Satış ve pazarlama uzmanı; şirketin sorumluluğunda olan ürün ve hizmetleri, portföyde yer alan ya da yeni kazanılacak olan müşterilere tanıtmak amacıyla projeler hazırlayan, hedef strateji doğrultusunda hizmet veren, müşteriyi şirkete kazandırmak için satış faaliyetleri yürüten kişiye verilen mesleki unvandır.
Satış pazarlama elemanı; firmaların yeni müşteri kazanımları için çalışma gösteren, satış ve pazarlama departmanındaki pazar payının genişletilmesini sağlayan, müşteri ilişkileri aşamalarında görev alan kişiye verilen mesleki unvandır.
Pazarlama, ürünlerin veya hizmetlerin müşteriye ulaşana kadar geçen sürede yapılan faaliyetlere denir. Pazarlama; reklam, halkla ilişkiler, marka yönetimi, viral ve doğrudan posta gibi yöntemleri içerir. Satış ise bir ürünü para veya başka bir şey karşılığında değiştirmek için yapılan faaliyetlerdir.
Kısacası, pazarlama bölümünün gelecekte de önünün açık olduğunu ve kariyer fırsatlarının çeşitli ve geniş olduğunu söyleyebiliriz.
eleman.net verilerine göre, Pazarlama Uzmanı 2023 yılında ortalama 16.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Pazarlama Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 13.200 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.140 TL maaş alıyordu.
İlgili 28 soru bulundu
Pazarlama ön lisans mezunları iş hayatına atıldıklarında pazarlamacı, iş planlama personeli, strateji geliştirme personeli pozisyonlarında çalışabilirler. Lisans mezunlarının yer alabileceği pozisyonlar ise şu şekilde sıralanabilir: Pazarlama Uzmanı İş Geliştirme Uzmanı
Pazarlama bölümü 2 yıllık bir ön lisans programıdır.
Pazarlamada ihtiyaç yaratmak ta önemlidir. Değişik bir ürün ortaya çıkarmak ve beğendirmek pazarı tekel altına almak çok fazla karlı olabilir.İnsanların sadece ihtiyaçları için olsaydı piyasa da bu kadar fazla çeşit ürün olmazdı ve teknolojik şeyler bu kadar fazla gelişmezdi.
Pazarlama stajyeri kime denir sorusu şöyle cevaplanabilir; Staj süresi boyunca ürün/hizmet tanıtımı, satış arttırma, rakip analizi, hedef kitle belirleme, pazar analizi, fiyatlandırma ve müşteri memnuniyeti gibi birçok alanda araştırma gerçekleştiren kişidir.
Pazarlama elemanı, markalar ile müşteriler arasında elçi vasıtası görür. Düzenli olarak müşteriler ile görüşmesi ve talepleri markaya iletmesi gerekir. Bu nedenle de sistemli ve düzenli olmak, pazarlama elemanının ilk görevidir.
Pazarlama bölümü mezunları, tüm sektörlerdeki işletmelerde, reklam ajanslarında, medya şirketlerinde, pazarlama araştırma firmalarında ve kendi işlerini kurarak çalışabilirler.
Satış ve pazarlama uzmanı olmak için üniversitelerin pazarlama, iktisat, işletme gibi bölümlerini bitirmek gerekmektedir. Ancak bu bölümü okumayanlar da gerekli yetenek ve iş tecrübesine sahip ise satış ve pazarlama uzmanı olarak çalışabilmektedirler.
2 yıllık ve 4 yıllık Pazarlama Bölümü mezunları maaş aralığı 4500 TL ile 9000 TL arasında değişmektedir.
Pazarlamacı tüketici ihtiyaçlarını çok iyi anlar ve bunlara yönelik ürün veya hizmet tasarlar. Rekabet edilebilir ürünlerin yaratılması ve pazar payının artırılması tüketici ihtiyaçlarının doğru tespit edilmesine bağlıdır. Pazarlamacı, trendleri ve gelişmeleri takip etmek ve var olan pazarı analiz etmek görevindedir.
Firma bütçesini ayarlamak, ürünün markalaşması ve değer görmesi için uygun analizler yapmak, rakip firmaların performansını ölçmek, tanıtım ve iletişim faaliyetlerini gerçekleştirmek ve müşteri ilişkilerini yönetmek görevleri arasındadır.
Pazarlamanın dört temel faydası ürün ve hizmet değeri, müşteri ilişkileri, rekabet avantajı ve gelir artışıdır. Bu faydalar, işletmelere çeşitli şekillerde katkı sağlar. Pazarlama, işletmelerin ürün ve hizmetlerinin değerini artırmada önemli bir role sahiptir.
Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama bölümünün temel amacı; ilaç ve medikal sektöründe istihdam edilmek üzere eğitimli satış elemanları yetiştirmektir. Bölüm mezunları tıbbi tanıtım sorumlusu, tıbbi satış temsilcisi, ilaç mümessili, tıbbi mümessil, ürün tanıtım temsilcisi gibi unvanlarla çalışabilirler.
Pazarlama alanında çalışmanın zor yanlarından biri, gündemi çok takip etmek gerekmesidir. Biz hızlı tüketim sektöründe olduğumuz için, tüketicilere dair son trendleri ve şirketin var olduğu pazardaki gelişmeleri çok sıkı takip etmemiz gerekiyor.
Üniversite Sayısı: Pazarlama bölümü toplam 39 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir.
Satış ve pazarlama müdürü olmak için üniversitelerin pazarlama, iktisat, işletme gibi bölümlerini bitirmek gerekmektedir. Ancak bu bölümü okumayanlar da gerekli beceri ve çalışma deneyimine sahip ise satış ve pazarlama müdürü olarak çalışabilmektedirler.
Türkiye'nin dört yıllık ilk Pazarlama Bölümü'dür. Pazarlama; ürünlerin tanıtılması, geliştirilmesi ve en son müşteriye ulaştırılmasındaki süreçlerin tümüdür. Pazarlama uzmanları, sektörün pazarlama ihtiyacının karşılanması için bölümümüzce yetiştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri