7- Üç-Dört Gün Ara ile 5 Defa Gübrele programları sırası ile sezon sonuna kadar 3-4 gün ara ile uygulanır.
Patlıcan ahır ve ticaret gübrelerini sever. Sonbaharda patlıcan tarlasına dekar başına 5-6 ton yanmış ahır gübresi verilmelidir. Ahır gübresine ek olarak ticari gübre verilmelidir. 8-12 kg azot, 8-10 kg fosfor ve 8-10 kg potasyum verilmelidir. Sera patlıcan çeşitlerinde budama önemli rol oynar.
Meyve verimi için en uygun sıcaklık 22 ºC'dir. Hava nemi (25 ºC sıcaklıkta) % 55-60, toprak nemi % 60-70 olursa iyi gelişir. olmayan, killi, sıcaklığı düşük topraklarda fizyolojik problemler artar, erkenci verim miktarı azalır. Tuza orta derecede hassas bitkilerdendir.
Patlıcanın büyüme ve gelişmesi için uygun sıcaklık değerleri 25-30°C'dir. Ilıman iklimlerde yıllık kültür bitkisi olarak yetiştirildiği için tohum ekiminden itibaren hasat devresi sonuna kadar don olmayan ve bitkinin gelişmesi ile ürün vermesi için normal olarak 15–35 °C sıcaklığa ihtiyacı vardır.
Patlıcan genellikle orta ila yüksek derecede kuraklığa dayanıklıdır. Aynı zamanda, aşırı sulu toprakları sevmez. Bu nedenle aşırı sulamadan kaçınmak gerekir. Ortalama olarak, patlıcan bitkilerinin her 3 günde bir bitki başına 1 litre suya ihtiyacı vardır.
İlgili 31 soru bulundu
Patlıcan, sıcağı ve suyu sever. Bu sebeple sıcak ve ılıman iklimlerde yetiştirilmesi gerekir. Patlıcan nasıl ekilir derseniz, tohumun en az 20 derece toprak sıcaklığına ihtiyacı vardır. Ayrıca optimum nem seviyesi olmalıdır.
Patlıcan kuraklığa dayanıklı
“Bu çalışma patlıcanın orta düzeyde sulama ile yüksek verim sağlayabileceğini kanıtlıyor” diyen Díaz-Pérez, “Domates ve biber ile aynı aileden olsa da, patlıcan kuraklığa daha dayanıklı bir sebze. Ve su stresine karşı ozmoregülasyon gibi mekanizmalar geliştirebiliyor” diye konuşuyor.
Nedeni: Genç yapraklarda damarlar arası sararma ve damarların yeşil kalması, pH yüksekliği, demir (Fe) ve çinko (Zn) elementlerinin alımının zorluğundan kaynaklanır. Çözüm önerisi: Yapraktan uygulama ile TRANSPORTER (MAXIMA vb.); 100 lt / 100 gr ya da damla sulama ile GENTAFER; 500 gr/ da kullanılmalıdır.
Dikim aralığı sıra üzeri 50-60 cm, sıra arası 70-100 cm arasında tercih edilir. Dikimden önce dekara 4-6 ton yanmış ahır gübresi ve yapılacak toprak tahlili sonuçlarına göre gerekli ticari gübrelerden verilir.
Patlıcan uzun yetişme dönemine olan bir bitkidir. Ekim işleminden olgunlaşmalarına kadar ortalama olarak 60 ila 100 gün gerekir.
Patlıcanın büyümesi ve gelişmesi için organik maddece zengin, pH 6-7 arasında, iyi drene olan, verimli kumlu tınlı topraklar tercih edilmelidir. pH topraktaki besin maddesi alınabilirliği ile yakından ilişkili olduğu için toprak pH'sının yüksek veya düşük olması verim düşüklüğüne neden olabilir.
Patlıcanın en çok yetiştirildiği bölgemiz Akdeniz Bölgesidir. Fakat Akdeniz Bölgesi dışında Batı Karadeniz ve Ege Bölgesinde de yetiştirilmektedir. Ayrıca Güney Doğu Anadolu'da da yetiştirilen bir sebzedir. Patlıcan hem açık tarlada yetiştirilebilir iken hem de seralarda yetiştirilmektedir.
Patlıcan en iyi, tam güneş altında bol organik gubreleme ile büyür. Patlıcanların büyüme ve meyve verme aşamalarında beslenmesi bitkinin genel sağlığını iyileştirir. Sağlıklı bitkiler, daha büyük miktarlarda daha büyük meyve verir.
Tropik bölgelerde çok yıllık bitki özelliği gösterirken bu kuşağın dışındaki iklim kuşaklarında bir yıllıktır.
Patlıcanın büyümesi ve gelişmesi için organik maddece zengin, pH 6-7 arasında, iyi drene olan, verimli kumlu tınlı topraklar tercih edilmelidir. pH topraktaki besin maddesi alınabilirliği ile yakından ilişkili olduğu için toprak pH'sının yüksek veya düşük olması verim düşüklüğüne neden olabilir.
Sıklıkla ekimini yaptığımız çeşitlerden Domates, biber, patlıcan ve fasulyenin çiçek yapısı (erselik) yani dişi ve erkek organları aynı çiçek üzerinde bulunduğundan büyük oranda kendine döllenir.
Sıcak iklim meyvesi olan patlıcan, -1 derece soğuğa kadar dayanabiliyor. Vejetasyon süresi 6 ayı bulan ekin için optimum sıcaklık 25-30 derece ölçülüyor. Gece ise 15-20 derece sıcaklık yeterli oluyor. Gece ısı 15 derecenin altına düştüğünde meyve bağlamada sorun oluşabiliyor.
Mart: Bezelye, biber, ceviz, domates, fesleğen, kabak, mercimek, nohut, patates, patlıcan, pırasa, rezene, salatalık, tere, yer elması, yer fıstığı ve zeytinin tohumu ekilir.
Patlıcanlar genelde 25 - 30C derecede büyür ve gelişirler. Gece sıcaklığı ise en düşük 16 C'nin altına düşmemesine özen gösterilmelidir. Bu sayede toprak sıcaklığı da korunmuş olur.
Size joker bir ipucu daha; patlıcanları kurutabilmeniz için güneş olmazsa olmaz bir etken değildir. Onları gölgede de kurutabilirsiniz fakat bu noktada dikkat etmeniz gereken şey kurutacağınız ortamın rüzgar gibi hava akımını alan bir yer olması gerektiğidir.
Bitkinizin yapraklarında sararma görüyorsanız, bu yaprakları dikkatli bir şekilde budamanız gerekir. Çünkü orta noktadan başlayan sararmalar, kısa süre içinde diğer yapraklara da yayılacaktır. Yaprağı budamak ise, hastalıkların bitkinin tamamına geçmesini engeller.
Çiçeğin geneli sağlıklı ve canlı görüntüsü olmasına rağmen birkaç yaprak kurumuşsa, bu hal doğal süreç ve yaprağın yaşı gereği gerçekleşmiş olmaktadır. Genel olarak çiçeğin en dibinde ve orta kısma en uzak tarafta bulunan bu yaprağın kesilmesi, genel görünüşü kurtarmak için yararlı olacaktır.
Olgun, yemesi güvenli bir patlıcan gerçekten parlak görünür ve sıkı, pürüzsüz bir cilde sahiptir. Patlıcanınız parlaklığını yitirdiyse ve/veya kırışmış görünüyorsa, olgunluğunu aşmıştır ve artık pişirmek için uygun değildir. Patlıcanın tepesinden büyüyen sapı yakından inceleyin.
Suyu çok seven maydanoz, tere, nane gibi sebzeler için çok elverişlidir.
-Patlıcan meyveleri ise kış aylarında rahatlıkla tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri