Satışın özünü “satmak” oluştururken; pazarlamanın özünü “ihtiyacı karşılayan ürünü, fikri bulmak” oluşturur. “Pazarlama, müşteriyi şirkete getirmek, satış ise müşteriyi eli dolu göndermektir.”
Pazarlama satış yapmakla aynı olamaz çünkü pazarlama işi, bir ürünün çıkarılmasından çok önce başlar. Satış yapmak ise ancak ürün yaratıldıktan sonra ortaya çıkmaktadır. Pazarlama, ürünün / hizmetin yaşamı boyunca devam eder.
Pazarlama, ürünlerin veya hizmetlerin müşteriye ulaşana kadar geçen sürede yapılan faaliyetlere denir. Pazarlama; reklam, halkla ilişkiler, marka yönetimi, viral ve doğrudan posta gibi yöntemleri içerir. Satış ise bir ürünü para veya başka bir şey karşılığında değiştirmek için yapılan faaliyetlerdir.
Satış ve pazarlama uzmanı; şirketin sorumluluğunda olan ürün ve hizmetleri, portföyde yer alan ya da yeni kazanılacak olan müşterilere tanıtmak amacıyla projeler hazırlayan, hedef strateji doğrultusunda hizmet veren, müşteriyi şirkete kazandırmak için satış faaliyetleri yürüten kişiye verilen mesleki unvandır.
İlgili 15 soru bulundu
Kısacası, pazarlama bölümünün gelecekte de önünün açık olduğunu ve kariyer fırsatlarının çeşitli ve geniş olduğunu söyleyebiliriz.
eleman.net verilerine göre, Pazarlama Uzmanı 2023 yılında ortalama 16.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Pazarlama Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 13.200 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.140 TL maaş alıyordu.
Pazarlamada ihtiyaç yaratmak ta önemlidir. Değişik bir ürün ortaya çıkarmak ve beğendirmek pazarı tekel altına almak çok fazla karlı olabilir.İnsanların sadece ihtiyaçları için olsaydı piyasa da bu kadar fazla çeşit ürün olmazdı ve teknolojik şeyler bu kadar fazla gelişmezdi.
Sonuç olarak, Pazarlama Bölümü mezunları, ürün ya da hizmetlerin tanıtımı, satışı ve dağıtımı için gerekli stratejilerin planlanması ve uygulanması konusunda uzmanlaşmışlardır. Mezunlar, reklam ajanslarında, pazarlama departmanlarında, araştırma şirketlerinde ve satış departmanlarında çalışabilirler.
Satışın özünü “satmak” oluştururken; pazarlamanın özünü “ihtiyacı karşılayan ürünü, fikri bulmak” oluşturur. “Pazarlama, müşteriyi şirkete getirmek, satış ise müşteriyi eli dolu göndermektir.” “Satış süreci ise kişiler arası iletişimdir. Genelde birebir toplantılar, telefon görüşmeleri ve ağlarla yapılmaktadır.
Pazarlama bölümü mezunları, tüm sektörlerdeki işletmelerde, reklam ajanslarında, medya şirketlerinde, pazarlama araştırma firmalarında ve kendi işlerini kurarak çalışabilirler.
Pazarlama bir ürünün üretiminin öncesinde başlayıp satıştan sonrada devam eden süreci kapsamaktadır. Pazarlama bir işletme veya firmanın neredeyse bütün süreçlerinin içerisinde yer alan ve süreçleri takip eden çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Pazarlamacı bir firmanın kısa ve uzun dönemli stratejilerini oluşturur.
Üretilen mal ve hizmetlerin ülke içinde veya ülke dışında Pazar bulması pazarlamanın görevidir. Özetle, pazarlama tüketicide başlar, tüketicide biter.
Pazarlama, insanların şirketinizin ürün veya hizmetleri ile ilgilenmesini sağlama sürecidir. Bu süreç, pazar araştırması, analiz ve ideal müşterilerin ilgilerini anlama yoluyla gerçekleşmektedir. Pazarlama, ürün geliştirme, dağıtım yöntemleri, satış ve reklam dahil olmak üzere bir işletmenin tüm yönleriyle ilgilidir.
Satış, ürünü kime satacağını, kaç tane satacağını, müşterinin ticari riskini, satılan ürün bedelinin tahsilâtını üstlenir. Aslında, pazarlama olmazsa, satış yapılamaz; satış olmazsa, pazarlama yapılamaz.
Pazarlama elemanı, markalar ile müşteriler arasında elçi vasıtası görür. Düzenli olarak müşteriler ile görüşmesi ve talepleri markaya iletmesi gerekir. Bu nedenle de sistemli ve düzenli olmak, pazarlama elemanının ilk görevidir.
Bir ara-yüzey fonksiyonu olarak pazarlama faaliyetlerinin amacı tüketici ihtiyaç ve isteklerine uygun mal ve hizmetlerin, arzu edilen zaman ve mekanda uygun bir fiyatla tüketiciye ulaştırılmasıdır.
Pazarlama bölümü 2 yıllık bir ön lisans programıdır.
Satış ve pazarlama uzmanı olmak için üniversitelerin pazarlama, iktisat, işletme gibi bölümlerini bitirmek gerekmektedir. Ancak bu bölümü okumayanlar da gerekli yetenek ve iş tecrübesine sahip ise satış ve pazarlama uzmanı olarak çalışabilmektedirler.
2 yıllık ve 4 yıllık Pazarlama Bölümü mezunları maaş aralığı 4500 TL ile 9000 TL arasında değişmektedir.
eleman.net verilerine göre, Mağaza Satış Uzmanı 2023 yılında ortalama 23.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Mağaza Satış Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 18.700 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 11.484 TL maaş alıyordu.
eleman.net verilerine göre, Satış Müdürü 2023 yılında ortalama 45.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Satış Müdürü , Ocak 2023 yılında ortalama 37.400 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 23.100 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Satış ve pazarlama müdürü olmak için üniversitelerin pazarlama, iktisat, işletme gibi bölümlerini bitirmek gerekmektedir. Ancak bu bölümü okumayanlar da gerekli beceri ve çalışma deneyimine sahip ise satış ve pazarlama müdürü olarak çalışabilmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri