Patlıcanların acısını alabilmek için suda en az 10-15 dakika bekletmenizi öneririz.
Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanması gerekir. Aksi taktirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar.
Patlıcanın acı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Patlıcanın tazeliğini kontrol etmek için elinize alın ve hafifçe sıkın, bıraktığınızda eski halini alıyorsa tazedir. Patlıcana acı tadını veren çekirdeklerdir. Patlıcan ne kadar büyük olursa çekirdeklerde o kadar büyük ve tadı acı olur.
İç kısımlarını tuzlayıp 20-25 dakika kadar tuzla birlikte bekletin. Eğer yemeklik kullanacaksanız tuzlanmış patlıcanları su dolu bir kapta yıkayın ve yaklaşık 15 dakika kadar suda bekletip kullanın.
Bir avuç toz şekeri patlıcanların üzerine eşit miktarda serpin. Bu basit uygulamanın ardından patlıcanın acı tadı ortadan kalkıyor.
İlgili 23 soru bulundu
Önce çatalla ya da bıçakla her yerinden minik delikler açın. Sonra güzelce tuzlayın ve soğuk suda bekletin. 15 dakika kadar suda bekledikten sonra sudan çıkarıp kurulayın ve közleyin. Patlıcanı yemek yapacaksanız küp küp ya da işte yemeğinize göre dilimleyecekseniz acısını almak şart.
Yaz aylarında mezelerden de eksik olmaz, hepsine hafiflik ve lezzet katar. Ancak patlıcanı güzel bir şekilde pişirmek için patlıcanın o acı lezzetini almak gerekiyor. Alınmadığı takdirde yemekte acı, tadı pek de hoş olmayan bir aroma bırakıyor.
Patlıcanın gövdesini de inceleyin; çeşide bağlı olarak, solgun, cansız bir renk yerine parlak, koyu beyaz veya canlı mor bir renk tonu olmalıdır. Parmağınızla patlıcanın gövdesine bastırın. Sebze baştan sona lapa gibiyse, onu atıp yerine sert, olgun bir patlıcan kullanmanız daha iyi olur.
Patlıcanın yetişmesi için hava sıcaklığı 21-35 derece arası olmalıdır. Yaz mevsimi boyunca market ve pazar tezgahlardaki yerini alır. Bunun yanında sonbahar mevsimi boyunca sıcak olan yerlerdeki hasadı devam eder. Patlıcan hangi mevsimde yenir diyorsanız, yaz mevsimi sıklıkla tüketildiği aylardır.
Kuru patlıcanın iç kısımlarına bol miktarda tuz ilave edin. Daha sonra bu tuzu 15-20 dakika kadar bekletin. Dilerseniz bu yöntemle bir gece soğuk suyun içerisinde bekletebilirsiniz. Bunun sonucunda patlıcanlarınızın acısı gitmiş olacak.
İlk önce patlıcanlarımızı doğrayalım ve bir leğenimizin içine ekleyip üzerine su ile dolduralım. Ardından 1 'er yemek kaşığı tuz ve şekeri ekleyip bu suda bekletelim. (Böyle yapmamızın sebebi patlıcanımızın acısını almak).
Patlıcan: 1-3 gün
Patlıcanın buzdolabı dışında ama serin yerde saklamak daha iyidir. Kesilmiş patlıcanları ise buzdolabının en soğuk yerinde plastik bir torba içinde saklayın.
Bu işlemin ardından suyun rengi kahverengiye dönüşür ama yine de etkisizdir. Patlıcanları sudan süzdükten sonra maksimum 5 dakika içerisinde kararmaya başlayacaktır. Doğru sandığımız bu yöntem aslında patlıcanın acı tadını da almaya yetmiyor.
Bilindiği üzere serbest radikaller hücre zarına zarar vermekte ve kötü huylu 'LDL' kolesterolün oksidasyonuna neden olarak kalp hastalıkları ve inme riskinin artmasına neden olmaktadır. Ayrıca patlıcanın içerdiği fenolik bileşiklerin Tip 2 Diyabet ve hipertansiyonda çok önemli roller oynadığı da gözlenmiştir.
Ticari patlıcan çeşitlerinin çoğu, dikim işleminden 60-100 gün sonra hasat edilebilir. Dikim işleminden hasada kadar süren zaman çeşide, iklim koşullarına ve dikilen fidelerin yaşına bağlıdır. Hasat sadece el makasıyla veya bıçakla yapılır ve aynı alanda birkaç el hasat yapılabilir.
Patlıcanları yıkayıp uygun şekillerde kestikten sonra tuzlu su dolu bir kap içinde bir saat kadar bekletmeniz sebzenizin kararmadan kurumasını sağlar.
Malatya'da yüzyıllardan beri kurutmalık geleneği sürerken, kurutmalıklar daha çok Temmuz ve Ağustos aylarında kızgın güneş önünde bekletilerek hazır hale getiriliyor.
Patlıcanın anavatanı Hindistan, Çin olarak anılsa bile Afrika'da da yabani türlerine rastlanmaktadır. Patlıcan Mısır üzerinden Kuzey Afrika'ya oradan Araplar tarafında İspanya'ya Türkler tarafından da Balkanlar üzerinden Avrupa'ya taşınmıştır.
Patlıcan sert mi olmalı yumuşak mı? Patlıcana acı tadını veren çekirdekleridir. Patlıcan ne kadar büyük olursa çekirdeklerde o kadar büyük olur ve tadı acı olur. Patlıcanın kabuğu sert olanların yerine hafif elastik olanları seçmeye özen gösterin.
Patlıcanın eti süngerimsidir ve çiğ yenildiğinde hafif acı bir tadı vardır.
Patlıcanı kestiğiniz veya kabuğunu soyduğunuz zaman, kesilme yüzeyindeki hücreler bölünür ve açılır. Bu hücreler oksijen ile temas ettiğinde oksidasyon başlar, patlıcan renk değiştirir ve esmerleşir.
Patlıcanınızın acılığını azaltmak istiyorsanız çekirdeklerini çıkarın. Patlıcanın acı tadının çoğunu tutan şey tohumlardır. Çıkarmanıza gerek yok ama patlıcanın daha az acı olmasını tercih ediyorsanız, ayıklayabilirsiniz.
Suyun rengi değişene kadar içerisinde bekletin. Soğuk ve bol tuzlu bir suyun içerisinde bekleyen patlıcanlar daha az yağ çekecektir.
-Sindirim sistemini rahatlatır, kolay dışkılamayı sağlar. -Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle kabızlığı önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri