Düzenli yapılan sulamalarda patlıcan verimi artmaktadır. Toprakta bakır, çinko ve manganez uygulaması yapılmaktadır. Bu şekilde, meyve tutumu ve verimi artmaktadır. Hasat zamanı verim ve ürün kalitesi için önemli olan diğer bir faktör olmaktadır.
Gübreleme : Patlıcanlar gübreyi çok sever. Patlıcan yetiştirilecek toprağın dikimden önce dekara 4-6 ton hesabı ile iyi vasıflı, yanmış ahır gübresi ve yardımcı olarak dekara fosforlu ve azotlu gübrenin yarısı dikim esnasında, azotlu gübrenin ikinci yarısı ise ilk sulamadan önce verilmelidir.
Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanmalıdır; aksi takdirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar.
Topraktaki EC'nin 2.5 mS derecenin altında olması gerekiyor. Patlıcan yetiştiriciliği, derin, geçirgen, organik madde yönünden zengin, besin açısından sorun yaşamayan topraklarda rahatlıkla yapılabiliyor. Tınlı, tınlı-kumlu ve pH derecede 6-6.7 aralığında olan topraklar tercih ediliyor.
Patlıcan genellikle orta ila yüksek derecede kuraklığa dayanıklıdır. Aynı zamanda, aşırı sulu toprakları sevmez. Bu nedenle aşırı sulamadan kaçınmak gerekir. Ortalama olarak, patlıcan bitkilerinin her 3 günde bir bitki başına 1 litre suya ihtiyacı vardır.
İlgili 29 soru bulundu
Toprak hususunda oldukça seçici bir sebzedir. Killi topraklardan katiyen hoşlanmaz bu gibi ağır ve rutubetli topraklarda süratle kök görülür. Derin, yumuşak geçirgen, organik ve besin maddelerince tınlı topraklarda iyi gelişir ve bol ürün verir.
Gece sıcaklığının 16°C'nin altına düşmesi ve düşük ışık şiddeti patlıcanda çiçek tozu canlılığını azaltır. Bu koşullar meyve tutumunu sekteye uğratır. Patlıcan sıcaklık ve bağıl nem miktarı yüksek olduğu zaman vejetatif olarak gelişme eğilimindedir.
Bitki başına 10-30 arasında meyve alınır. Dekara verim 2-13 ton arasındadır.
Patlıcanın büyüme ve gelişmesi için uygun sıcaklık değerleri 25-30°C'dir. Ilıman iklimlerde yıllık kültür bitkisi olarak yetiştirildiği için tohum ekiminden itibaren hasat devresi sonuna kadar don olmayan ve bitkinin gelişmesi ile ürün vermesi için normal olarak 15–35 °C sıcaklığa ihtiyacı vardır.
Genellikle hasat sonuna gelindiği zaman hasat süresini uzatmak amacıyla, gelişmesi duraklamış olan patlıcan bitkileri 2-3 yaprak üzerinden budanır. Şerbet verilir veya azotlu bir gübre ile gübrelenir. Böylece bitkinin kuvvetli sürgün vermesi teşvik edilir.
Yaygın olarak uygulanan bir başka patlıcan gübreleme programı ise, üre, potasyum nitrat ve EDDHA uygulamaları içerir. Üre, dikimden 2-4 hafta sonra sulama sistemi üzerinden uygulanır, KN03, dikimden yaklaşık 6 hafta sonra ve hasattan önce son aşamalara kadar uygulanır, EDDHA ise büyüme dönemi boyunca uygulanır.
Patlıcan da biber gibi bol güneş ışığına ihtiyaç duyar. Ancak tam gölgede olmasa da, yarı gölgede istenilen verimi gösterebilecek bir sebzedir.
Size joker bir ipucu daha; patlıcanları kurutabilmeniz için güneş olmazsa olmaz bir etken değildir. Onları gölgede de kurutabilirsiniz fakat bu noktada dikkat etmeniz gereken şey kurutacağınız ortamın rüzgar gibi hava akımını alan bir yer olması gerektiğidir.
Damla sulama ile gübre kullanımına başlamadan önce, fide dikim döneminde dekara 40 kg 15-‐15-‐15+Zn veya dekara 30 kg 10-‐20-‐20+Zn Süpergold Kompoze gübresi taban gübre olarak verilip toprağın 15-‐20 cm derinliğine karıştırılır. Taban gübresi hayvan gübreleri ile birlikte de uygulanabilir.
Patlıcanın kabuklarını soyup yemeğe göre doğradıktan sonra, tuzlu suyun içerisine alarak 15 dakika bekletin. Daha sonra suyunu süzün ve temiz kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Son adım ise pişirme yöntemidir.
- Azotlu gübrenin 1/3'ü de yine Amonyum nitrat olarak ilk hasattan sonra verilmelidir. Domateste bitkinin ilk gelişme devresinde bitki tarafından alınan azot miktarı oldukça düşüktür. Fakat bundan sonra hızlanır. Bu nedenle azotlu gübrenin bir kaç seferde verilmesi daha yararlıdır.
Sulama toprakta rutubetin iyi bir seviyede olması faydalı olmaktadır. Patlıcan suyu ve rutubeti sevmektedir. Ancak, fide dikimden ilk can suyundan sonra 10 veya 15 gün su verilmemesi gerekmektedir. Daha sonra, bitki isteğine göre su verilmektedir.
Fidelerin gelişiminde gübreleme önemlidir. İlk dikimden 1 hafta sonra sıvı gübrelerle beslemeye başlayabilirsiniz. İlk dönem azot yoğun gübrelerle besleyerek geliştirdiğiniz fidenizi çiçeklenme dönemine doğru fosfor ve potasyum ağırlıklı gübrelerle besleyiniz.
Dikim aralığı sıra üzeri 50-60 cm, sıra arası 70-100 cm arasında tercih edilir. Dikimden önce dekara 4-6 ton yanmış ahır gübresi ve yapılacak toprak tahlili sonuçlarına göre gerekli ticari gübrelerden verilir.
Patlıcan, yüksek oranda nikotin içerdiğinden, bebeklere 2 yaşından önce verilmemesi gereken sebzeler arasında yer alıyor.
Cevap : 1 orta boy patlıcan, ortalama 200 Gram'dır. Yani bir kilonun içine, 5 tane patlıcan sığabilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 1 patlıcan fidesi kaç kilo verir? VERİM: Bitki başına 10-30 arasında meyve alınır. Dekara verim 2-13 ton arasındadır.
Bitkide meyvelerin dökülmesine yol açar; şiddetli enfeksiyonlarda ise bitki tamamen kurur. Sebzelerde %85'e varan düzeylerde verim kaybına neden olan kök-ur nematodlarına karşı seralarda BioAct + Velum Prime SC 400* patlıcan ilacı kullanılabilir.
Hastalık etmeni hayatını topraktaki bitki artıkları üzerinde devam ettirmektedir. Patlıcan tohumu ile de bulaşma olmaktadır. Fide devresinde yapraklarda ölü hücrelerin oluşturduğu lekeler görülmektedir. Ayrıca bu şekilde, fidelerin ölmesine neden olmaktadır.
Yaz aylarında mezelerden de eksik olmaz, hepsine hafiflik ve lezzet katar. Ancak patlıcanı güzel bir şekilde pişirmek için patlıcanın o acı lezzetini almak gerekiyor. Alınmadığı takdirde yemekte acı, tadı pek de hoş olmayan bir aroma bırakıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri