Pazarlama yönetimi, örgütsel çalışmalar türüdür. İşletmeler ve kuruluşlar içindeki pazarlama oryantasyonunun, tekniklerinin ve yöntemlerinin pratik uygulamasına ve firmanın pazarlama kaynaklarının ve faaliyetlerinin yönetimine odaklanır.
Pazarlamaya uygulama şekli ile yönetim süreci temelde (1) sorunun saptanması, (2) pazarlama programının planlanması, (3) uygulanması ve (4) performansın değerlendirilmesi olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır.
Her yönetim faaliyetinde olduğu gibi pazarlama yönetimi de analiz, planlama, uygulama ve yönlendirme ile kontrol adı verilen dört aşamadan oluşmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
Pazarlamanın 4 p'si olarak ifade edilen hususlar pazarlamanın ilkeleri olarak bilinmektedir. İngilizcede bulunan karşılıklarının baş harfleri bu 4 p'yi oluşturmaktadır. Bunlar: Product (ürün), Price(fiyat), Place( dağıtım) ve Promotion(tutundurma ) şeklinde olmaktadır.
Pazarlamanın iki ana bölümü işletmeler arası (B2B) pazarlama ve işletmeler arası (B2C) pazarlamadır. Bu kavramların temelinde ise son zamanlarda ortaya çıkan P2P pazarlama yer alır.
Pazarlama planı, şirketlerin pazarlama stratejilerini düzenlemek, yürütmek ve izlemek için kullandıkları stratejik bir yol haritasıdır. Pazarlama planları, şirket içerisinde aynı hedefler için çalışan çeşitli ekiplere hitap edebilir. Bir pazarlama planının amacı, stratejileri organize bir şekilde yazmaktır.
Pazarlama yöneticisi, şirket içi pazarlama faaliyetlerini yönetir. Pazarlama stratejileri geliştirmekten sorumludur. Kampanyalar gerçekleştirerek marka bilinirliğini yükseltmeyi, kârı artırmayı ve potansiyel müşterileri kazanmayı hedefler. Bununla birlikte, bir pazarlama yöneticisi özel şirketlerde faaliyet gösterir.
Pazarlama, 1850'den günümüze bir takım aşamalar geçirmiştir. Bu aşamalar, klasik ayrıma göre, ürün, satış, pazarlama ve müşteri-odaklı yaklaşım aşamaları olduğu bilinmektedir.
Sonuç olarak, modern pazarlama anlayışının unsurları hedef kitle belirleme, pazarlama iletişimi, ürün geliştirme ve yenilik, fiyatlandırma stratejileri, dağıtım kanalları ve müşteri ilişkilerini içerir.
Pazar bölümlendirme; bir pazarı benzer özellikler taşıyan tüketici gruplarına ayırma ve işletmenin hizmet verebileceği en uygun grubu seçme olarak ifade edilebilir. Bu gruplandırma, farklı ürün ile pazarlama ve strateji gerektirir.
Geleneksel pazarlama karması (4P); mal, fiyat, dağıtım ve tutundurma bileşenlerinden oluşurken, Tyson ve Hurd (2009), 4P'ye kamu, ortaklık, politika ve fon yaratma bileşenlerini ekleyerek, sosyal pazarlama karmasını sekiz bileşenle (8P) açıklamaktadır.
AMA tarafından yapılan ilk pazarlama tanımı aşağıdaki gibidir: 1935 > “Pazarlama, üreticiden tüketiciye doğru, malların ve hizmetlerin akışını sağlayan işletme faaliyetleridir.”
Pazarlama karması 5P, Product (Ürün), Price (Fiyat), Place (Dağıtım), Promotion (Tutundurma), People (İnsan) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
Dört temel unsuru bulunmaktadır: Hedef Pazar, tüketici ihtiyaç ve talepleri, bütünleştirilmiş pazarlama ve karlılık .
Pazarlama karması pazarlama faaliyetlerinin kısa, açık ve net bir sınıflandırılması olup, ürün, fiyat, dağıtım, tutundurma, fiziksel unsurlar, insanlar ve süreç bileşenlerinden oluşan ve İngilizce baş harfleri nedeniyle de 7P olarak bilinen temel teorilerden birisi niteliğindedir.
Firma bütçesini ayarlamak, ürünün markalaşması ve değer görmesi için uygun analizler yapmak, rakip firmaların performansını ölçmek, tanıtım ve iletişim faaliyetlerini gerçekleştirmek ve müşteri ilişkilerini yönetmek görevleri arasındadır.
Bir ara-yüzey fonksiyonu olarak pazarlama faaliyetlerinin amacı tüketici ihtiyaç ve isteklerine uygun mal ve hizmetlerin, arzu edilen zaman ve mekanda uygun bir fiyatla tüketiciye ulaştırılmasıdır.
Pazarlama, insanların şirketinizin ürün veya hizmetleri ile ilgilenmesini sağlama sürecidir. Bu süreç, pazar araştırması, analiz ve ideal müşterilerin ilgilerini anlama yoluyla gerçekleşmektedir. Pazarlama, ürün geliştirme, dağıtım yöntemleri, satış ve reklam dahil olmak üzere bir işletmenin tüm yönleriyle ilgilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri