Semizotu, roka, pazı gibi demet halindeki sebzeleri kökünden kesin. Yaprakları ayırın, sararmış ya da yumuşak yaprak varsa çöpe atın. Ayırdığınız yaprakları temiz su ile yıkayın.
Bunun için satın alınan pazılar yıkanıp doğrandıktan sonra kaynamakta olan suyun içine atılır. İki dakika bu şekilde bekletilir. Süre bitiminde hızlıca musluktan akan suyun altına tutulur ve süzülmeye bırakılır. Şoklama işleminin ardından suyu süzülen pazılar, buzdolabı poşetlerine tanzim edilir.
Pazı kalsiyum, magnezyum, K vitamini ve C Vitamini bakımından oldukça zengindir. Bu sebeple kemikleri güçlenmesinde oldukça etkilidir. Bunun yanında saçların canlı görünmesi ve dişlerin güçlenmesin de rol oynar. Pazının tüketilmesi ya da suyundan saç maskesi yapılması saç sağlığı bakımından faydalı olabilmektedir.
PAZI NASIL TÜKETİLMELİ? Ispanak gibi yaprakları temizlenerek yıkanır ve pazı yemeği yapılabilir ya da yumurta kırılarak kavurması yapılabilir. Çiğ olarak pişirilmeden salatalara doğranabilir. Pazı dolması şeklinde sarma yapılarak da pirinçle tüketilebilir.
Pazılarınızı yıkadıktan sonra saplarını kesip ayırıyorsunuz. Küçük bir tencereye alıp fazla yumuşatmadan haşlıyorsunuz. Haşlanan sapları süzüp soğuk sudan geçiriyorsunuz. İster tarifi hemen uygulayın isterseniz haşlanmış sapları bir saklama kabına alıp bir haftaya kadar dolapta saklayın.
İlgili 30 soru bulundu
Pazının sapları kesilir 10 dk sirkeli suda bekletilir. Yapraklar yıkanır ve kaynayan suya atılır. Yapraklar kendini bırakır gibi olunca alıp hemen soğuk suyun içerisine koyulur. Sonra süzgece alınıp suyu süzdürülür.
Ocakta tencereye su koyulur ve kaynatılır. İçine pazı yaprakları 4-5 yaprak halinde atılır ve 1-2 dakika haşlanması beklenerek süzgeçle kaldırılır ve yeni yapraklar tencereye eklenir.
Pazı folik asit bakımından zengin bir besin türüdür. Anne adayları gebelikte pazı tüketimi yapabilirler. Fakat aşırı tüketim anne ve bebeğe zarar verebilir. Pazı ayrıca anne ve bebeğin gelişimini destekler.
Peki, ıspanak mı, pazı mı? Ispanak ya da pazı fark etmiyor, hangisini yerseniz yiyin yeter ki yiyin! İkisi de sağlığınıza düşündüğünüzden çok daha fazla destek verir. Bir kere her ikisi de kalorisi düşük, posası yüksek besinler.
Pazı en fazla sindirim sistemine fayda sağlar. Yoğurtla beraber tüketildiğinde sindirim organlarındaki baterileri azaltır. Bağırsakların daha sağlıklı çalışması için gerekli olan bağırsak florasını korur.
5) Kilo Vermeye Yardımcı
Pazı kalori değeri düşük olan besinlerdendir. Bu nedenle diyet beslenmesinde sıkça yer alır. Kilo vermek isteyenlerin lif kaynağı olan pazı, yağ yakımına da yardım eder. Pazı yemekleri ya da pazı suyu hazırlayarak metabolizmanızı canlandırıp kolayca kilo verebilirsiniz.
Bu tarifi ne kadar beğendiniz? Pazı piştiğinde oldukça sulu bir yemeğe dönüşür. Ancak fazla sulu yemeklerden haz etmiyorsanız kavurarak suyunu çekene kadar pişirmeyi tercih edin! Üstelik kavurarak yaptığınız bu pazıyı ister yoğurtla yemek gibi tüketin, isterseniz üzerine yumurta kırıp afiyetle yiyin.
Kansere Etkisi
Pek çok yeşil yapraklı sebze gibi pazıda antioksidan özelliği olan sebzedir. İçeriğinde yer alan antioksidanlar sayesinde bir antikanser özelliği vardır. Özellikle kolon kanserini engellemeye yardım eder. Bu nedenle bu şifalı sebzeyi sık sık tüketebilirsiniz.
Toprağı yağmurlama sulama yöntemiyle serin ve nemli tutmak, toprağın yapraklar üzerindeki gelişimini ve yabani otların büyümesini de azaltır. Kuru koşullarda pazı acı tadı verme eğiliminde olduğundan nemli tutulması gerekir.
Taze çiftlik gübresini de pek sevmeyen bir bitkidir. Pancara benzeyen toprak hazırlıkları bulunan pazı için sonbaharda toprağın derin sürülmektedir. Ekim bu dönem yapılacaksa, organik gübrelemeye gerek yoktur. İlkbaharda ekim olacaksa, sonbaharda sürümden önce toprağa dekar başına 3-4 ton organik gübre verilmektedir.
Sarma ve dolma yaparken hepsinin eşit şekilde pişmesi için iç harcına 1 su bardağı kadar su ekleyip yarı yarıya pişiriyorum. Bu şekilde eşit şekilde piştikleri gibi aynı zamanda çok daha kısa sürede pişiyorlar.
Ispanak, pazı, pancar yaprağı gibi sebzelerden yapılan yemekler yoğurtla birlikte yenir. Bunun sağlık açısından bir sakıncası yoktur.
Yemeklerde yaprakları, sapları ve kökleri kullanılabilen, dolması, yemeği, kavurması ve salatası gibi çok şekillerde yapılabilen pazıyı mevsimi de gelmişken daha çok pişirin ve sofralarınıza davet edin diye en nefis, en farklı tariflerini bir araya getirdik. Hazırsanız başlıyoruz.
Pazılar doğranarak suda haşlanır.
Diyabet riski altında olan yada diyabet hastalığı olan kişiler rahatlıkla pazı tüketebilir. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eden siringik asit ve lifler içerir. Diyabet riski altındaysanız yada şeker hastalığınız varsa mutlaka bol bol yeşil yapraklı sebzeler tüketmelisiniz.
Pazı ya da yöremize özgü ismi ile pancar, ıspanağa benzeyen bir sebzedir. Kış ayları geldiğinde pazar tezgahlarında yerini alır. Yemeği pişirilebilir, salataya eklenerek çiğ olarak tüketilebilir, pazı sarması hazırlanabilir.
Kavurduğunuz pazının üzerine damak tadınıza göre tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ekleyip, karıştırın. İsteğe göre pazı kavurması içine patates ya da havuçta ekleyebilirsiniz.
Pazıların saplarını ayırıp, yapraklarını birer sarma olacak şekilde ayarlıyoruz. Yıkadığımız pazıları üst üste gelecek şekilde bir poşete doldurup buzluğa atıyoruz. Buzluğa atmak istemeyenler, sıcak suya batırıp çıkarabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri