Pazarlama çeşitlerini genel olarak iki ana kategoriye ayırabiliriz: Geleneksel Pazarlama ve Dijital Pazarlama. Her iki kategori de farklı araçlar ve yöntemler kullanarak ürün ve hizmetlerin tanıtımını ve satışını teşvik etmeyi amaçlar ve her biri farklı avantajlar ve dezavantajlar sunar.
Türk Dil Kurumu'nun (TDK) Güncel Türkçe Sözlüğünde pazarlama; “bir ürünün, bir malın, bir hizmetin satışını geliştirmek amacıyla tanıtmayı, paketlemeyi, satış elemanlarının yetişmesini, piyasa gereksinimlerini belirlemeyi ve karşılamayı içeren etkinliklerin bütünü” olarak tanımlanmaktadır (tdk.gov.tr, 2014).
Pazarlama, insanların şirketinizin ürün veya hizmetleri ile ilgilenmesini sağlama sürecidir. Bu süreç, pazar araştırması, analiz ve ideal müşterilerin ilgilerini anlama yoluyla gerçekleşmektedir. Pazarlama, ürün geliştirme, dağıtım yöntemleri, satış ve reklam dahil olmak üzere bir işletmenin tüm yönleriyle ilgilidir.
Pazarlamanın iki ana bölümü işletmeler arası (B2B) pazarlama ve işletmeler arası (B2C) pazarlamadır. Bu kavramların temelinde ise son zamanlarda ortaya çıkan P2P pazarlama yer alır.
İlgili 38 soru bulundu
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Pazarlamanın 4 p'si olarak ifade edilen hususlar pazarlamanın ilkeleri olarak bilinmektedir. İngilizcede bulunan karşılıklarının baş harfleri bu 4 p'yi oluşturmaktadır. Bunlar: Product (ürün), Price(fiyat), Place( dağıtım) ve Promotion(tutundurma ) şeklinde olmaktadır.
Pazarlama, işletme amaçlarına ulaşmayı sağlayacak değişimleri (mübadeleleri) gerçekleştirmek üzere, ihtiyaç karşılayacak malların, hizmetlerin ve fikirlerin “geliştirilmesi”, “fiyatlandırılması”, “tutundurulması” ve “dağıtılması”na ilişkin planlama ve uygulama sürecidir.
PAZARLAMA YÖNETİM SÜRECİ
Her yönetim faaliyetinde olduğu gibi pazarlama yönetimi de analiz, planlama, uygulama ve yönlendirme ile kontrol adı verilen dört aşamadan oluşmaktadır.
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
AMA tarafından yapılan ilk pazarlama tanımı aşağıdaki gibidir: 1935 > “Pazarlama, üreticiden tüketiciye doğru, malların ve hizmetlerin akışını sağlayan işletme faaliyetleridir.”
Pazarlamanın temel amacı, müşteri ihtiyaçlarını karşılayarak, şirketlerin karlılığını ve büyümesini sağlamaktır. Pazarlama, hedef kitleye uygun ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi, doğru fiyatlandırma, dağıtım ve tanıtım stratejileri ile gerçekleştirilir.
Pazarlama Departmanı, bir işletmenin ürettiği ve kitlesiyle buluşturduğu ürünlerin (hizmet, ürün vb.) tanıtımının sağlanması, satışının artırılması, sektörde rakiplerle rekabet edebilmesi gibi konularla ilgilenir.
Geleneksel pazarlama karması (4P); mal, fiyat, dağıtım ve tutundurma bileşenlerinden oluşurken, Tyson ve Hurd (2009), 4P'ye kamu, ortaklık, politika ve fon yaratma bileşenlerini ekleyerek, sosyal pazarlama karmasını sekiz bileşenle (8P) açıklamaktadır.
Pazarlama konsepti kavramı işletmenin amaçlarını gerçekleştirebilmesi için hedef pazarın ihtiyaçlarını ve taleplerini rakiplerinden daha etkin bir şekilde tatmin etmesi gerekliliğini anlatmaktadır. Dört temel unsuru bulunmaktadır: Hedef Pazar, tüketici ihtiyaç ve talepleri, bütünleştirilmiş pazarlama ve karlılık .
İhtiyaç: Bir şeyin eksikliğinin fark edilmesidir. İstek: Bir ihtiyacın spesifik tatmin edicisidir. İstekler, potansiyel müşterinin ürün satın almaya hazır olması durumunda “talep” haline gelirler. Bu açıdan bir ürün için talebin: ihtiyaç, istek ve ödeme yeteneğinin bir fonksiyonu olduğu söylenebilir.
İşletme tarafından pazarlama stratejilerinin tasarımı ve yürütülmesinde benimsenen pazarlama anlayışlarını beş temelde toplamak mümkündür: Bunlar, üretim anlayışı, ürün anlayışı, satış anlayışı, pazarlama anlayışı ve toplumsal pazarlama anlayışıdır.
Pazarlama; bir malın, ürünün, hizmetin satışını arttırmak amacıyla piyasa durumunu ve gereksinimini saptama, tanıtma, paketleme vb. etkinliklerin tümüdür. Aynı zamanda pazarlama, tüketicilere neden sizin ürün veya hizmetinizi rakipleriniz arasından seçmeleri gerektiğini öğretme sürecidir.
ABD'li pazarlama uzmanları tarafından pazarlamanın tarihsel gelişimi dört aşamadan oluşmaktadır. Bunlar üretim anlayışı, ürün anlayışı, satış anlayışı ve pazarlama anlayışıdır.
PAZARLAMA, ÜRETİCİ İLE TÜKETİCİ ARASINDA BİR KÖPRÜ GÖREVİ GÖRMEKTEDİR. İŞLETMENİN ÜRETTİĞİ MAL VE HİZMETLER, BU KÖPRÜDEN SAĞLIKLI, EKONOMİK VE ETKİN BİR BİÇİMDE VE ZAMANINDA GEÇMEDİKÇE TÜKETİCİLERİN ELİNE ULAŞAMAZ. TÜKETİCİLERİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAYAN MAL VE HİZMETLERİN ÜRETİLMESİ İSE ANLAMSIZDIR.
Bu faaliyetler genelde dört ana başlığa ayrılır; ürün (product), fiyat (price), yer (place) ve tanıtım (promotion). Pazarlamanın 4P'si olarak adlandırılan bu faaliyetler pazarlamanın karmasıdır.
Pazarlama karması pazarlama faaliyetlerinin kısa, açık ve net bir sınıflandırılması olup, ürün, fiyat, dağıtım, tutundurma, fiziksel unsurlar, insanlar ve süreç bileşenlerinden oluşan ve İngilizce baş harfleri nedeniyle de 7P olarak bilinen temel teorilerden birisi niteliğindedir.
4C ise Customer Value (müşteri değeri), Customer Cost (müşteri maliyeti), Customer Convenience (müşteriye kolaylık), Customer Communication (müşteri iletişimi) olarak oluşmaktadır ve müşteri odaklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri