Satış pazarlama elemanı; firmaların yeni müşteri kazanımları için çalışma gösteren, satış ve pazarlama departmanındaki pazar payının genişletilmesini sağlayan, müşteri ilişkileri aşamalarında görev alan kişiye verilen mesleki unvandır.
Satış ve pazarlama uzmanı; şirketin sorumluluğunda olan ürün ve hizmetleri, portföyde yer alan ya da yeni kazanılacak olan müşterilere tanıtmak amacıyla projeler hazırlayan, hedef strateji doğrultusunda hizmet veren, müşteriyi şirkete kazandırmak için satış faaliyetleri yürüten kişiye verilen mesleki unvandır.
Pazarlama uzmanı, pazarlama departmanı bünyesinde saha ya da masa başında çalışır ve markanın bulunduğu pazarlarda güçlenmesi ya da yeni pazarlara açılması sürecinde görev alır. Pazarlama uzmanları genellikle özel şirketlerde istihdam edilir.
Pazarlama Elemanı Ne Demek? Pazarlama elemanı, müşteri takibi ve ilişkilerin korunup geliştirilmesi ile görevlidir. Pazarlama elemanları genellikle markaların belirlediği bir görev alanı ya da müşteri grubu ile ilgilenir ve markaların müşterilere gönderdiği elçi pozisyonundadır.
Sonuç olarak, Pazarlama Bölümü mezunları, ürün ya da hizmetlerin tanıtımı, satışı ve dağıtımı için gerekli stratejilerin planlanması ve uygulanması konusunda uzmanlaşmışlardır. Mezunlar, reklam ajanslarında, pazarlama departmanlarında, araştırma şirketlerinde ve satış departmanlarında çalışabilirler.
İlgili 28 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Pazarlama Uzmanı 2023 yılında ortalama 16.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Pazarlama Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 13.200 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.140 TL maaş alıyordu.
Pazarlama ön lisans mezunları iş hayatına atıldıklarında pazarlamacı, iş planlama personeli, strateji geliştirme personeli pozisyonlarında çalışabilirler. Lisans mezunlarının yer alabileceği pozisyonlar ise şu şekilde sıralanabilir: Pazarlama Uzmanı İş Geliştirme Uzmanı
Pazarlama bölümü 2 yıllık bir ön lisans programıdır.
Üniversitelerin Pazarlama Bölümünden mezun olanlar pazarlama elemanı olur. Ancak Pazarlama Bölümü okumayan kişiler de bu alanda çalışabilir. Birçok kurum, üzerinde çalıştığı istihdam alanıyla ilgili bölümlerden mezun olan kişileri pazarlama departmanında görevlendirmek üzere işe alır.
2 yıllık Pazarlama Bölümü ilk yılında ticari matematik, ikinci yılında ise pazarlama araştırması eğitimleri verir. 4 yıllık Pazarlama Bölümü ise ilk yılında uygulamalı işletme, ikinci yılında pazarlama temelleri, üçüncü yılında insan kaynakları yönetimi, dördüncü yılında ise stratejik yönetim dersleri verir.
Pazarlamacı tüketici ihtiyaçlarını çok iyi anlar ve bunlara yönelik ürün veya hizmet tasarlar. Rekabet edilebilir ürünlerin yaratılması ve pazar payının artırılması tüketici ihtiyaçlarının doğru tespit edilmesine bağlıdır. Pazarlamacı, trendleri ve gelişmeleri takip etmek ve var olan pazarı analiz etmek görevindedir.
Bölge Pazarlama Sorumlusu, belirli bir bölgedeki ürün veya hizmetlerin pazarlama stratejilerini planlayan ve uygulayan kişidir. Bölgedeki müşteri ihtiyaçlarını analiz ederek, satış hedeflerini belirler ve bölgedeki satış ekibini yönetir.
CEO, COO, CFO, CIO, CMO & CTO Nedir? Üst düzey yöneticiler; şirketin stratejilerini kısa ve uzun vadeli olarak değerlendiriyor ve bağlı bulunduğu ekiplere liderlik yapıyor. CEO, CFO, COO, CIO, CTO ve CMO olmak üzere şirketin farklı birimlerinde üst düzey yöneticiler çeşitli görevler üstleniyor.
Satış elemanları, genellikle bir perakende mağazasında, bir hizmet şirketinde veya bir telemarketing şirketinde çalışır ve müşterilere ürün veya hizmet hakkında bilgi verir ve satış yapmayı amaçlar.
Pazarlama mezunları, pazarlama stratejisi, marka yönetimi, ürün yönetimi, reklam, dağıtım, satış ve satış desteği, halkla ilişkiler, müşteri hizmetleri, araştırma ve geliştirme ve pazarlama bilgi sistemleri gibi alanlarda çalışmak için iş imkanlarına sahip olabilirler.
Satış sorumlusu; şirket portföyünde bulunan potansiyel müşterileri ziyaret ederek, firmanın ürün ve hizmetlerini tanıtan, yeni müşteri kazandırmak adına farklı stratejiler belirleyen, özendirmeye yönelik çalışmalar yürüten kişiye verilen mesleki unvandır.
Satış ve pazarlama müdürü olmak için üniversitelerin pazarlama, iktisat, işletme gibi bölümlerini bitirmek gerekmektedir. Ancak bu bölümü okumayanlar da gerekli beceri ve çalışma deneyimine sahip ise satış ve pazarlama müdürü olarak çalışabilmektedirler.
Türkiye'nin dört yıllık ilk Pazarlama Bölümü'dür. Pazarlama; ürünlerin tanıtılması, geliştirilmesi ve en son müşteriye ulaştırılmasındaki süreçlerin tümüdür. Pazarlama uzmanları, sektörün pazarlama ihtiyacının karşılanması için bölümümüzce yetiştirilmektedir.
Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama bölümünün temel amacı; ilaç ve medikal sektöründe istihdam edilmek üzere eğitimli satış elemanları yetiştirmektir. Bölüm mezunları tıbbi tanıtım sorumlusu, tıbbi satış temsilcisi, ilaç mümessili, tıbbi mümessil, ürün tanıtım temsilcisi gibi unvanlarla çalışabilirler.
Üniversite Sayısı: Pazarlama bölümü toplam 39 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir.
Dijital pazarlama için üniversitelerin Pazarlama Bölümü'nden mezun olmak gerekir. Dijital alanda ürünlerin reklamının pazarlanması ve satılması, birkaç senedir sıklıkla tercih edilmeye başlanmıştır. Bu yüzden çoğu firmada, Dijital Pazarlama Uzmanı olmak için herhangi bir eğitim şartı aranmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri