Doğru hedef kitleyi bulmak için pazarları segmentlere ayırmanın birçok yolu vardır. Bunların başlıcaları demografik, psikografik, davranışsal, coğrafi ve firmografik segmentasyondur.
Pazarı oluşturan taraflar açısından, malları ve hizmetleri satın alanların durumuna göre iç pazar, tüketiciler pazarı ve üreticiler pazarı diye ikiye ayrılır. Pazara arz edilen ürünün özelliklerine göre de tüketim malları ve üretim malları pazarları şeklinde de bir ayrıma tutulabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Endüstriyel (örgütsel) pazar müşterileri, satın alma amaçlarına göre ise üreticiler pazarı, aracılar pazarı, kar amacı gütmeyen kurumlar pazarı, Mağazalar pazarı ve devlet pazarı olarak beş farklı gruba ayrılır.
Bir pazarı benzer özellikler taşıyan tüketici gruplarına ayırma ve işletmenin hizmet verebileceği en uygun grubu seçme olarak ifade edilebilir. Bu gruplandırma, farklı ürün ile pazarlama ve strateji gerektirir.
Pazar bölümlendirme; bir pazarı benzer özellikler taşıyan tüketici gruplarına ayırma ve işletmenin hizmet verebileceği en uygun grubu seçme olarak ifade edilebilir. Bu gruplandırma, farklı ürün ile pazarlama ve strateji gerektirir.
Bu strateji, tüketici davranışları, ihtiyaçları, tercihleri, demografik özellikleri, yaşam tarzları ve diğer faktörlere dayalı olarak benzer özelliklere sahip tüketicileri belirleyerek, daha etkili bir pazarlama yaklaşımı oluşturmayı amaçlar.
Pazar Bölümleme Amaçları:• İşletme pazar bölümleme yoluyla, pazardaki fırsatları değerlendirebilir ve tanımlanmış bölümler için uygun stratejileri geliştirmek için rakiplerin konumlarını belirleyebilir. • Tüketici pazarında nihai uçlara taşınmış olan pazar bölümleme her müşteri için ayrı bir pazarlama karması ...
– Kaynakların daha etkin kullanımını sağlar. Tüketici istek ve ihtiyaçlarının daha iyi kullanılmasını sağlar. – Pazar bölümlendirme ile pazardaki rakipler daha iyi tanınmış olur. – Pazara girerken amaçlar daha net belirlenmiş olur. – Pazarda faaliyet sırası ya da sonrasında performans daha iyi değerlendirilir.
Hedef Pazar; üreticilerin ve satıcıların, ürünlerini sergileyebildiği, satabildiği, ortaklık oluşturabileceği potansiyel müşterilerdir. Başka bir deyişle Hedef Pazar; ürün veya hizmetlerinizin alıcı bulması için odaklandığınız belirli ülke, şehir, sektör, platform…… vs 'de bulunan müşterilerinizdir.
Daha açık bir ifadeyle pazar bölümlendirme, belirgin bir pazarlama önerisiyle tatmin olan ihtiyaçlar takımı, aynı veya karşılaştırılabilir ilginin benzer seviyesini paylaşan farklı gruplara veya bölümlere bir pazardaki müşterileri veya potansiyel müşterileri ayırma sürecidir (McDonald ve Dunbar, 2004).
Psikografik segmentasyon veya psikografik bölümlendirme; kişilik, yaşam tarzı, sosyal statü, aktiviteler, ilgi alanları, fikirler ve tutumlar gibi psikolojik özelliklerden faydalanarak tüketiciler üzerinde çalışmak ve onları gruplara ayırmak amacıyla kullanılan araştırma metodolojisidir.
Hedef pazar Seçimi Stratejileri
Hedef Pazar seçiminde başlıca dört strateji uygulanır: Farklılaştırılmamış pazarlama (tüm pazar) stratejisi. Farklılaştırılmış pazarlama (çok pazar) stratejisi. Yoğunlaştırılmış pazarlama (tek pazar) stratejisi.
Pazar bölümlemesi, pazarı benzer istek ve ihtiyaçları olan tüketicilerin oluşturduğu, göreceli olarak homojen sayılabilecek alt bölümlere ayırmaktır.
Pazarlamada, konumlandırma pazarlamacıların kendi ürün, marka veya şirketi için hedef pazarındaki zihinlerde bir imaj veya kimlik yaratma çabası işlevi olarak anlaşılmaya başlandı. Bu, kendi ürününün yer aldığı bir piyasada hedef pazar tarafından algılanan "görece yarışmacı karşılaştırma"dır.
Uygun araştırmalar için homojen segmentlerin hazırlanabileceği beş psikografik segmentasyon değişkeni vardır: Kişilik, Yaşam Tarzı, Sosyal Statü, AIO (Faaliyetler, İlgi Alanları, Görüşler) ve Tutumlar.
Psikografik, çeşitli şemaların yardımı ile bir insanda psikolojik olarak algılanabilen pek çok özelliği (yetenekleri, nitelikleri vb.) organize etme, anlama ve ortaya koyma yöntemine denir. Bireysel yapının nasıl ortaya çıktığı sorusunun psikografi ile açıklanması gerekir.
Monopolcü rekabet rekabetçi pazarda denilir. Çok sayıda bağımsız firmanın küçük parçalar halinde pazarı paylaşmasıdır. Oligopol az sayıda baskın firmanın %40'tan fazla bir oranla pazarı paylaşmasıdır. Monopol hizmet ya da ürünü üreten tek bir firmanın olduğu pazar yapısıdır.
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
İşletmelerde pazarlama kararları için sürekli bir bilgi toplama ve yönetime sunma görevi üstlenen pazarlama bilgi sistemli; pazarlama kararları için gerekli bilgileri düzenli ve sürekli bir biçimde toplamak, muhafaza ve analiz etmek ve yaymak üzere geliştirilmiş bir metotlar dizisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri