciğerin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan doğal bir mucize. Tek yapmanız gereken bir bardak ılık suyun içine bir yemek kaşığı doğal elma sirkesi eklemek ve bunu yemeklerden önce, günde 2 kez olacak şekilde içmek.
BAKLAGİLLER: Karaciğerin daha sağlıklı çalışmasını sağlıyor. YOĞURT: Hem mideye, hem karaciğere faydası olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor.
Karaciğere iyi gelen besinlerin ortak özelliği antioksidan, E vitamini ve glutatyon depolarını artırıyor olmasıdır. Bu besinler kahve, turpgiller, yeşil yapraklılar, fındık ve çiğ badem, balık, zeytinyağı, sarımsak, zerdeçal, enginar, koyu renkli meyveler, yulaf ezmesidir” dedi.
Kimler Patlıcan Tüketmemeli? Patlıcanın aşırı miktarda ve çiğ tüketilmesi, zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca mide bulantısı ve sindirim sorunlarına sebep olabilir. İçeriğinde bulunan oksalat nedeniyle, böbrek sorunu olan kişilerin, patlıcanı sınırlı miktarda tüketmesi önerilir.
Demir eksikliği beraberinde anemi (kansızlık) hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir. Patlıcan içerisinde yüksek miktarda D vitamini barındırmasından dolayı, anemi hastalığının önüne geçmektedir.
Patlıcanın huzursuz ettiği başka ülkeler de var
Örneğin 16. yüzyıl İngiltere'sinde patlıcana bu özelliğinden dolayı "Mad Apple" (Deli Elma) deniyormuş ve hatta bu sebepten üretimi bir süre yasaklanmış. İtalya'da da patlıcanın insanları delirttiğine inanıldığı için ekimine sınırlama getirilmiş.
Üzümün akciğere en faydalı olduğu bölge de alveollar. Böylece akciğer kanseri riskini de azaltmış oluyorlar.
Ortadan kesilmiş domates dört kompartımanlı görülür. Kalp de kırmızı ve 4 bölümden oluşur. Domates, kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı rol oynayan lycopene içerir.
100 gr patlıcanda 1.1 g protein, 2 g yağ, ve 5.5 g karbonhidrat vardır. Vitamin içeriği bakımından ise; 100 gramında 30 IU A vitamini, 0.4 mg B1 vitamini, 0.5 mg B2 vitamini ve 5 mg C vitamini bulunmaktadır.
Çilek, üzüm, incir, kavun, karpuz, vişne gibi yaz meyveleri yüksek glisemik indekse sahiptir. Kan şekerinizi aniden yükseltebilir.
İçinde lif ve vücudumuza yararlı olabilecek maddeler var. Yapılan çalışmalarda patlıcanın tansiyon üzerine olumlu etkileri olabileceğine dair sonuçlar ümit verici, sevindiricidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri