Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
Patlıcan Hangi Mevsimde Yetişir? Patlıcan yaz ve sonbahar sebzesidir. Yani ılıman ve sıcak iklimlerde yetiştirilir.
Türk mutfağında eşsiz bir yere sahip olan patlıcan, yaz mevsimi geldiğinde reyonlarda yerini alır. Kimi yörelerde yazın bol bol alınıp kurutulması da yapılır. Güneş altında bekleyerek kuruyan patlıcanlar kışın da sofralarda tüketilir.
İlkbaharda yetişen sebzeler: İlkbahar meyvelerinde olduğu kadar ilkbahar sebzeleri de çok fazla tüketilmektedir. Enginar, havuç, bakla, barbunya, patlıcan, kabak, domates ve bezelye ve gibi sebze çeşitleri yer almaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Yaz aylarında yetişen sebzeler: Yaz aylarında tükettiğimiz ve ailemizin yemeklerde kullandığı birçok farklı sebze bulunmaktadır. Bu sebzeler içerisinde fasulye, biber, bakla, bezelye, patates, kabak ve salata ile patlıcan gibi önemli sebzeler bulunur.
Yaz Meyve ve Sebzeleri Neler? Meyveler: Karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek. Sebzeler: Taze fasulye, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan, salatalık, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce, bamya.
Patlıcan, bir yaz bitkisidir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir. Yaz mevsimi boyunca marketlerde ve pazar tezgahlarındaki yerini alır. Ayrıca bazı türleri sonbahar aylarının sonuna kadar hasat edilmeye devam eder.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
İklim İsteği : Patlıcan sıcak iklim sebzesidir. Soğuklardan korkar yetiştirme devrelerinde sıcaklık –1,-2 C'ye düştüğünde hemen ölür.
Patlıcan yetiştiriciliğinde sınırlayıcı faktör her zaman iklimdir. Bitkinin kökeni sıcak iklimi olan yerlerdir. Düşük sıcaklık oranlarına ve dona karşı son derece hassas bir bitkidir. Toprak sıcaklığı 20 ° C'nin altına düşmemelidir, ortalama olarak 21 ila 35 ° C sıcaklık gerekir.
Patlıcan, bilimsel adıyla Solanum melongena, Solanaceae familyasına ait olup, ılık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise küçük bir ağaç şeklinde büyüyen çok yıllık bir kültür bitkisidir.
Fiziksel ve zihinsel gelişimleri için ek gıdalar Bebekler için önemli besinlerdir. Patlıcan ise bu ek gıdalardan biridir. Fakat, yüksek oranda nikotin içerdiğinden dolayı Bebeklere Patlıcan 2 yaşından önce verilmemesi gerek bir sebzedir.
Patlıcan yaz sebzesi midir? Patlıcan yaz sebzeleri arasında bulunur. Tüm yaz mevsimi boyunca patlıcanın birçok farklı türünü pazarlarda, marketlerde bulabilirsiniz. Bunların yanında sonbahar ayı boyunca da sıcak iklimi olan yerlerde patlıcanın hasatı devam eder.
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Patlıcanın İklim İsteği
Patlıcan sıcak iklim sebzesidir ve soğuklardan çok etkilenir. -1 Cº'de bitki yaşamını yitirir. Patlıcanın büyüme ve gelişmesi için uygun sıcaklık değerleri 25-30°C'dir.
Meyve verimi için en uygun sıcaklık 22 ºC'dir. Hava nemi (25 ºC sıcaklıkta) % 55-60, toprak nemi % 60-70 olursa iyi gelişir. olmayan, killi, sıcaklığı düşük topraklarda fizyolojik problemler artar, erkenci verim miktarı azalır. Tuza orta derecede hassas bitkilerdendir.
Patlıcanın en çok yetiştirildiği bölgemiz Akdeniz Bölgesidir. Fakat Akdeniz Bölgesi dışında Batı Karadeniz ve Ege Bölgesinde de yetiştirilmektedir. Ayrıca Güney Doğu Anadolu'da da yetiştirilen bir sebzedir. Patlıcan hem açık tarlada yetiştirilebilir iken hem de seralarda yetiştirilmektedir.
Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilen patlıcan, bu aylarda da pazarlarda ve marketlerde satışa sunulur. Yaz mevsimi boyunca hasat edilen patlıcan sonbahar mevsiminde de hasat edilmeye devam edilir. Yaz mevsiminin başından sonbaharın sonuna kadar hem taze hem güzel patlıcan bulmanız mümkündür.
Limon, sonbahar meyvesidir. Limonun hasadı Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yapılır.
Bunların yanında mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek meyveleri bulunur. Bu meyvelerin birçoğu yaz lezzetini kışa taşıması için reçel olarak da değerlendirilebilir.
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
Sonbaharda tüketmemiz gereken sebzeler arasında; Pancar, brokoli, Brüksel lahanası, havuç, kereviz, pazı, salatalık.
Fındık, yaz sonu ve sonbahar başında hasat edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri