Besin değeri oldukça yüksek olan pazının kalori değeri ise düşüktür. 100 gram pazıda 22 kcal bulunmaktadır. Yüksek lif oranı nedeniyle sindirim sistemini düzenlerken tokluk hissi de vermektedir. Diyetlerde hem pazı hem de pazının suyu rahatlıkla kullanılabilir.
Pazı toprağa yakın şekilde yetişen bitki olduğu için yüksek metal içerir ve kirli olabilir. Bu şekilde tüketim insan vücudunda toksik etkisi bırakabilir. Bu da insanlar için zehirleyici bir durumdur. Pazıları iyice yıkayıp bol tüketmeliyiz.
Pazı, insan sağlığı açısından çok faydalı bir sebzedir ve tüketimi de oldukça lezzetlidir. Yüksek vitaminleri ve mineralleri ile öne çıkan pazı, İbrahim Saraçoğlu tarafından da sıkça dile getirilmektedir.
Emziren anneler de bu sebzeyi tüketebilir. Mideyi rahatlatan ve yemeklerin kolayca sindirilmesini sağlayan pazı, mide asitlerini de düzenlemektedir.
Pazı suyu, pazı haşlanır suyu tüketilirse damar sertliğinin giderilmesine ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Pazı hardal ile birlikte tüketilirse gazları giderdiği ve dalak hastalığına iyi geldiği bilinir.
İlgili 24 soru bulundu
Oldukça faydası olan pazının tüketimi de oldukça kolaydır. İlk olarak pazının bol su ile yıkanması gerekmektedir. Sonrasında pazı, çiğ ya da sulu yemek olarak tüketilebilir. Haşlanın pazının suyu da atılmayarak rahatlıkla tüketilebilir.
kullanabilirsiniz. Gayet lezzetli bir salata/meze oluyor. Ufak da olsa bir tasarruf yapmış olmanın hazzı ise bambaşka. Pazı sapından başka ıspanak, semizotu gibi sebzelerin saplarını da kullanabilirsiniz bu tarif için.
PAZI NASIL TÜKETİLMELİ? Ispanak gibi yaprakları temizlenerek yıkanır ve pazı yemeği yapılabilir ya da yumurta kırılarak kavurması yapılabilir. Çiğ olarak pişirilmeden salatalara doğranabilir. Pazı dolması şeklinde sarma yapılarak da pirinçle tüketilebilir.
Peki, ıspanak mı, pazı mı? Ispanak ya da pazı fark etmiyor, hangisini yerseniz yiyin yeter ki yiyin! İkisi de sağlığınıza düşündüğünüzden çok daha fazla destek verir. Bir kere her ikisi de kalorisi düşük, posası yüksek besinler.
Pazı, potasyum ve magnezyum dahil olmak üzere kan basıncını düzenleyen bileşenlerden zengin bir bitkidir. Bir fincan (145 gram) pişmiş pazı, günlük potasyum ve magnezyum ihtiyacınızın sırasıyla %17 ve %30'unu karşılar. Potasyum ve magnezyum ve kalsiyum mineralleri kan basıncının düzenlenmesi için gereklidir.
Ispanağa benzeyen tadı ve görünümüyle, dolması çok lezzetli olan bir sebze desek akıllara hemen pazı gelir. Genelde kış aylarında mutfaklara konuk edilen bu sebzenin koyu yeşil yaprakları çeşitli faydalar içerir.
Pazılar doğranarak suda haşlanır.
Pazıdaki bileşenler kandaki kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü yükseltir. Bu özelliğiyle pazı, damarlardaki basıncı azaltıp, hipertansiyon ve damar sertliği gibi hastalıkları engelleyici niteliktedir. Sık sık pazı suyu tüketmek damar sertliğinin önlenmesi konusunda oldukça fayda sağlar.
Bu yaprakları haşlayarak da yapanlar var ama siz benim dediğim şekilde yaparsanız haşlamaya gerek yok.
Pazı çabuk bozulan bir sebze olduğu için buzdolabında en fazla iki gün muhafaza edilebilmektedir. Pazının uzun süre tazeliğini koruması için şoklama yöntemi uygulanır.
Pazı yapraklarını yıkayıp sıcak suyun içinde bir süre bekletiyoruz, sonra soğuk suya bastırıp süzüyoruz, buzdolabı poşetlerine paketleyip buzluğa atıyoruz.
Ispanak, pazı, pancar yaprağı gibi sebzelerden yapılan yemekler yoğurtla birlikte yenir. Bunun sağlık açısından bir sakıncası yoktur.
Koyu yeşil yapraklı bir bitki olan pazı, pancar familyasına aittir. Çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir. Dünya genelinde yaygın tüketilen bir kış sebzesi olan pazının besleyiciliği çok yüksektir.
Ocak ayında sebze olarak kereviz, lahana, brüksel lahanası, havuç, brokoli, pırasa, ıspanak, pazı, kara ve kırmızı turp, taze yeşil kabak, meyve olarak ise elma, nar, portakal, armut, ayva ve greyfurt tüketebilirsiniz.
Ocakta tencereye su koyulur ve kaynatılır. İçine pazı yaprakları 4-5 yaprak halinde atılır ve 1-2 dakika haşlanması beklenerek süzgeçle kaldırılır ve yeni yapraklar tencereye eklenir.
Semizotu, roka, pazı gibi demet halindeki sebzeleri kökünden kesin. Yaprakları ayırın, sararmış ya da yumuşak yaprak varsa çöpe atın. Ayırdığınız yaprakları temiz su ile yıkayın.
Toprağı yağmurlama sulama yöntemiyle serin ve nemli tutmak, toprağın yapraklar üzerindeki gelişimini ve yabani otların büyümesini de azaltır. Kuru koşullarda pazı acı tadı verme eğiliminde olduğundan nemli tutulması gerekir.
Pazı ya da yöremize özgü ismi ile pancar, ıspanağa benzeyen bir sebzedir. Kış ayları geldiğinde pazar tezgahlarında yerini alır. Yemeği pişirilebilir, salataya eklenerek çiğ olarak tüketilebilir, pazı sarması hazırlanabilir.
Pazının sapları kesilir 10 dk sirkeli suda bekletilir. Yapraklar yıkanır ve kaynayan suya atılır. Yapraklar kendini bırakır gibi olunca alıp hemen soğuk suyun içerisine koyulur. Sonra süzgece alınıp suyu süzdürülür.
Pazı % 41,99 karbonhidrat, % 22,07 protein, % 3,83 yağdan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri