Pazarlama iletişimi amaçlarını gerçekleştirmek ise çeşitli kitle iletişim araçlarıyla sağlanır. Tercih edebileceğiniz araçlar arasında televizyon, radyo, internet siteleri, sosyal medya kanalları, basılı yayınlar ve billboardlar sayılabilir.
Pazarlama iletişimi, pazarlama hedeflerini gerçekleştirmek için iletişim kanallarını kullanarak hedef kitlenin dikkatini çekmeyi, ilgisini uyandırmayı ve satın alma kararını etkilemeyi amaçlar. Ayrıca varolan müşterilerin korunmasında da önemli bir rol oynar.
Pazarlama iletişimi, hedeflenen pazarda marka ve ürüne yönelik bir talep yaratmak amacıyla, farklı kanallarda yapılan pazarlama çalışmalarının tümüne verilen isimdir. Pazarlama çalışmalarının genelini kapsar.
İlgili 31 soru bulundu
Bir pazarlama iletişimi aracı, reklam, kişisel satış, doğrudan pazarlama, sponsorluk, iletişim, sosyal medya ve tanıtımdan medya ilişkileri ve halkla ilişkilere kadar her şey olabilir. Pazarlama iletişimi; reklam, promosyon, satış, markalaşma, kampanya ve çevrimiçi promosyonu içerir.
Sonuç olarak stratejik iletişimde dijital kanallar olarak görülen kurumsal web siteleri ve mikro-siteler, e-postalar, sosyal medya ağları ve kurumsal bloglar kurumların hedef kitlelerine ulaşmak için sıkça kullandıkları araçlardır.
Amaç ve işleyiş açısından belirgin özellikler içeren ve sistematik olarak gerçekleştirilen “iletişim” stratejik iletişimdir. Stratejik iletişim ise; “neyi, neden, nasıl, nerede, ne zaman ve kime” söyleyeceğimizin planlamasıdır.
Pazarlama iletişimi, iki yönlü iletişimdir. Pazarlama iletişimiyle iki yönlü bilgi ve deneyim alışverişi gerçekleştirilmektedir. Özellikle, yeni teknolojik gelişmeler, bu tür iletişime yeni olanaklar sağlamaktadır.
Renaghan 1981 yılında hizmetlerin kendilerine özgü olan özelliklerini göz önünde bulundurarak pazarlama karması elemanlarının ürün (product/service), sunum (presentation), fiyat (price), dağıtım (distribution) ve iletişim (communication) olmak üzere beş elemandan oluştuğunu ileri sürmüştür.
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte kitle iletişim araçları da gelişmeye başladı İlk telgraf 1835 yılında icat edildi. Radyonun icat edildiği yıl ise 1895'tir. Telefon ve televizyondan sonra bilgisayar kullanımı arttı. İnternet ise günümüzde en çok kullanılan kitle iletişim aracıdır.
Pazarlama planlaması, işletme amaçları doğrultusunda hazırlanan ileriye dönük pazarlama hedefleri ve bu hedeflere ulaşmayı sağlayacak olan pazarlama stratejileri, taktikleri ve programlarının hazırlanması işlemidir.
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
İletişim planı çeşitli süreçlerden oluşur; öncelikle araştırma süreciyle başlar, sonra araştırma sonucunda durum analizi yapılır, daha sonra hedef kitle ve ana mesajın verileceği süreç planlanır, iletişim stratejisi belirlenir, bütçe çıkartılır ve uygulamaya geçilir, son süreç olarak da değerlendirme yapılır.
Kurumsal iletişim stratejisi, toplumsal paydaşların hangisinin az ya da çok önemli olduğunu belirlemede kullanılabilecek bir profil ortaya koyar, sorunları çözmede, değişen durumları belirlemede yardımcı olur. Bu nedenle de verimlilikten daha çok geçerliliğe yönelik işlevlere öncülük eden bir mekanizmadır.
Strateji geliştirme, hedef belirleme, durum analizi, değerlendirme ve planlama süreçlerini kapsar. Misyon, vizyon, hedef gibi terimlerin hepsi stratejinin bir parçasıdır. Strateji, organizasyonun gideceği hedefi belirlemez. Belirlenen hedefe nasıl gideceğini gösterir.
Örgütlerde strateji tespitlerinde kullanılan portföy analizleri, Q-sort analizi, senaryo analizi, arama konferansları, misyon bildirimi, delphi tekniği, açık grup tartışmaları tekniği, fayda maliyet analizleri ve risk analizleri stratejik yönetimin diğer yaygın araçlarından bazılarıdır (Aşgın, 2008:22).
Pazarlamanın 4 p'si olarak ifade edilen hususlar pazarlamanın ilkeleri olarak bilinmektedir. İngilizcede bulunan karşılıklarının baş harfleri bu 4 p'yi oluşturmaktadır. Bunlar: Product (ürün), Price(fiyat), Place( dağıtım) ve Promotion(tutundurma ) şeklinde olmaktadır.
İletişim Karması Bir işletmenin ürün ya da hizmetinin satışını kolaylaştırmak amacıyla, üretici ya da aracı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşterileri ikna etmeye yönelik planlı ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan iletişim sürecidir.
Doğrudan pazarlamayı, kitlesel iletişim araçları dışındaki mecraları kullanarak hedef kitle ile marka arasında ilişki kuran, bağlılık yaratan, satın almaya teşvik eden, interaktif, somut, davetkar, katılımcı ve sonuçları ölçülebilen pazarlama iletişimi faaliyetleri olarak tanımlayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri