Patlıcanın aşırı tüketimi sonucu zararları ve yan etkileri şöyledir: Ağızda yara veya afta neden olabilir. İçinde oksalat bulunduğu için safra kesesi sorunları olan hastaların hastalığını tetikler veya böbrek taşı oluşturabilir. Ciltte kaşıntı ve baş ağrısı gibi sorunlar yaratabilir.
Kimler Patlıcan Tüketmemeli? Patlıcanın aşırı miktarda ve çiğ tüketilmesi, zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca mide bulantısı ve sindirim sorunlarına sebep olabilir. İçeriğinde bulunan oksalat nedeniyle, böbrek sorunu olan kişilerin, patlıcanı sınırlı miktarda tüketmesi önerilir.
Tüketilme süresine dikkat edilmezse yani aşırı bir şekilde patlıcan tüketimi gerçekleştirilirse derinizde kaşıntı ve kızarıklıklar çıkabilir. Tüketilme şekli olarak uzmanlar patlıcanın çiğ tüketimine kesinlikle izin vermemektedir. İçinde birçok maddeyi barındırdığı için zehirlenmelere yol açabilmektedir.
Patlıcan içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde kemik oluşumunu destekleyerek, anemi semptomlarını azaltabilmektedir. Ayrıca patlıcan, diyabeti yönetmede, sindirim sistemini düzenlemede de etkilidir. Dünyada birçok patlıcan çeşidi bulunur ve farklı şekillerde yemeği tüketilir.
Lif, mide-bağırsak sağlığı ve düzenli bağırsak hareketleri için patlıcan gereklidir. Dışkınızı toplar, böylece sindirim sisteminiz daha rahat bir şekilde çalışır. Patlıcan aynı zamanda lif, besinlerin emilimini ve gıdaların işlenmesini kolaylaştıran gastrik sıvıların salgılanmasını da sağlar.
İlgili 24 soru bulundu
Olgunlaşmadan tüketilen rengi açık ve sert patlıcanlar mide bulantısı yapabilir. İçerdiği yoğun nikotin nedeni ile bağımlılık etkisi yapabilir. Çiğ olarak tüketildiğinde solanin maddesi zehirlenmeye neden olur ancak bu maddenin etkisi pişirildikçe geçer.
Kusma da önemli bir patlıcan alerjisi belirtisidir. Kusmanın yanında ishal de ve karın ağrısı eşlik edebilir. Kusma patlıcan yedikten hemen sonra gözlemlenir. Bu durumda da yine patlıcan alerjisi olduğu anlaşılır.
Birçok mineral ve vitamin açısından zengin olan patlıcan, oldukça yararlı bir sebze olarak öne çıkmaktadır. Bu nedenle haftada en az iki kez patlıcan tüketmek vücut için faydalı ve bulunmaz bir nimettir. Kalp çarpıntısı ve strese iyi gelen patlıcan, insanı sakinleştirmeye yardımcı olur.
Yüksek lif içeriği ve düşük miktarlarda çözünür karbonhidratları nedeniyle, patlıcanlar diyabetin yönetimi için ideal bir besindir. Patlıcanların nitelikleri, onları vücuttaki glikoz ve insülin aktivitesinin düzenleyicisi olarak yararlı kılmaktadır.
Soğan, patlıcan, domates ve Brüksel lahanası gibi gıdalar kan şekerini dengede tutabilir.
Patlıcanın çiğ ve aşırı miktarda tüketimi, zehirlenmeye yol açabilir. Ayrıca, içeriğindeki oksalat nedeniyle böbrek sorunu olan kişilerin kısıtlı miktarda patlıcan yemesi önerilir.
Emzirirken Patlıcan Gaz Yapar mı? Yüksek lif oranı sayesinde sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olan patlıcan, aynı zamanda tüketen kişide gaz sorununa da yol açabilir. Ancak bu sebze insan sağlığı açısından oldukça yararlıdır.
Patlıcan Midede Şişkinlik Yapar mı? Patlıcan, nasıl tüketildiğine bağlı olarak kimi zaman midede şişkinliğe neden olabilir. Özellikle de yağda kızartılmış patlıcan daha çok midede şişkinlik ve gaz oluşumuna yol açabilir.
A, B ve C vitaminleri açısından son derece zengin bir sebze olan patlıcan, damar tıkanıklığına geçit vermiyor. Kolesterol seviyesini düşüren patlıcan ayrıca, kansızlık problemine de çare oluyor.
Patlıcan değerli bir lif kaynağıdır. Lif, sindirim fonksiyonunu arttırır ve kolesterol seviyelerini kontrol eder. Patlıcan, kan basıncını düşürmeye yardımcı olan bir K kaynağıdır.
Bazı insanlar patlıcangiller bitkilerine karşı bir hoşgörüsüzlüğe sahip olabilir. Bunun nedeni, onları tam olarak sindirememeleridir. Gıda intoleransı olan kişilerde gaz, şişkinlik ve ishal görülebilir. Daha aşırı durumlarda, yorgunluk ve eklem ağrısı meydana gelebilir.
Patlıcan Tansiyonu Yükseltir Mi? Yaygın olarak yüksek tansiyon olarak bilinen arteriyel, hipertansiyon kanın atardamarlarda normal kabul edilebilecek basınçtan daha yüksek bir basınçta hareket etmesiyle karakterize kronik bir hastalıktır. Patlıcan tansiyonu yükselten bir yiyecek değildir.
Özellikle yüksek karbonhidratlı gıdalarla kombine edildiğinde elma sirkesi insülin duyarlılığını ve artan insülin seviyelerini düşürebilir. Yüksek karbonhidratlı bir öğüne iki yemek kaşığı elma sirkesi eklemenin, yemekten sonra 30 dakikaya kadar insülin direnci seviyelerini düşürmektedir.
Kilogram başına 0,033 litre su tüketilmelidir. İşlenmiş besinler, sakatatlar, cips, kraker, kurabiye, dondurma, çikolata, kek, fastfood gıdalar, hazır meyve suları, asitli içecekler insülin direncini artırabilir bu sebeple uzak durulmalıdır. Posa içeriği yüksek olan besinleri beslenmenizde artırabilirsiniz.
Haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında yetişir.
Hem yemeklere hem de mezelere tat vermektedir. Düşük sıcaklıklara ve don olaylarına son derece duyarlıdır. Patlıcanın yetişmesi için hava sıcaklığı 21-35 derece arası olmalıdır. Yaz mevsimi boyunca market ve pazar tezgahlardaki yerini alır.
8. Peki Patlıcan Nasıl Tüketilmeli? Birçok faydası olduğu gibi yanlış metotlar ile birlikte bu faydalarının hiçbirini görememeniz de söz konusu olabilir. Bu yüzden en doğru kullanımını yani közleme ya da ocakta pişirme şeklinde tercih etmelisiniz. Kızartma ve benzeri yöntemler bu faydaları ortadan kaldırmaktadır.
Patlıcan; düşük kalorili, karbonhidrat değeri düşük ve lif değeri yüksek bir sebzedir. Bu da, kilo verme odaklı herhangi bir diyet listesi için iyi bir katkı olabileceği anlamına gelir. Lifler, sindirim sisteminde yavaşça hareket eder. Bu da, daha fazla ve daha uzun süre tokluk hissetmenize yardımcı olur.
Patlıcan seçerken boyutu, şekli veya renginden bağımsız, parlak, lekesiz ve pörsümemiş olmasına bakın. Boyutuna göre ağır olanı tercih edin. Sapları yeşil ve diri, eti sıkı olmalı. Közlemek için irilerini, karnıyarık ya da imam bayıldı gibi yemekler için ise daha ince ve orta boy patlıcanları tercih edin.
Patlıcanın, özelikle bağırsak sisteminin düzenli olarak çalışmasını sağladığına değinen Uzman Diyestisyen Serkan Tutar, düşük şeker ve kalori içeriği nedeniyle şeker hastalarının patlıcanı tüketmesi gerektiğini belirtti.
Kronik spontan ürtikeri tetikleyen gıdalar: Fındık, fıstık gibi kuruyemişler. Midye, yengeç, kabuklu deniz ürünleri, balık. Muz, kivi, çilek başta olmak üzere meyveler, domates, ıspanak, patlıcan, enginar, bezelye, mantar, biber, turşular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri